Prostřeno!: Žije u nás nejdéle, ale česky umí nejméně
Nejstarší hostitel Poul (67) zaujme povedenou ukázkou své dánské kuchyně, která přitom není nijak vyhlášená, pohostinností a domovem v „hygge“ stylu
Podnikatel a dnes už důchodce Poul žije u nás nejdéle, ale česky umí nejméně. Poul tady našel svou životní lásku a nový život. „To je moje vina,“ říká jeho druhá žena, „protože na něj mluvím přes dvacet let anglicky.“ Poul hosty pozve do jejich útulné dřevostavby, kde má i svoji pracovnu a mixážní pult, protože jeho velkým koníčkem je hudba a DJ, a pochlubí se, že jeden z jeho synů vyhrál Grammy.
Paul mluví o svém úspěšném synovi:
Také je vidět, že rád vaří nebo vaří spolu s partnerkou. Dozvíme se, že Dánové jsou předními exportéry slaniny a vepřového, kromě toho milují omáčky, ty prý musejí mít i k řízkům. A na omáčku nezapomene samozřejmě ani Poul, který si myslí, že Dánové a Češi si jsou v něčem podobní. I ta jeho kuchyně je té naší zatím nejbližší, s úkolem týdne se hostitel vyrovná elegantně a bezbolestně – podává se obložená mísa.
Poslechněte si historku o Paulově prvním českém jídle:
Hodně surovin má Poul z Dánska, kam ročně několikrát jezdí za svou původní rodinou. Na úvod je kuřecí salát s madeirským chlebem, což je trouchu zvláštní, protože příloha patří do portugalské kuchyně, hostitel ji má ale rád. Následuje chřestová polévka z naloženého chřestu, který byl už i v salátu. Poul se nebojí kombinovat sladké i slané chutě, což se projeví v hlavním chodu – vepřové pečeni z kýty s červeným zelím, vařenými a karamelovými brambory s hnědou omáčkou.
Podívejte se, jak Paul připravuje brambory s karamelem:
Možná nejslabší je typický vánoční dezert z rýže a višní a tak trochu vánoční bude i legrační zábava s dárečky.
Dívejte se na Prostřeno! každý všední den od 17.50 a hlasujte!
SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE