Francouzská hraběnka ukradla superdrahý šperk – a pěkně to zavařila Marii Antoinettě

S diamantem nesmírné ceny mají co do činění Castle s Beckettovou. Než zjistíte, jaká je jeho role v případu vraždy, kterou tato dvojka řeší, přečtěte si o superdrahém šperku a jedné intrikánce v šlechtických kruzích.

Osudný náhrdelník

Skutečnou událostí je inspirován snímek Aféra s náhrdelníkem, v němž před třinácti lety zazářili Hillary Swank, Adrien Brody nebo Simon Baker. Ve filmu se Hillary jako hraběnka de la Motte mstí královské rodině krádeží nesmírně drahého náhrdelníku za zničení svých blízkých. Onen náhrdelník skutečně existoval a byť je filmový děj přece jen přibarvený, též byl příčinou obrovského skandálu.

Šperk pro du Barry

Ludvík XV. měl milenku – známou Madame du Barry, která vlastnila velice rozsáhlou sbírku drahých šperků. Jako dárek pro ni nechal u klenotnické firmy Boehmerr a Bassange vyrobit diamantový náhrdelník nesmírné ceny s více jak 600 diamanty.

Bohužel pro klenotníky Ludvík XV. náhle zemřel a prodat veledrahý šperk jeho vnukovi a nástupci Ludvíku XIV. se nepodařilo – ostatně sama Marie Antoinetta šperk prý odmítla jako příliš drahý. A to je jméno této královny, tehdejšími prostými Francouzi přezdívané Madame Deficit, často skloňováno jako příklad rozmařilosti a marnivosti.

Plán intrikánky

Nicméně v 80. letech na scénu přišla žena, která si říkala hraběnka de la Motte. Její "hraběcí" titul, který vyvdala, byl prý celkem pochybný, ale to nehrálo roli. Milá Jean, jak se ona žena jmenovala, si však rozhodně potřebovala finančně přilepšit a na šperk si brousila zuby. Vymyslela tedy plán. Zkontaktovala kardinála Rohana, jemuž namluvila, že královna po šperku zoufale touží, ale nechce o tom říct manželovi. A že pokud Rohan zajistí koupi, získá přízeň Marie Antoinetty a královského dvora.

Hraběnka dokonce nechala napsat dopisy rukopisem podobným písmu Marie Antoinetty a zaslat je kardinálovi a najala i prostitutku, která se královně výrazně podobala pro setkání s Rohanem. Kardinál koupi zprostředkoval, předal náhrdelník hraběnce, která ho měla vzít do úschovy – a pak ta intrikánka zmizela.

Deportace do Anglie

Jen diamanty z náhrdelníku se začaly objevovat na černém trhu – rozprodával je hrabě de la Motte. A nic nechápající královna obdržela žádost o platbu od klenotnické firmy. Konal se rozsáhlý soud s šesticí spiklenců – Rohan skončil v exilu, hraběnka byla deportována a též bičována a ocejchována jako zlodějka.

Nicméně veřejnost s ní sympatizovala a aféra naopak uškodila právě Marii Antoinettě, neboť vydatně přiživila její pověst marnotratnice. De la Motte později pobývala v Anglii, královnu však nepřežila – dva roky před její popravou zemřela po pádu z okna. Říká se, že za její smrtí mohli stát monarchisté, hraběnka totiž o aféře napsala pikantní knihu a francouzskou monarchii v zahraničí zrovna nechválila.

Castle na zabití v úterý ve 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.