Sherlock Holmes: Znáte všechny podoby Moriartyho?

Obrovské překvapení přinese středeční závěr řady seriálu Sherlock Holmes: Jak prosté. Divákům se totiž odtajní podoba zlodušského Moriartyho! A zaskočen bude i geniální Sherlock Holmes s parťačkou Joan Watson! To uvidíte ve 20.15 na Prima love!

Moriarty vysvětlí Sherlocku Holmesovi, že si ho váží kvůli jeho brilantnímu uvažování, a proto ho nezabil, když narušil jeho plány. Zdůrazní mu ale, že je lepší a že ho má nechat vyhrát. Holmes začne pátrat, co má v úmyslu...

Dříve než zjistíte, kdo je v této verzi „Napoleonem zločinu“, připomeňte si dva představitele Moriartyho z posledních let. Kdo gaunerskou trojku doplní?

Šílenec, co zabil prince

Ani obyvatelům Habsburské monarchie nedá zlotřilý Moriarty pokoj – alespoň v dvojce hollywoodského Sherlocka s Robertem Downeym Jr. Sherlock Holmes: Hra stínů tomu tak je. Úklady geniálního profesora vedou dokonce k vraždě mladého korunního prince! Ve Hře stínů propůjčil Moriartymu tvář Brit Jared Harris, známý třeba z kultovního seriálu Mad Men.

Scenáristé se pak zjevně inspirovali reálnou historickou událostí – skandálem uvnitř císařské rodiny. Roku 1883 totiž na zámečku Mayerling tragicky zahynul nejstarší syn Františka Josefa Rudolf. Následník trůnu a jeho milenka baronka Mary Vetser spáchali sebevraždu.

Vystřelil si Moriarty mozek z hlavy?

„Blázen už od pohledu“ – to si asi řekli někteří diváci série BBC Sherlock, když se objevil Moriarty ztvárněný Andrew Scottem. Hubený mladík s jemnou tváří a excentrickým projevem přinesl mix bryskní inteligence a zároveň i – doslova – fyzické nevypočitatelnosti. A zrušil představu, že perfektním zloduchem může být jen pán v letech s mraky zkušeností.

Respektive – kdo říká, že vysokou školu zločinu nelze absolvovat před třicítkou? Autoři tady odkázali na kánon, kde Moriarty umírá. Je však otázkou, zda se nejednalo jen o jeden z mnoha brilantních triků?!

Kdo se zhostil role mistra zločinu v Sherlock Holmes: Jak prosté? Uvidíte už dnes od 20.15 na Prima love!

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.