Dramata slavných párů stříbrného plátna? Romance z Ruska, Anglie i amerického Jihu

Pár, jemuž nebylo přáno, uvidíte ve čtvrtečním díle Místa činu. Než zjistíte, co se stalo, připomeňte si několik příběhů mileneckých dvojic stříbrného plátna i televizní obrazovky, kterým jejich autoři pořádně „ztrpčili život“.

Místo činu: První oběť uvidíte ve čtvrtek od 20:15 na Prima love.

Cecilia a Robbie

Mileneckou dvojici, jíž zničí štěstí příliš bujná fantazie mladé Briony, vytvořil ve svém majstrštyku Pokání známý britský spisovatel Ian McEwan. V roce 2008 se kniha – v režii Joeho Wrighta – dočkala brilantní filmové adaptace. Cecilii Tallisovou v ní ztvárnila Keira Knightley, Robbieho Turnera si pak vystřihl, tehdy ještě nepříliš známý James McAwoy. Chemie jim fungovala náramně a diváci ronili slzy.

Lara a Jurij

Keira Knightley si už jako šestnáctiletá zahrála i v další adaptaci slavného díla se silným příběhem nešťastných milenců. V dvoudílné televizní inscenaci Doktor Živago představovala jednu z nejosudovějších ženských postav světové literatury – Laru Antipovovou. Jejího partnera, citlivého lékaře a básníka Jurije Živaga, si zahrál seveřan Hans Matheson, kterého můžete znát třeba z Jakubiskovy Bathory. Dramatický příběh milenců, kteří se snaží přežít v období velkých změn Rusku po pádu cara a nástupu bolševiků, byl však poprvé natočen už v 60. letech. Ve více jak tříhodinovém opusu zazářili Omar Sharif a Julie Christie. Mimochodem před čtyřmi lety tento snímek zařadili na osmou příčku zebříčku nejvýdělečnějších filmů všech dob.

Rhett a Scarlett

Pro někoho zosobnění nezlomnosti a naděje, pro jiné nesnesitelná a rozmazlená mladá dáma. To je Scarlett O´Hara z bestselleru Jih proti Severu od jižanské autory Margaret Mitchellové. Ta umístila příběh velmi vášnivého a komplikovaného manželství na pozadí událostí občanské války a slavila obrovský úspěch. V roce 1939, už tři roky po vydání předlohy, byl také natočen stejnojmenný film. Rhetta v něm ztvárnil okouzlující Clark Gable a Scarlett překrásná Vivien Leigh. Film byl nominován na 13 Oscarů a herečka Hattie McDaniel se stala první černošskou herečkou, která kdy získala Oscara.

Mimochodem Mitchellová vdechla slavnému páru život skoro náhodou – zlomila si totiž kotník a její manžel jí poradil, ať během rekonvalescence místo čtení něco napíše. Hotovo měla za deset let.

Co se stalo v Místě činu? Uvidíte už ve čtvrtek od 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.