Speciální týden hubnutí Prostřeno! je tady
Tento týden s námi nepřiberete.
REPRÍZA Prostřeno!, po kterém neztloustnete, by vás mohlo po svátcích inspirovat, jak svoji stravu odlehčit. Čtyři ženy a jediný muž představí jídelníčky, které nejsou podle klasické české kuchyně. O 60 000 korun a hostitelskou čest k tomu se utká pětice, která má svou váhu pod kontrolou, nebo ji pod kontrolu musela dostat.
Každý z hostitelů spoléhá na to „své“, ale soutěžící nepůsobí jako fanatici. Jen se jim podařilo zhubnout, uzdravit se nebo se dostat do formy pomocí jídla, a přestože jsou odhodlaní a mají pevnou vůli, nikomu nic nevnucují, jen reprezentují určitý styl výživy. A vypadají dobře, působí sympaticky a vyrovnaně… Platí nejen „tisíc lidí, tisíc chutí“, ale asi i tisíc diet. Poznáme jídelníček veganský, dietu kulturisty, ketonovou dietu, někteří kladou důraz na kvalitní původ surovin. Příliš polotovarů nebo výrobků potravinářského průmyslu nečekejte, většina jídel má původ bio. Zdravý bude i nízkokalorický úkol týdne. A co je důležité – účastníci dokážou o svém životním stylu mluvit s lehkostí až nadhledem. Sledujte další zajímavý speciál pořadu Prostřeno! a nezapomeňte hlasovat!
Pondělí: Ekonomka Eva (42) změnila nejen způsob stravování, ale i adresu a životní styl celé rodiny. Z manažerky se stala hospodyně…
Eva Cikrytová Zdroj: archiv TV Prima
Blogerka a vdaná máma na plný úvazek se po změně jídelníčku a narození druhé dcery odstěhovala s rodinou z Prahy na Sázavu. Eva chtěla své děti vychovávat v přírodě. Pracuje z domova a spíš až večer, protože přes den se věnuje svým holkám, které ve svém útulném domově sama učí, ale také by asi jinak nezvládla přípravu jídla, čemuž se opravdu věnuje. Zabere jí to hodně času, už deset let vaří tři jídla denně a ve volném čase se rýpe v zemi. Jenže první hostitelka to bere jako své poslání a moc ji to baví. Vaří ráda z obilovin, luštěnin, zeleniny, ořechů a semínek. Nejí průmyslově zpracované potraviny, vyhýbá se cukru, masu, uzeninám, ale i mléku a mléčným výrobkům, kupovanému pečivu, cukru a bílé mouce. Mouku si mele sama a chleba peče vlastní. Doma nepoužívá ani vejce a brambory.
Evin přísný životní styl by asi každý nevydržel, ale podle fotek se hosté přesvědčí, že opravdu zeštíhlela, ozdravila a snad i omládla. Protože Eva léta skoro nejí maso, všechny zajímá, jak přistoupí k jídelníčkům ostatních. I zábava souvisí s její kuchyní, soupeři se u ní v pondělí hodně dozvědí a vzhledem k její kondici je to inspirativní lekce. Evino menu zní lákavě – jako první bude žampionové foie gras na domácím kváskovém pečivu se švestkovou omáčkou, dále mrkvový krém se zázvorem sypaný praženými slunečnicovými semínky či čočková kaše, pečené jáhlové placičky se sezamem, glazovaný tempeh, pečená zelenina a zeleninový salát a pečené hrušky na závěr. Kdo všechna ta jídla nezná, Eva mu vše ráda vysvětlí nebo mu poradí. Sympatická hostitelka to má promyšlené a zvládnuté do detailu a hostům její alternativní kuchyně zachutná. Už v pondělí je jasné, že tahle parta dobrému jídlu rozumí.
Úterý: Svatopluk (34) je kulturista a osobní trenér, který předvede, že posiluje i s přítelkyní nad hlavou. Zvedačky mu nedělají problém…
Svatopluk Vobejda Zdroj: archiv TV Prima
Sváťa je sice jediným mužem týdne, zato ale nepřehlédnutelným. Před soutěží je to hora svalů, jak uvidíme na přiložených fotkách, které druhý hostitel vezme do bytu kamaráda, kde bude vařit. Mužný hostitel je totiž fitness trenér a kulturista, který sport a trénink miluje a pěstuje od dětství, konkrétně prý už od sedmi let. K tomu potřebuje hodně živočišných proteinů, před závodem zkonzumuje až kilogram masa denně a jeho strava je potom prý hodně jednotvárná – samé kuře, rýže a piksly potravních doplňků. Je jasné, že taková dieta se od té včerejší zásadně liší. Něco ale má s Evinou stravou přece jen společného – i ve Sváťově jídle bývá hodně zeleniny. Vaření ho baví, často si chystá jídlo do krabiček; je to nutnost, aby měl vše potřebné u sebe.
Rád připravuje maso, ryby a zeleninu. Maso v úterý udělá i pro své hosty. Podávat se budou pořádné steaky z pravé svíčkové, z čehož není nadšená Nikol, ta totiž hovězí nemusí. Eva maso nejedla už roky. Jak to provede tentokrát? Ochutná steak, nebo k minutce jen přičichne? Asi dostane víc přílohy, což je batátové pyré. A určitě ji nezarmoutí ani dobrý brokolicový krém s parmazánem – vůbec nás čeká týden krémových polévek. Na předkrm je tepelně upravené avokádo s vejcem a proteiny budou i ve sladké tečce – lívancích s čerstvým ovocem. Jen aby se děvčatům líbila zábava... Sváťa si z holek nejdřív vystřelí a trochu je postraší, pak je ale v duchu své profese chvíli potrénuje ve výdrži. Jednoduchý cvik jim dá celkem zabrat. Kdo se předvede v nejlepší kondici?
Středa: Nikol (22) je cílevědomá slečna, která ví, co chce, a hlavně co už nechce. Podařilo se jí zhubnout čtyřicet kilogramů…
Nikol Petružálková Zdroj: archiv TV Prima
Mladá brunetka Nikol pracuje v zábavním parku a bydlí v Hradci Králové ve sdíleném bytě s kamarádkami. Během středoškolského studia prý vážila až přes sto kil a tehdy se rozhodla výrazně zhubnout. Něco se v ní zlomilo a ona si řekla, že takhle už nemíní pokračovat. Začala se zdravě stravovat a výrazně shodila, na důkaz svým hostům ukáže fotku se starými džínami, kam by se dnes vešla tak čtyřikrát. Jaký recept na vyváženou a odlehčenou stravu má Nikol? Ráda připravuje zdravá, jednoduchá a nutričně vyvážená jídla ze sezonních surovin. Její menu bude sice vegetariánské, ale kromě hovězího má maso ráda, upřednostňuje však maso nebo vejce od farmáře či z malochovů. Původ surovin jí rozhodně není lhostejný, proto volí spíš domácí potraviny, také jí hodně zeleniny, ovoce a chutnají jí zdravé tuky ve formě ořechů.
Sváťa by si maso dal, dokáže mu Nikol nahradit bílkoviny z rostlinných zdrojů? Podávat bude vlastní semínkový chléb se dvěma druhy pomazánek – rostlinnou i tvarohovou s česnekem, dále dýňovou polévku s kokosovým mlékem, lilek zapečený s čočkou a farmářským sýrem a mrkvový dort. A i když Svatopluk luštěniny opravdu nevyhledává, ostatním hlavní chod u Nikol chutná. Nikol je hostitelka příjemná, i když na šéfovou zábavního parku by mohla být ještě o chlup zábavnější. U stolu se hodně mluví o jídle, ale není divu, když je tentokrát ještě víc než jindy hlavním tématem týdne. Správná výživa hraje prim a jedna zajímavá rostlinka s terapeutickými účinky se stane i předmětem zábavy.
