Taktička z casina, milovnice koní, mladý podnikatel a další tento týden v Prostřeno!
V boji o výhru 60 tisíc korun a hostitelskou čest k tomu budou v Libereckém kraji ženy ve velké převaze – čtyři ku jedinému muži.
Úkol týdne bude opět regionální – hostitelé mají připravit nějaké místní speciality z Podještědí a Liberecka. Soutěžní jídelníčky budou docela pestré, moderní i tradiční, hosté mají též čím překvapit. Třeba hned v pondělí spatříme unikátní sbírku cibuláku u Pavlíny, která žije sice skromně, ale porcelán zdědila a bude na něm i prostírat. Mladá a sympatická Marie, které patří úterý, se potom, co odvaří, změní v kritičku. Hra je hra.
Podívejte se na exkluzivní upoutávku:
Uprostřed týdne poznáme skutečnou milovnici koní Radku, ta koňmi úplně žije. Jediný muž týdne, mladý realitní makléř a sportovec Honza, by měl mít bydlení v malíku. Bydlení i vaření má vzestupný trend. Co náš čeká ve finále? Zkušená hospodyně Jana hosty jistě komfortně obslouží, vždyť celý život pracovala jako barmanka. Na Liberecku se sešla zamlklejší parta, to ale o Janě nebo Marušce neplatí. Sledujte další Prostřeno! a nezapomeňte hlasovat, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!
Pondělí: Pavlína (53) žije spíš skromně a k dokonalosti má daleko bohužel i její večeře
U první hostitelky panovala nejprve docela stísněná atmosféra. Hosté se necítili dobře ve skromnějším bytě přeplněném věcmi, kde má Pavlína i sbírku cibuláku po mamince, ten se ale mezi tolika předměty i hračkami skoro ztrácí. Pavlína na cibuláku také prostírá, dokonce zvolila i modrý přípitek, aby s nádobím ladil. Hostitelka, která je momentálně bez práce, by měla umět vařit a péct. Vychovala tři děti, má vnoučata, která chodí za babičkou na návštěvu, pracovala v domově důchodců, byla dvakrát vdaná a má partnera.
Pavlína vsadí na českou kuchyni a lízne ji kuchyní asijskou a rakouskou. Smažené asijské závitky večeři zahájí, ale nejen pro předkrm, i pro další chody platí, že jídlo a servis první hostitelky by chtěly více péče. Pavlína má závitky ráda, ale suroviny dovnitř naskládá bez ladu a skladu, maso by potřebovalo asi i více dodělat, obloha dochutit, a navíc – smůla – Honza najde v jídle vlas. Staročeská zelňačka by také nemusela být špatná, jenže je studená, potřebuje sůl a pepř, někdo by ji také více zahustil. Krkovici na houbách doprovodí domácí kynutý knedlík, maso je měkké, hlavnímu chodu by však prospělo více hub a estetičtější prostírání. Sladká tečka je bohužel propadák, svůj plánovaný sachr Pavlína vzdala, protože jí moučník spadl. Místo toho udělá úkol týdne, což jí vzhledem k situaci přijde docela vhod. Tuší něco soupeři? Na dotazy spolustolovníků hostitelka odpovídá spíš stroze a jednoslovně, na popud kolegyň se pak přece jen rozmluví. A kdo překvapivě vyhraje soutěž v šipkách? Jedna z šipek hráče skutečně pobaví, když nečekaně zamíří až do hostitelčiny postele…
Úterý: Benjamínek týdne Marie (21) by konečně ráda odmaturovala a jednou by chtěla mít vlastní kosmetický salon
Mladou hostitelku, která by si na jaře ráda dodělala maturitu, do pořadu přihlásila „úhlavní“ kamarádka. Marie bude vařit u ní v bytě, protože prarodiče, s nimiž bydlí, si natáčení doma nepřejí. Jejich vnučka to respektuje a při vaření se drží rad, které jí dala babička. Druhá hostitelka je přes své mládí zvyklá vařit, protože prý denně vaří prarodičům. A přestože má Maruška kuchařské zkušenosti, v cizí kuchyni občas zmatkuje, naštěstí se tomu zasměje a nic si z toho nedělá, chybičky napraví. Aby se hosté necítili jako v úplně cizím prostředí, do kamarádčina bytu si Marie přinesla nějaké osobní věci: vlastní povlečení, sbírku bot nebo své oblíbené plyšáky.
