Castle bude toto úterý spolupracovat se zlodějkou uměleckých děl!

Další díl Castle na zabití uvidíte v úterý ve 21.15 na Prima love. Delikátní případ čeká Richarda Castla. Řeší loupež plastiky poseté diamanty a spolupracuje s pojišťovací agentkou s minulostí zlodějky uměleckých děl.

A ví podezřele mnoho. Než zjistíte, zda má i tento lup na svědomí, seznamte se s největší loupeží umění v historii.

Lup za stovky mega

Největší loupež obrazů v historii proběhla takřka bleskově. 18. března 1990 vnikla do bostonského muzea Isabelly Gardnerové dvojice mužů v policejních uniformách, spoutala strážné, zablokovala bezpečnostní systém a jala se krást. Z muzea si zloději nakonec odnesli lup v hodnotě 300 milionů dolarů – konkrétně 11 obrazů a jednu vázu. Experti však nakonec překvapivě seznali, že se jednalo spíš o amatéry než ostřílené profíky. Jak to?

Tak trochu vandalové

Lupiči si totiž při krádeži počínali víceméně vandalsky a vyřezávali obrazy z rámů, aniž by se extra starali o případné poškození. Bez povšimnutí také nechali některá mnohem cennější díla, která byla v muzeu vystavena. Navzdory podivnému postupu zlodějů, však policie zjistila, že se v muzeu vyznali – věděli třeba o tajných dveřích, které byly za jedním z obrazů.

Největší skvosty

Co zmizelo? Třeba tři díla Rembrandta van Rijna, obraz Koncert Jana Vermeera nebo práce Édouarda Maneta. Mezi uloupenými díly byl nejcennějším úlovkem právě zmíněný obraz Koncert a Rembrandtova Bouře na moři Galilejském – jediná krajinomalba slavného Nizozemce. Jen tyto dva obrazy byly oceněny na více než 50 milionů dolarů!

Marné pátrání

Ačkoliv se na pátrání po lupičích i obrazech podílely tři desítky detektivů a na dopadení zločinců byla vypsána velká odměna, zmizeli pachatelé i uloupené obrazy ze světa. I po 24 letech tak největší loupež obrazů v historii vzbuzuje otázky a je zahalena pořádnou porcí tajemství a dohadů.

Tajemnou dvojici dosud nedopadli, a také ukradená díla, včetně tří obrazů Rembrandta van Rijna se nenašla , ačkoliv se na pátrání podílely tři desítky detektivů a na dopadení lupičů byla vypsána odměna 5 milionů dolarů. Případ vzbuzuje otázky i po 24 letech.

Jaké překvapení čeká Richarda Castla při spolupráci s neobvyklou pomocnicí? To uvidíme v úterý ve 21.15 na Prima love.

nov

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.