Recepty

29. dubna 2023 08:00

Tomáš Durčák

Připomeňte si staré časy. 8 retro zákusků, po kterých se jen zapráší i dnes

Masarykovo cukroví

Vzpomínky na časy socialismu v Československu nabývají u různých lidí všelijakých podob. Asi úplně každý si však dokáže ihned vybavit, na co se do cukrárny těšil nejvíce. A podobně jako v jiných obchodech, i zde byla nabídka všude veskrze podobná. Pamatujete na následující desítku retro dezertů?

Větrníky a věnečky

Začínáme klasikou, která na mnoha místech „frčí“ dodnes a je pro řadu z nás neodolatelnou slabostí. Odpalované těsto je totiž jenom jedno a nahrazovat jej čímkoli jiným se zkrátka nesluší. Pořádnému větrníku samozřejmě nesmí uvnitř chybět vanilkový krém, karamelová šlehačka a nahoře případně ještě karamelová poleva. Do věnečku se zase nelze nezakousnout, když v něm na vás čeká poctivě utřený žloutkový krém.

Tip pro milovníky větrníků a věnečků: Připravte si doma větrníkový dort s karamelovým krémem a polevou nebo smažené citronové věnečky.

Míša řez

Která maminka či babička by doma nepekla Míša řez? Tenhle moučník tvořený z kakaového piškotu s tvarohovým krémem a tenkou vrstvou čokoládové polevy nahoře bez váhání slupnou příslušníci všech generací. Pokud vám tradiční varianta přijde příliš hutná či přeslazená, zkuste si připravit i odlehčenou verzi Míša řezu. Pekařky, které rády experimentují, pak rozhodně zaujmou tyto moderní variance na populární retro dezert.

Punčový řez aneb „Punčák“

Když se řekne ikona dezertů z doby socialismu, všem se nutně vybaví růžovo žlutý dortík s kapkou alkoholu, bílou cukrovou polevou a čokoládovým pruhováním nahoře. Punčový řez hojně připravovali cukráři již během První republiky a jeho popularita přetrvala i přes poněkud kýčovitý vzhled po celé 20. století. Neuvadá však ani dnes, jelikož mu zejména kvůli sentimentu a vzpomínkám na dětství mnozí stále nedokážou v cukrárně či kavárně odolat. Chcete-li nějakou změnu, zkuste si doma upéci punčovou roládu.

Griliášové laskonky

Křupavá kolečka nebo oválky z bílkového něhu, v nichž často nechyběla ořechová či kokosová chuť a také vanilkový/karamelový krém s griliášem. Jak správně udělat griliášový krém, vám poradí například vyhlášený cukrář Lukáš Skála. Na své si v tomto případě mohou přijít také alergici na lepek, jelikož bezlepkové laskonky nejsou rovněž žádný problém. Milovníci laskonek by rovněž neměli přehlédnout vyhlášené Erhartovy laskonky.

Kremrole

Konečně jsme dorazili k listovému těstu a jeho zřejmě nejpopulárnější dezertové formě, na kterou jste za socialismu mohli v cukrárně narazit. Krásně kulatá tradiční kremrole musí být vždy bohatě plněná sněhem z bílků a nahoře doplněná lehkým posypem moučkovým cukrem. Na první pohled se zdá, že na takové kremroli není moc co zkazit, ale opak je pravdou. Každý dobrý cukrář vám například potvrdí, že zrovna na kremrole to chce opravdu zadělat domácí těsto, protože ušetřený čas použitím koupeného se může negativně odrazit v konečné chuti.

Tip: Podívejte se, jak domácí kremrole připravuje kuchař Roman Vaněk

Indiánek

Máme to tak u řady oblíbených dezertů včetně tureckého medu – říkáme jim odjakživa zřejmě jako jediní na světě po svém, i když se originálně jmenují jinak. Co je to „špička s bílkovým krémem“ vám asi každý jen tak neřekne, ale na čokoládového indiánka si všichni z dětství vzpomenou okamžitě. Při pohledu na indiánka se může zdát, že takový dezert doma zabere hrozně času, ale není to pravda. Tvoří ho totiž vlastně jen tři hlavní součásti – bufler, na něm bílkový krém a čokoládová poleva. Chcete-li si trochu zaexperimentovat, zkuste je naplnit malinovým bílkovým krémem.

Hrnkový perník s čokoládovou polevou

Pro mnohé zdaleka nejoblíbenější víkendový dezert, který jim v dětství chystaly maminky a babičky. Aby taky ne, když je plný čokolády, marmelády a kakaové chuti. Jeho příprava je navíc ve srovnání s jinými retro dezerty extrémně snadná a rychlá. Vyzkoušejte si jej doma připravit s pomocí chytré hrnkové metody, díky níž nebudete při přípravě potřebovat ani váhu.

Masarykovo cukroví

A na závěr si připomeneme jedno velmi staré, tradiční staročeské cukroví, které je však na přípravu tak snadné, že si jej můžete bez obav připravovat ke kávě i čaji celoročně. Tradiční Masarykovo cukroví tvoří křehké těsto, do nějž se přidávají buď vlašské, nebo lískové ořechy. Recept na něj ve video podobě najdete zde.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.