Kůstka bude řešit smrt amišského chlapce. Víte, kdo jsou Amišové?

Vraždu amišského chlapce řeší Kůstka a agent Seeley Booth. Šestnáctiletý hoch měl pouhé dva měsíce do zahájení své exkurze do „normálního světa“. A brzy vyjde najevo, že byl i utajený klavírní génius. Dříve než zjistíte, co za jeho smrtí stálo, seznamte se s několika fakty o Amiších.

Sběratele kostí uvidíte v úterý ve 21.20 na Prima love.

Žít jako předci

Živí se převážně zemědělstvím, v jednoduchých příbytcích si svítí petrolejkami a oblékají se podle staletí staré módy. Amiši jsou rozptýleni ve více jak dvacítce států USA (ale najdou se i v Kanadě). Muži, zvlášť ženatí, nosí charakteristický plnovous s pečlivě vyholenou oblastí tváří v blízkosti nosu a rtů, a typický dopravní prostředek je drožka tažená koněm nebo mulou. Amiši totiž většinou striktně odmítají i vymoženosti, bez nichž si mnozí „obyčejní“ lidé nedovedou svůj život představit.

Ten jejich je prostě (skoro) jako vystřižený ze 16. století. A starého střihu jsou i vztahy. Rodině totiž jasně vládne otec, který ji zabezpečuje. Žena mu je podřízena a stará se o děti a domácnost. Na druhou stranu i mezi Amiši je konzervativní a liberální strana – zatímco ti nejkonzervativnější vyznávají opravdu ultra tradiční život jako před stovkami let, liberálové hledají kompromis mezi tradicí a moderností. Důraz na pokoru, sounáležitost a odpor k honbě za penězi či vedení válek je jim však společný. A k modernímu životu tak mají rezervovaný vztah i ti liberálnější.

Nevyhnutelná cesta na zkušenou

Tedy pokud se nejedná o Amiše nebo Amišku, kteří zrovna vyrazili do světa na zkušenou. Ač se komunita zdá velice konzervativní, jedno jejím členům nelze upřít – svým „mladým“ totiž dávají možnost výběru. A když dovrší 16 let, posílají je na povinnou roční exkurzi do „civilizovaného“ světa. Pak se mohou rozhodnout, zda rodnou hroudu natrvalo opustí, nebo se vrátí. Naprostá většina mladých Amišů se vrací zpátky, zbytek zůstává.

U sochy Svobody v New Yorku na Nový rok 2014. Foto: Murad Osmann

Důvodů je hned několik. Sepětí s prostředím, kde vyrůstali, je nepochybně silnou motivací pro to, aby neměnili svůj životní styl, pokud se pro to však rozhodnou, jsou kontakty s příbuznými velmi obtížné. Naopak navrátilce čeká jak definitivní přijetí mezi členy komunity, které se koná až v dospělosti, tak i život ve starých kolejích – tedy sňatek s jiným členem nebo členkou komunity a tradiční životní cesta. Rozvod je u Amišů nemyslitelný. Když se dva lidé vezmou, tak napořád – pro komunitu je totiž charakteristická i velice silná víra v Boha.

Breaking Amish

Před dvěma lety v Americe odstartovala reality show Breaking Amish, která těží právě z „objevného roku“ mladých Amišů a Amišek. Zúčastnila se jí pětice mladých lidí – dva chlapci a tři dívky, kteří se rozhodli opustit amišský způsob života a objevovat New York. Nicméně všichni účastníci reality show byli o něco starší než šestnáctiletí puberťáci. Celkem známou je třiadvacetiletá Kate Stoltzfus, která se stala modelkou. A mimo jiné pózovala i pro Maxim.

Sběratele kostí uvidíte v úterý od 21.20 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.