Kůstka má rozřešit záhadu s mrtvolou – mumií!

V úterý večer uvidíte další Sběratele kostí! Trochu historie tentokrát do děje zamíchali scenáristé seriálu. Kůstka je totiž povolána k pořádně starému „ranečku“ kostí a má šanci „prokázat“ nejspíš nejstarší doložený zločin světa, možnou vraždu z dávných časů!

Sběratele kostí můžete vidět v úterý ve 21.20 hned po Castlovi. Kde? Na Prima love!

Dřív než sami zjistíte, zda se Kůstka proslaví i na poli archeologie, mrkněte na další záhadu podobného druhu, byť mnohem starší. Historikům, archeologům i antropologům pořádně zamotala hlavu…

Co zabilo mladého faraona?

Bohatá výbava a záhadný osud, právě to se snoubí s mumií egyptského faraona Tutanchamona. Nejvíc se pravděpodobně proslavil až posmrtně, když roku 1922 jeho hrobku, a o tři roky později i mumii, objevil archeolog a egyptolog Howard Carter.

Na rozdíl od mnohých dalších egyptských hrobek nebyla ta Tutnchamonova výrazněji vyloupena, a proto se v ní dochoval obrovský poklad. Velké pozornosti se však těšila i sama mumie mladého faraona. Zemřel v pouhých 19 letech a byla otázka, co ho zabilo. Byl to úraz, nebo vražda? Šlo o záhadu, která fascinovala celé 20. století.

Příliš mnoho nemocí

Záhadu rozlouskli egyptští vědci teprve před několika roky. Faraon ve skutečnosti zemřel na sněť ze zlomeniny stehna a na jeho smrti mohla mít podíl i malárie, neboť v jeho těle našli bakterie této obávané nemoci.

Určili i to, že trpěl nemocí způsobující nadměrné zvětšení prsou a Marfanovým syndromem, jehož nositelé mají protáhlou, hubenou postavu, nezvykle dlouhé prsty a trpí na potíže se srdcem a klouby. Mimochodem stejným syndromem trpěl i geniální houslista Paganini. S chatrným zdravím se tak Tutanchamon patrně potýkal po většinu svého života. Tím však záhadám nebyl konec.

Kdo byla jeho matka?

Dodnes totiž není jasné, kdo byla Tutanchamonova matka, neboť odborníci ji označili pouze jako mumii KV35YL. Zatímco otec, slavný faraon Achnaton, je dlouho znám, v případě matky se spekuluje o jeho první ženě, krásné a též známé Nefertiti, ale i druhé manželce Kije.

Ovšem mohla jí být i zcela jiná žena. A kolem Tutanchamona tak stále ještě zůstává jedno velké tajemství.

To je jen malý výběr kriminalistických záhad, které se mohou ukrývat ve starodávné historii lidstva.

Přijde i Kůstka na kloub možná jednomu z nejzajímavějších případů své kariéry? Sledujte Sběratele kostí dnes ve 21.20 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.