Sherlock Holmes: Znáte všechny podoby Moriartyho?

Obrovské překvapení přinese středeční závěr řady seriálu Sherlock Holmes: Jak prosté. Divákům se totiž odtajní podoba zlodušského Moriartyho! A zaskočen bude i geniální Sherlock Holmes s parťačkou Joan Watson! To uvidíte ve 20.15 na Prima love!

Moriarty vysvětlí Sherlocku Holmesovi, že si ho váží kvůli jeho brilantnímu uvažování, a proto ho nezabil, když narušil jeho plány. Zdůrazní mu ale, že je lepší a že ho má nechat vyhrát. Holmes začne pátrat, co má v úmyslu...

Dříve než zjistíte, kdo je v této verzi „Napoleonem zločinu“, připomeňte si dva představitele Moriartyho z posledních let. Kdo gaunerskou trojku doplní?

Šílenec, co zabil prince

Ani obyvatelům Habsburské monarchie nedá zlotřilý Moriarty pokoj – alespoň v dvojce hollywoodského Sherlocka s Robertem Downeym Jr. Sherlock Holmes: Hra stínů tomu tak je. Úklady geniálního profesora vedou dokonce k vraždě mladého korunního prince! Ve Hře stínů propůjčil Moriartymu tvář Brit Jared Harris, známý třeba z kultovního seriálu Mad Men.

Scenáristé se pak zjevně inspirovali reálnou historickou událostí – skandálem uvnitř císařské rodiny. Roku 1883 totiž na zámečku Mayerling tragicky zahynul nejstarší syn Františka Josefa Rudolf. Následník trůnu a jeho milenka baronka Mary Vetser spáchali sebevraždu.

Vystřelil si Moriarty mozek z hlavy?

„Blázen už od pohledu“ – to si asi řekli někteří diváci série BBC Sherlock, když se objevil Moriarty ztvárněný Andrew Scottem. Hubený mladík s jemnou tváří a excentrickým projevem přinesl mix bryskní inteligence a zároveň i – doslova – fyzické nevypočitatelnosti. A zrušil představu, že perfektním zloduchem může být jen pán v letech s mraky zkušeností.

Respektive – kdo říká, že vysokou školu zločinu nelze absolvovat před třicítkou? Autoři tady odkázali na kánon, kde Moriarty umírá. Je však otázkou, zda se nejednalo jen o jeden z mnoha brilantních triků?!

Kdo se zhostil role mistra zločinu v Sherlock Holmes: Jak prosté? Uvidíte už dnes od 20.15 na Prima love!

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.