Castle s Beckettovou budou řešit snajpra! Znáte toho washingtonského?

Nebezpečného ostřelovače, který má na svědomí už dvě oběti, hledají Richard Castle a Kate Beckett. Pachatel na místech činu nechává nápovědu k dalšímu zločinu – tentokrát panenku. Co to znamená? Než případ rozlousknete, seznamte se s neblaze proslulým případem Washingtonského snajpra.

Další díl Castle na zabití uvidíte v úterý od 20.15 na Prima love.

Strach ve Washingtonu

Týdny děsu zažili v roce 2002 lidé ve Washingtonu a okolí. Tehdy neznámý snajpr tu totiž zastřelil desítku lidí a tři další vážně zranil. V době největší hrůzy trénovala sportovní mužstva uvnitř, rušily se veřejné akce a lidé se báli i na benzinových pumpách – ostatně na benzince zemřela jedna ze snajprových obětí. Teror trval tři týdny. 24. října 2002 byli zatčeni John Allen Muhammad a sedmnáctiletý Lee Boyd Malvo.

Veterán a jeho společník

Tehdy dvaačtyřicetiletý John Allen Muhammed, narozený jako John Allen Williams (jméno si změnil rok před vraždami), byl veterán z války v Perském zálivu, jeho mladý společník mu měl být při jeho vražedných aktivitách nápomocen. U obou našla policie pušky typu bushmaster, kterými byly oběti zabity, a v Muhammedově autě také počítač s informacemi vztahujícími se k vraždění a další podezřelou techniku. Krom desítky zmíněných vražd vyšlo najevo i několik vražedných napadení, která se počátkem roku 2002 udála například v Lousianě nebo Marylandu.

Dvojí soud

První proces se konal o rok později ve Virginii – Muhammed v něm dostal trest smrti, jeho mladý společník doživotí. Později byl Muhammed vydán i do Marylandu, kde ho odsoudili k doživotí. Tehdy proti němu svědčil jeho společník Lee Boyd Malvo. Je otázkou, co Johna Allena Muhammeda přimělo k tomu, aby se stal sériovým vrahem. Jeho známí vypověděli, že se velmi změnil poté, co ztratil kontakt se svými dětmi, během oficiálního vyšetřování zas padlo, že se stylizoval například do osoby Usámy bin Ládina. Nutno podotknout i to, že až do konce svého života – tedy popravy smrtící injekcí před 5 lety – svou vinu popíral.

Otisk ve filmu

Děsivé washingtonské události byly inspirací k televiznímu snímku DC Sniper – 23 dnů strachu, který už rok po dopadení vrahů natočil režisér Tom McLoughlin. Hlavních rolí se v něm ujali Jay O. Sanders (Temný případ, Den poté, Hudba mého srdce) a Charles S. Dutton (Vetřelec 3, Jmenuji se Earl, Longmire). Děj se točí právě kolem událostí vedoucích k dopadení nebezpečného ostřelovače.

Nechali se inspirovat případem i scenáristé seriálu Castle na zabití? Sledujte v úterý od 20.15 na Prima love.

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.