Prostřeno! První hostitelka Marie nemá zrovna veselý životní osud!

Prostíráme na Vysočině, kde bude poměr hostů u stolu opačný než minule, kdy hráli prim muži. Tentokrát bude ve výrazné převaze ženský element: čtyři ženy k jedinému muži – René se ale nedá!

A zatímco středočeští muži museli upéct bábovku, ženy z Vysočiny se budou muset popasovat s cibulí, dalším úkolem týdne. Kulinářsky to bude hodně o vývarech, jedinou výjimkou bude originální ukrajinský boršč. Smí se vývar vařit v papiňáku, jak si myslí ženy, nebo se musí pěkně hodiny táhnout, jak tvrdí nekompromisní René? Soutěžící z Vysočiny budou opět bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun i o přízeň diváků, která jim může přinést dalších 10 tisíc navíc. Ze stejné částky se může těšit i jeden z hlasujících diváků. Zvítězí nejchutnější menu, nebo svou roli sehraje i taktika? Sledujte Prostřeno! každý všední den a hlasujte!

Pondělí: Šestinásobná babička Marie (53) toho v životě už hodně prožila, má ráda českou kuchyni a hostům připraví hutnou, ale chutnou večeři

Jako první se k plotně postaví důchodkyně Marie. Je už dlouho vdova, nyní má přítele. Vychovala čtyři syny, ale jednoho už pochovala, když tragicky zahynul. Její byt je plný vzpomínek a Marie říká, že ani po deseti letech se z toho všeho nevzpamatovala. Je to klidná žena, která o žádné konflikty nestojí. Šestinásobná babička bude jistě umět vařit, jenže má obrovskou trému. Spoléhá především na českou klasiku a žádnou dietu od ní nečekejme, spíš naopak. K cizím kuchyním má spíš odtažitý vztah, podobná jídla moc nezná a nevyhledává. Hosty proto nepřekvapí, že na jejím menu najdou játrovou paštiku, jako polévka bude vývar, těch tento týden ještě bude! Každý je ale trochu jiný, ten Mariin je vepřový a podle mínění většiny – výtečný.

Vyznavačka české klasiky hosty potěší výpečky s domácím bramborovým knedlíkem a zelím. Výpečky nadchnou Reného, ale zelí je pro většinu soutěžících kyselé, jenže hostitelka to má takhle ráda. Co ji potrápí, je moučník s poetickým názvem „mraky“. A ty se v pondělí zatáhly a nevyběhly. Z tohoto mráčku nezaprší, Maruška si naštěstí už včera „prubla“ zkušební dezert. Ten vyšel na jedničku a je už pěkně ztuhlý. Hostitelka proto podává tuto verzi. Přizná to soupeřům? A co úkol týdne? Stihne ho připravit, nebo na něj v tom fofru radši zapomene? Během rozpustilé zábavy s kostkou cukru spolkne snaživý René nit.

Úterý: Trojnásobná maminka Kamila (27) je tak trochu „mouchy snězte si mě“. Skoro nemluví, a přestože je vyučená kuchařka, svým jídlem nepřesvědčí

Je Kamila z Jihlavy tak ostýchavá, nebo je prostě introvert? Hned na úvod podává poněkud nevábný povinný cibulový doušek a ani její byt k příjemné atmosféře druhého večírku nepřispěje. Je to strohý až prázdný příbytek, včetně dětského pokoje pro dvojčata. A celkem nedávno do rodiny, kde druhá hostitelka žije ještě s partnerem, přibyla malá holčička. Maminka tří dětí doma hodně vaří, ale vařit v kulinářské soutěži, to je něco jiného... Na stole chybí (stejně jako včera) ubrus a menu připadá hostům poněkud obyčejné, to se týká zejména hlavního chodu. U předkrmu se Marie děsí, že šneky určitě nepozře, protože všechno vylovené z vody v ní vzbuzuje většinou štítivé pocity, ale děsit se nemusí. Budou to neškodné, už trochu vysušené šneky z listového těsta, potřené kečupem a naplněné šunkou a eidamem třicítkou. A ty přece doma také někdy peče….

Menu je jednoduché, ale hostitelka je u vaření docela nervózní. Další vývar, tentokrát kuřecí, je spíš takový degustační chod, polévky je totiž na talíři docela málo. A prostý hlavní chod má i jednu zvláštnost: kuřecí maso je dušené na sezamu a jednou z hlavních surovin je vejce. Každý tak dostane své volské oko a navíc jsou ve vejci obalené a osmažené i předvařené brambory, jde o rodinný recept. Formičky na brambory se však bohužel nenašly, podle toho tak vypadá i design hlavního chodu. Co ale obyčejné není, je výstřední dezert, ozdobený portrétem každého z účinkujících na jedlém papíře! Originální nápad souvisí se zábavou – dorazila profesionální fotografka a hosty vyfotila. Jak bude soupeřům příjemná představa, že konzumují sami sebe?

Středa: Jediný muž týdne mezi ženami nezapadne. I René (36) je vyučený kuchař a od Ukrajinky Ani to má pořád na talíři…

Uprostřed týdne se laťku pokusí úspěšně zvednout jediný reprezentant silného pokolení. Sebejistý René si v kuchyni hodně věří. A to pochopitelně některé soupeřky dráždí. Třetí hostitel se odváží zariskovat s celkem neznámou surovinou. Na předkrm bude plněná čekanka, kterou třeba Marie jí poprvé v životě. Čekanku nemusí každý, lidé ji prostě zbožňují, nebo se jim zdá hořká. To je ten častější případ a k tomu dojde také v Reného domku, kde jeho žena předem pěkně uklidila, jak se hostitel přizná. U hezky prostřeného stolu padne verdikt: předkrm a domácí houstičky jsou chutné – až na tu čekanku! René se snaží jídla úhledně a lákavě servírovat a Aňa si myslí, že je to kvůli tomu, že na to má školu, i když se kuchařinou neživí. A hostitele to štve.

