Jak nebezpečná může být novinařina, se přesvědčíte s Místem činu

Inge Lidnström vyšetřuje vraždu novináře, která má však spojitost s jiným, starším zločinem. Prokáže svůj odhad a dopadne pachatele? Mezi nejznámější novinářky pohybující se v nebezpečných kruzích patřila Anna Politkovská. Její smrt provázelo rozhořčení i otázky, které dosud nebyly zodpovězeny.

Odvážná Anna

Novinařina patří k poněkud rizikovějším povoláním – tedy některé její oblasti. Je to už sedm let, co dva výstřely ve výtahu ukončily život slavné novinářky, aktivistky Anny Politkovské. Politkovská se proslavila svými články o situaci na Kavkaze, kritikou ruského postupu během čečenské války, ale i články o korupci v ruské politice. V roce 1999 také například zorganizovala přesun desítek seniorů z domova důchodců v ostřelovaném Grozném a zajistila jejich umístěných v různých zařízeních po celé zemi.

Tábor i otrava

Anna Politkovská. Foto: facebook.com

Roku 2001, během cesty do čečenské vesnice Chotuni, kde mělo docházet k mučení civilistů, ji zadržela ruská federální služba a odvezla do zajateckého tábora. V témže roce se také raději na čas ukryla do Vídně. Později byla přítomna i vyjednávání, když čečenští teroristé obsadili divadlo Na Dubrovce. K vyjednávání během obsazení školy v Beslanu však nedorazila. V letadle totiž byla otrávena neznámou látkou a záznamy se záhadně ztratily.

Kdo za tím stojí?

Její vražda před lety vzbudila obrovský rozruch, kritiku sklidilo liknavé vyšetřování. Pozornost vzbudilo i to, že Politkovská zemřela v den narozenin Vladimira Putina. První proces s obžalovanými z její vraždy začal až v roce 2009, ale nedopadl nijak, v prosinci 2012 byl z podílu na její vraždě odsouzený policista Dmitrij Pavljučenkov. Ten měl novinářku sledovat a informace později předat vrahům. V témže roce byla obviněna i trojice čečenských bratrů – Rustam, Ibragim a Džabrail Machmudovi, jejich příbuzný – obchodník Lom-Ali Gajtukajev a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov. Proces s nimi stále trvá, kdo je však hlavním aktérem atentátu, se dosud nepotvrdilo.

Nebezpečné Rusko

Podle Výboru na ochranu novinářů je Rusko pro novináře jednou z nejnebezpečnějších zemí, a řadí se tak například po bok Mexika, zmítaného válkou drogových kartelů. V Rusku po roce 2000 přišlo o život kolem dvou desítek novinářů. Po vraždě Politkovské bylo zabito i několik jejích spolupracovníků – konkrétně advokát Stanislav Markelov, mladá novinářka Anastasija Baburová a čečenská ochránkyně lidských práv Natalja Estěmirovová. Loni v Moskvě Anně Politkovské odhalili pamětní desku.

(-nov)

Co se stalo osudným novináři v Místě činu? Sledujte ve čtvrtek od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.