3. října 2015 12:00
Martina ČerňanskáPříště uvidíte Prostřeno! z Libereckého kraje!
V Libereckém kraji se u prostřeného stolu sejde ryze dámská pětice. Tentokrát to bude hodně o emocích, uslyšíme nevšední životní příběhy a také ochutnáme speciality slovenské kuchyně. Jak zní úkol týdne? „Vytvořte pochoutku z hub nebo jiných plodů lesa“.
A mezi hosty je jedna, která houby opravdu nemusí… To zase bude legrace, ale také potečou potoky slz. A kdo to na Liberecku a v Podještědí v Prostřeno! tentokrát vyhraje? To uvidíte až příště!
V pondělí liberecký týden zahájí sympatická důchodkyně Marie (73) z Kunratic u Cvikova. S chutí si přečte noviny, luští křížovky, kvůli lepší kondici začala zase jezdit na kole, má smysl pro humor a nemá ráda faleš. Marie má velkou rodinu: čtyři děti, dvanáct vnoučat a devět pravnoučat – a téměř všichni prý bydlí v jednom domě. Zkušená hostitelka se nenechá zaskočit ani úkolem týdne, je totiž nadšená houbařka. Se vším si poradí a nezalekne se ani výrazně mladších soupeřek. Připraví českou klasiku: 1) Bramboráčky s kuřecí směsí a sýrem 2) Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi 3) Hovězí svíčkovou na smetaně s domácím knedlíkem, brusinkami a šlehačkou 4) piškotovou roládu se šlehačkou, kávu.
V úterý se k plotně postaví mladá maminka na rodičovské dovolené. Katarína (31), která má s přítelem má sedmiměsíčního syna. Ráda jezdí na kole, chodí běhat a plavat. Je vstřícná, usměvavá a nekonfliktní, pokud ji někdo nebo něco nenaštve – pak prý umí i ona pěkně vybouchnout. Katarína nezapře svůj slovenský původ a do svého pětichodového menu zařadí i speciality slovenské kuchyně. Bude ale slovenská kuchyně českým soupeřkám dost dobrá? 1) Brynzová pomazánka 2) Pršut s kozím sýrem a červenou řepou, domácí pečivo 3) Kapustnica 4) Vepřová rolka se švestkovou omáčkou a bramborovou kaší 5) Sladký pohár.
Uprostřed týdne pořádá večeři energická Martina (39), u které to vypadá jako na arše Noemově. Vystudovala textilní školu, pracovala v bezpečnostní agentuře, žije s přítelem Honzou. Mají aktivní život a milují zvířata. Při vaření jí pomáhá její papoušek. Bude to pomoc, nebo starost? A proč se hostitelka během večeře sesype? Martina má vlastní hlavu, což se určitě projeví i během jejího večírku. Spíš než obsluhování se bude věnovat vyprávění svého životního příběhu. A sranda to tedy nebude...Jaké bude třetí menu? 1) Sýrová roláda s celozrnným pečivem 2) Hovězí polévka s domácími nudličkami 3) Makedonský řízek s bramborem a libečkem, šopský salát 4) Pudinkový pohár s banánem, domácí zmrzlinou a čokoládou, ledová káva.
Ve čtvrtek dámy pozve k sobě domů do Liberce Bohumila (44). Vyučená švadlenka Bohunka pracuje jako operátorka výroby a všechen čas věnuje vnoučkovi, kterého má v péči. Také večer u Bohumily bude emočně nabitý… Vždy řekne svůj názor a nepřetvařuje se. Vyprávění osudů bude pokračovat, ne všem se to ale bude líbit, dojde i na generační střet. Proč bude u stolu dusno a neklid?Kromě toho čtvrtá hostitelka nenávidí houby, což je v kombinaci s úkolem týdne další problém. Na jídelníčku bude: 1) Vaječná pomazánka s uzeným masem 2) Lososový vývar s domácími nudlemi 3) Opilá vepřová pečeně se šťouchanými brambory a jarní cibulkou 4) Střecha ze sušenek.
Finále se odehraje u benjamínka týdne Alice (20). Nejmladší z celé pětice vystudovala střední školu a potom žila v Anglii, kde pracovala jako au pair. Nyní chodí na různé brigády a chtěla by začít studovat na vysoké škole. Ambiciózní slečna ještě žije se svou maminkou v Jablonci nad Jizerou, má psa, kočku, chodí na procházky, také ráda kreslí, píše a čte.Bohumila by si to ráda v pátek s Alicí vyjasnila hned na začátku a přijde za ní s omluvou. Ta ale nebude vyslyšena a problém je na světě. Potečou potoky slz a bude taky pěkné dusno… A co Alice plánuje na poslední večeři? Bude to takové kulinářské letem světem: 1) Bruschetta s rajčaty a bazalkou 2) Rajčatová polévka 3) Hovězí po burgundsku, brambory ve slupce a šalotky 4) Čokoládový fondant s meruňkovým dipem.
Dívejte se! Každý všední den v 17.50 na Primě!