Při podávání polévky z oháňky servíruje zvlášť knedlíčky, celestýnské nudle a do polévky odvážně přidá i růžičkovou kapustu. S ženami se pustí do diskuse o tom, jak správně připravit vývar. Ke srovnávání bude ještě hodně příležitostí, jak dopadne ten jeho? Bude nejlepší, jak si hostitel myslí? A jaká bude „šťastná rolka“? Hlavně bohatá, obrovská porce je obložená spoustou zeleniny, doplněná zelným salátem, v roládě je toho opravdu hodně, i příloha je bohatá, a navíc obohacená o úkol týdne – smažené cibulové kroužky. Při návštěvě u Reného nikdo nepochybuje o tom, že se ocitl v srdci muzikantské rodiny. Všude visí nějaké kytary a další hudební nástroje, a že to není jen dekorace, se soupeři přesvědčí při aktivní hudební zábavě, které se zúčastní i hostitelova žena a děti. Poslední chod „bílé pokušení“ s ovocem by třeba pro Ivanu byl ještě více pokušitelský, kdyby byl sladší.

Čtvrtek: Ukrajinka Ganna řečená Aňa (30) je moc příjemná hostitelka, která uvaří boršč, domácí šípkovou omáčku a upeče senzační tvarohový dort

I když se na večer u vdané maminky Ani dámy už moc těší, René má po včerejšku pocit, že Aňa moc mluví a kritizuje. Na večeři dorazí k hostitelce se dvěma růžemi. Sudý počet květů i vázání připomíná smuteční kytici, chtěl tím snad René něco naznačit? Je to provokace, že květy vypadají spíš jako pohřební? Aňa je na Reného připravená, i když moc nechápe, co proti ní vlastně má. Jako hráč spíš ve čtvrtek působí René, který má pořád nějaké připomínky. Alespoň Kamila si to myslí, protože ostatní se u Ani cítí dobře.

Čtvrtá hostitelka se bude snažit „útočit“ a přesvědčit hlavně svým výkonem, menu a atmosférou u stolu. Hosté jsou zvědaví, zda nachystá ukrajinské speciality. A dočkají se, bude boršč, ale ještě předtím poctivý řecký salát. Ten uspěje, i když je v něm aromatický sýr, a domácí pečivo, i když těsto krásně vykynulo, má smůlu, protože hostitelka je nestihla upéct. Aňa se k tomu ale přizná, hraje čistou hru. Jaký je boršč? Marie ho prý dělá jinak, René by ho uvařil z hovězího a většina hostů hledá řepu, která tam samozřejmě je. Hlavní chod, panenka s bramborovou kaší, má zajímavou šípkovou omáčku. Na tu si Aňa sama nasbírala šípky, které vyčistila, uvařila, přecedila, dochutila, prostě dala si s tím spoustu práce. A kromě hlavního chodu soupeři velmi ocení sladkou tečku – pečený tvarohový dort s ovocem je prý opravdu úžasný! Na úkol týdne hostitelka využije doma nakládané houby, které servíruje s cibulí.

Pátek: Ivana (26) je také maminka na mateřské. Bydlí v novém domě a je to u ní tak trochu jako v Noemově arše. O zvířátka pečovat umí, jak se ve finále postará o „své“ lidi?

Ivana je chovatelka koní a přes své mládí má životní priority srovnané. Se svým manželem žije prý už od patnácti, dnes mají dva syny, pěkný dům, hospodářství. K tomu Ivana ještě stříhá psy a dělá pedikérku. Je jasné, že se umí otáčet a svým výkonem soupeře překvapí. I ona se – stejně jako včera Aňa – soustředí hlavně na své vaření a věnuje se hostům. Aně leží na srdci včerejší růže od Reného, tak se zeptá a dozví se, že sudý počet květů a smuteční stuhu dostala za své rýpání. Dámy ale naštěstí víc zajímá bohatá tabule poslední večeře.

Na předkrm je tatarák z uzeného lososa s opékaným toustem, ten všichni neocení, prý je přesolený, pak už má ale večeře jen vzestupný trend. Také finální polévkou je vývar, hovězí s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky – již počtvrté. Hlavní chod je originálně dochucený, což ocení i náročný René. Kachní stehýnko na červeném víně přelité medem, domácí houskový knedlík a sladkokyselé červené zelí s jablky a sušenými švestkami má 100% úspěch. Pod talířem hosté najdou čtyřlístek pro štěstí, přinese štěstí i hostitelce? Zelí je na rozdíl od pondělka sladkokyselé tak akorát, pochvaly se dočká i pohár – mascarpone s banány, malinami a borůvkami. Ani zábavu poslední hostitelka nepodcenila. Ochutnávku piva zpestří krásné pochodující mažoretky. A kdo chce, může si to také vyzkoušet, k tomu ještě dostane od Ivany domů dva milé dárky.

Je to docela vyrovnané… Kdo to na Vysočině vyhraje? Bude to ten nejlepší? Zvítězí nejchutnější menu, nebo svou roli sehraje i taktika?

Sledujte premiérové Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 2. 2024

Berany možná čekají krušné chvíle. Dobrá zpráva je, že se to zlepší. Pokud jste rodiče, děti budou každých pět minut něco chtít a vy můžete cítit tlak ze všech stran. Ani váš milostný život není imunní vůči pochybnostem, které jako by se vám vznášely nad hlavou. Žádný kompromis pro vás není možný, Berani. Jen vydržte a vězte, že přicházejí klidnější dny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.