Čtvrtek: Podnikatelka Táňa (58) má široký záběr a zdravý životní styl a vlastní recepty mají v jejím životě nezastupitelné místo
Táňa Řeháková Zdroj: archiv TV Prima
Nejstarší hostitelka potravinářství vystudovala, ale věnovala se třeba dermatologii a kosmetice. Na svůj věk vypadá paní Táňa moc dobře a zdá se, že i jí se sázka na zdravou stravu vyplatila. Stihne toho hodně, kromě zájmu o výživu a životní styl podniká a sbírá starožitnosti. Prostírá v domě, kde žila přes dvacet let a dnes tu má své profesionální zázemí a část domu také pronajímá. Vlastní bydlení s druhým manželem mají v rekonstrukci a ve zdejší selské jizbě je útulno, na úvod se stylově podává chléb a sůl. Jen se Táňa dost naběhá do příkrých schodů, které vedou do kuchyně, kde vaří čtvrteční večeři. Pomohou jí spolustolovníci? Zkušená hostitelka ráda připravuje jídla, která tvoří podle vlastní fantazie a z čerstvých surovin.
I ona prožila období, kdy po úraze přibrala a chtěla zhubnout. Nakonec se jí to podařilo díky ketonové dietě a nyní je sama se sebou spokojená. Je to výsledek stravy s převahou živočišných bílkovin a doprovodné zeleniny. Táňa připraví menu, na kterém by si mohl pochutnat i trenér Sváťa, protože kuřecí miluje a výživa s minimem cukrů a škrobů by mu mohla být blízká. Na hlavní chod je kuřátko z domácího chovu s celerovou rýží, maso bude i v nevšedním předkrmu – granátovém želé s lososem a kváskovou bagetou. Polévka je dýňová, ale navíc s fazolkami a ozdobená sedmikráskami, i když na jedlé kytičky se Svatopluk tváří poněkud nedůvěřivě. Paní Táňa má zajímavé nápady, některé názvy chodů vzbudí u soupeřů otazníky, ty pak hostitelka ochotně vysvětlí. Ne všem ale všechno chutná, a kdyby snad přece jen měl někdo na někoho pifku, tak se může odreagovat během rustikální zábavy při zatloukání hřebíků.
Pátek: Finále má na svých útlých bedrech středoškolačka Natálie (17), ta se ale nemusí za nic stydět. Naopak - hostům se v jejím domě líbí…
Natálie Talácková Zdroj: archiv TV Prima
V pátek se k plotně postaví benjamínek skupiny Natálie. Kdyby snad měl někdo pocit, že je mu dům, kde poslední hostitelka bydlí s rodiči, povědomý, nemýlí se, protože před rokem v pořadu vařila její maminka. Natálie vsadila na zdravý životní styl poté, co si uvědomila, že jí nezdravě a nárazově zkonzumuje opravdu hodně cukrů. Ve svém těle se necítila dobře, ale naštěstí vše včas změnila. Nyní se věnuje zdravé stravě a sportování. Něco ve své stravě omezila a vsadila hlavně na pohyb, který v jejím těle nastartoval ozdravný proces. Teprve sedmnáctiletá studentka střední školy ráda jezdí na koni, chodí běhat, baví ji pohyb v přírodě, kterou miluje, ale cvičí i v posilovně.
Přestože není Natálka vzhledem k věku ještě příliš zkušená kuchařka, vaření už patří mezi její koníčky. Záleží jí na tom, aby jejím strávníkům chutnalo. A to se v pátek i stane, ohledně menu je poslední večeře asi tou „nejnormálnější“ ze všech. Zajímavá je první rýžová frittata, po předkrmu s italským šmrncem následuje cibulková polévka a hovězí maso s loupanými rajčaty a šťouchanými bramborami. Nikol a Eva dostanou od pozorné hostitelky místo hovězího maso sójové, ovšem ani to Eva normálně nevyhledává. Sváťa ocení sladkou tečku s čokoládou nazvanou „fitness mléčný řez“ a též „nejlepší zábavu týdne“, střelbu ze vzduchovky. Kdo se strefí do černého?
A jak celý speciální týden dopadne? Opravdu nikdo nepřibere? Vyhraje zdravé a chutné jídlo, nebo zvítězí jiné pohnutky? Dívejte se, protože napínavé to bude až do konce!
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.40 na Primě. SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE
Užijte si také další oblíbené pořady, seriály a filmy, které pro vás máme k přehrání ONLINE a zdarma na iPrima.cz: