Prostřeno! Jediná žena zůstane napospas čtyřem mužům!

Prostřeno! XVI (11) - upoutávka

Prostírat a soutěžit se bude tentokrát v Plzeňském kraji. A nehraje se už jen o 60 tisíc, ale i o dalších 30 tisíc od diváků.

Na Plzeňsku se sejde zajímavá, převážně mužská sestava šikovných kuchařů. Jediná žena se na muže moc těší, ale možná bude zklamaná, protože každému nesedne, hlavně Vaškovi ne. Tento svérázný hostitel se během svého vaření neudrží a na průběh týdne má jasný názor: „V pondělí a v úterý se sežere všechno, ve středu se nežere nic!“ Tak to prostě vidí nepřehlédnutelný chlapík, který si na svůj ostrý jazyk zámek rozhodně nedává. Josefína si v pondělí nasadí na hlavu lovecký klobouček a kromě Václava inspiruje i ostatní k tomu, aby si občas oblékli nějakou svéráznou pokrývku hlavy. A protože jsme v Plzni a okolí, úkol týdne bude tentokrát krajový – pivo! Někomu by možná úplně stačilo, kdyby dostal pořádnou orosenou sklenici k jídlu, protože ne všechna zadání se podaří. Jednomu z účastníků soupeři úkol týdne dokonce odpustí. Kdo to bude? A jak to nakonec všechno dopadne? To uvidíte v dalším Prostřeno!, které můžete i sami ovlivnit svým hlasováním hned po skončení každého aktuálního dílu. Hlasujte na stránkách pořadu http://prima.iprima.cz/prostreno/hlasovani. I vy můžete vyhrát 5000 korun!

Pondělí: Dělnice Josefína (35) říká, že má muže ráda. Bude to platit i po jejím seznámení s Vaškem?

Plzeňské Prostřeno! začne zvesela. Týden zahájí dělnice Josefína, vdaná maminka, která hosty přivítá v loveckém kloboučku s mysliveckou kamizolou. To má svůj důvod. U Josefíny by se soupeři mohli cítit i jako v hájence, na stěnách visí trofeje, tapety i zelené nátěry zdí připomínají les, hostitelčin manžel je totiž vášnivý nimrod. A z toho vychází i první menu, jehož součástí je zvěřina a další chody klasické kuchyně. Josefína se těšila na muže, její menu je chlapské, takže se raduje, v jaké společnosti se ocitla. Ale jednoduché to mít nebude. Po pochváleném předkrmu, rarášcích z kuřecího masa s domácím pečivem, už druhý chod provázejí kritické poznámky. Hovězí vývar se hostům zdá poněkud planý, největší rozpaky ale vzbudí hlavní chod, na který se původně všichni těšili. I zklamaná Josefína uzná, že její „kančí kýta na šípkové omáčce s chlebovým knedlíkem“, na kterou nejvíce spoléhala, se jí úplně nepovedla. Maso se podařilo vysušit, jindy to umí určitě mnohem lépe. I dezert „babiččin závin s domácí šlehačkou a domácím karamelem“ má nějaké mušky na kráse. A živelnou Josefínu zklamala i zábava. Hostitelka se těšila na tanec při živé hudbě, ale pánové se do kola nějak moc nemají. Kdo ji provede? Aspoň u stolu se všichni baví a týden začíná nadějně…

Úterý: Student umění a grafik Honza (22) je příjemný hostitel, slušný kuchař a jeho večírek návštěvu potěší

Vysokoškolák Honza obývá studentský byt, ale je mnohem upravenější, než jak by hosté od sdíleného bydlení očekávali. Stěny zdobí Janovy kresby, které si hosté se zájmem prohlížejí a hodnotí. Mladý hostitel soupeře přivítá také v kloboučku, stejně jako včera hostitelka, budou v tom ostatní pokračovat? A Jan příjemně překvapí nejen svým kultivovaným a tolerantním chováním, ale je jasné, že se umí otáčet i v kuchyni. Tu má raději lehkou, zdravou, moderní, jak naznačí úterní menu, kde jsou batáty se salátkem z cukrového hrášku, tenhle předkrm vzbudí hodně otázek, Josefína batáty ještě nejedla. Výborná je špenátová polévka, na které si přes původní obavy pochutnají i ti, co normálně krémy nemusí nebo je nevyhledávají. Kuřecí prsa s bazalkovým pestem nejsou vysušená, hlavní chod je dobrý, jen mraženou kořenovou zeleninu, která je součástí bramborové kaše, by někteří docela rádi oželeli. U Honzy vládne přátelská atmosféra a skvělá nálada, což tuhle plzeňskou partu posune zase o kus dál. Znalosti ohledně svého kraje si hosté prověří během vědomostního kvízu o Plzni a okolí. Tak trochu sem patří i úkol týdne, který včera hostitelka nesplnila. Jak se s krajovým zadáním v úterý popasuje nejmladší hostitel týdne?

Středa: Nepřehlédnutelný Vašek (40) má sice ambice, ale nesnáší kritiku, pro ostré slovo nejde daleko a v žaludku mu leží Josefína

Na středeční večeři hosté přicházejí k Václavovi s očekáváním i s obavami. I když se Václav se svými jadrnými poznámkami a poněkud drsným humorem zatím jeví jako svérázný chlapík, takové koření týdne, moc toho o sobě neprozradil a umí hodně překvapit. Kladně i záporně. Hned zkraje všechny překvapí, v jak hezkém prostředí se svou partnerkou bydlí. Interiér je věcí jeho ženy, pro kterou má Václav jen slova chvály, upravená zahrada je jeho dílem. Je jasné, že péčí o exteriér domu tráví hodně času a je na svoje dílo pyšný. Rád by uspěl i v kuchyni, Vaškovo menu je ale velmi stručné, jen napoví v hrubých obrysech. Na jídelníčku jsou vynikající zapečené žampiony, brokolicová polévka, kachní prsa a tartaletky, s nimiž si dal Vašek opravdu hodně práce a na výsledek je pyšný. Jenže… Polévka je podle Josefíny hnusná, to se ale odváží říct raději jen na kameru, protože jinak by ji hostitel klidně vyhodil od stolu. A Josefína má ve Vaškových očích ještě jednu vadu na kráse, nemá ráda kachnu, což je hlavní chod. Kachní prsa jsou na pomerančích a s indiánskou rýží. Žádná velká legrace u stolu nevládne. Hostitele není opravdu radno provokovat, s nikým a ničím se nemaže. A sotva se u jídla ozvou nějaké kritické poznámky, je oheň na střeše. Hostitel vyletí jak čert z krabičky a hostům pěkně z plných plic řekne, co si o jejich remcání myslí. Podle Josefíny je Václav hrubý a nepříjemný hostitel, jak dopadne v ohlasech diváků? A ke všemu ještě Josefína vyhraje pétanque, zábava se odehraje na zahradě. Podle Václava prostě drzost! Ženská, co pokořila čtyři chlapy!

Čtvrtek: Obchodní zástupce je Vaškovým opakem. Slušňák Vlastimil (30) vsadí na českou klasiku a připraví téměř svatební menu

Čtvrtý hostitel v kuchyni rád relaxuje a na jeho výkonu je znát, že určitě nevaří poprvé. V soutěži vsadí na českou kuchyni a hosty překvapí tím, jak dobře dokáže své jídlo dochutit a dotáhnout do konce. Včerejší hostitel Vašek ve čtvrtek mlčí skoro jako zařezaný, asi nechce hádkami s Josefínou pokazit Vlastimilovi jeho večer. Přesto náladu ovlivní nepřehlédnutelné napětí mezi Josefínou a Václavem. Sto lidí, sto chutí, samozřejmě ani Vlastík se úplně nezavděčí všem. Třeba Honzovi připadá předkrm – šunkové závitky s křenovou náplní poněkud předpotopní–, ale všichni kvitují, že jde o šťavnatou domácí šunku a křenová šlehačka je výborná. Mnohem lepší než v pondělí je také polévka – vývar s knedlíčky je silnější a dobře ochucený, hlavní svíčková se povedla, jen Vašek má nějaké výhrady, ale to je spíš formální výtka, než vážná stížnost, protože šikovnému hostiteli se povedly i knedlíky. A z čeho jsou soupeři úplně vedle, to je závěrečný čokoládový fondant s malinovým coulis, na který se sice musí chvíli čekat, ale tady se čekání opravdu vyplatilo. S jídlem souvisí i zábava – kdo rozpozná během ochutnávky nejvíce pokrmů a koření? A Vlastimil neodflákl ani pracný úkol týdne, který ke svému poctivému menu ještě stačil připravit.

Pátek: Petr (44) je silný soupeř. Otec na rodičovské dovolené je v kuchyni jako doma a spoléhá na francouzské menu s vepřovou panenkou

Poslední večeři nachystá táta na rodičovské dovolené. Tento fakt se už od pondělí u stolu hodně řeší, své k tomu má co říci i jediná žena u stolu, ale Petr je nadšeným rodičem a doma s miminkem si to moc užívá a baví ho to. Ani se mu moc nedivíme, má krásný mezonetový byt, kde se každému líbí. A co se týče vaření, hodně si věří. I Petr by určitě rád vyhrál a jeho chody jsou jako ze špičkové restaurace. Alespoň na papíře. Co na páteční vaření řekne Vašek? Ten je ve finále slyšet o něco více než včera, pořád se cítí poněkud ukřivděný a frustrovaný. Jak to, že během poslední večeře ostatním nevadí například to, že Petr podává k předkrmovému tataráku z lososa místo slibovaných domácích baget jen opečené tousty? Jak to, že v úterý nikomu nevadila mražená zelenina, ale ve středu ano? Vaškovi se netrefí do chuti ani „francouzská cibulačka s portským vínem“, zato favoritem Petrovy večeře je určitě dobře ochucená „vepřová panenka se sušenými rajčaty a parmazánem“. Hostitel si dal velkou práci, aby maso zůstalo šťavnaté a získalo výraznou chuť, o kterou se postaral pršut s kapary a sušenými rajčaty. Světáckou večeři završí správně připravený crme brlée, který by ale pro někoho mohl být ještě sladší. Zlepší nervózním hostům před závěrečným finále náladu testování alkoholických a nealkoholických drinků? A komu soupeři výjimečně odpustí úkol týdne?

Kdo v Plzeňském kraji najde pod poklicemi svou vysněnou odměnu? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku v 17.50 a hlasujte pro svého favorita!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 15. 4. 2024

Vaše kreativita je na vrcholu, Berani, tak toho využijte. Tento den je ideální pro malování nebo psaní. I když svůj talent považujete za hluboko pod úrovní amatérského, možná budete překvapeni tím, co jste schopni vytvořit. Ignorujte svého přísného vnitřního redaktora a pracujte pro čisté potěšení z tvorby. Výsledky vás potěší.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.