V kuchyni si Maruška docela troufá, protože kromě dýňové polévky, která se jí povede, je většina jídel na moderním menu její premiéra. I startovací tatarák z pravé svíčkové prý dělá poprvé, ale ochutí ho tak výborně, že třeba Radka si nechá přidělat topinky, jen aby nemusela maso vracet. Dobrá jsou i hovězí líčka na červeném víně se šťouchačkami, jen vína mohlo být v omáčce možná trochu víc, ale nikdo si nestěžuje. Soupeři nevědí, co si má mají představit pod dezertem tartaletky; s košíčky plněnými krémem si hostitelka docela vyhrála a povedly se jí, bohužel poslední chod se nestihl dobře rozležet a košíčky zůstaly ještě tvrdé. Zábava bude taková bláznivá, mladistvá, kvíkací. Hosté se promění v prasátka a bude to docela legrace…
Středa: Radka (41) miluje koně, uvaří svíčkovou, na tiramisu si upeče vlastní piškot a Marie začne s kritikou
Ve středu je z návštěvy trochu nervózní Radka, která je momentálně na mateřské s malou dcerou. Žije na venkově s partnerem už šest let. Pár spojuje nejen společná historie a dítě, ale i velká láska ke koním. Radka má dokonce svého koně a chtěla by ještě další kobylu. Koně miluje tak, že je má všude i doma – shlížejí z obrázků na zdech, ale jsou i na dekorativních polštářích nebo dalších artefaktech v interiéru. Hostům se zdá takový koníček až přehnaný. Radce bohužel ubere body to, že pečlivou pozornost nevěnovala tabuli, stůl je prostřený spíš jednoduše, až nedbale. Přitom se dělala s předem naloženou a prošpikovanou svíčkovou, která jí dala hodně práce.
Vadilo něco soupeřům na oblíbeném hlavním chodu? Marie, která se jako mávnutím kouzelného proutku změnila v kritičku, soudí, že by svíčková, když už se do ní někdo pustí, měla být z pravé svíčkové. Honza postrádá citron, pro Janu je vinou naložené směsi Halali omáčka až moc ostrá. Co ještě soupeři kritizují? Paradoxně Pavlína studený kuřecí vývar s kapáním, i když sama v pondělí podávala zelňačku také jen vlažnou. Janě ale polévka chutná a mládež u stolu ani netuší, co je to kapání. První chod je spíš míchaný salát než „lehký koktejl s lososem“, pod koktejlem si hosté představují něco jiného. A mají pravdu… Radka si trochu ulehčí úkol týdne, který bude opět jablkový, a jako zábavu si pro své hosty připraví hádání přísloví. U stolu by byla větší zábava, kdyby hosté nebyli tak zamlklí – na Liberecku se totiž sešla docela nemluvná parta.
Čtvrtek: Úspěšný mladý makléř Honza (26) překvapí, bude to ale stačit na vítězství?
Jediný muž týdne má vlastní realitní kancelář a je dost atraktivní. Honza celý týden vykládá o tom, že nevaří. Ale u plotny v kuchyni moderního velkého libereckého bytu, kde žije s přítelkyní, Jan překvapí. Sbírku bot kuchařovy partnerky v šatně při šmejdění ocení Maruška, také milovnice bot. Mladý hostitel je nejen pohledný, ale také velmi galantní. Pro dámy má přichystané pěkné růže. Kolik bodů Honzovi přinese tahle milá pozornost?
Servírovaná jídla dobře vypadala, prostředí také zaujalo, ovšem v kuchyni by měl Jan přece jen ještě potrénovat. To si myslí nejen Jana, ale hlavně Maruška, které nejvíc vadilo, že některé věci z jídelníčku chyběly. Třeba avizovaná švestková omáčka u hlavního chodu s panenkou, nahradily ji chipsy z červené řepy, což byl Honzův úkol týdne, kaše byla trochu studená. Porce nebyly nijak velké, v předkrmové kachní paštice jsou místo višní v brandy brusinky, krémová česnečka chutná spíš jako bramboračka, sladkou tečkou je druhé tiramisu týdne – pro Janu bez kakaa a pro Marii bez rumu. „Výtky k hlavnímu chodu jsem měla, ale přece jen je to taktika, jsme v soutěži,“ přiznává na kameru Marie. Radce připadá Maruščina kritika přehnaná. Možná že nejvíce si na svém menu pochutnal hostitel, protože se nestihl najíst a měl strašný hlad. A co dámy ještě čeká? Zachrání večer Honzův šarm a karetní zábava?
Pátek: Jana (56) potěší prostředím zrekonstruovaného venkovského domu, hlavně však výbornou a pohodovou večeří
Poslední hostitelka Jana je v částečném invalidním důchodu a také se doma stará o svoji maminku. Uvidíme její rodinu, manžel o své ženě tvrdí, že je vynikající kuchařka, čehož je prý důkazem. Jana hosty pozve do venkovského domu, kde překvapivě nežije dlouho na to, jak je její domov zabydlený a útulný. Uvnitř prostorného domu, který dýchá pohodou, vznikla zákoutí s hudebními nástroji, v patře je staré harmonium, v jídelně hoří oheň. Jana je díky své povaze i profesi barmanky vlídná a pozorná hostitelka, která se umí o návštěvu postarat a nenechá ji na suchu. Páteční menu je tak trochu shrnutím předchozích jídelníčků: paštika s brusinkami je tentokrát kuřecí, k předkrmu s opečeným toustem a oblohou Jana podává navíc úkol týdne – doma naložené zelí.
Poctivá bramboračka s vlastnoručně nasbíranými houbami a kusy zeleniny přijde všem k chuti. Dokonce i Marie polévku pochválí a dojí i hlavní chod! Maruščina líčka a Janina burgundská hovězí pečeně k sobě mají docela blízko. V burgundské jsou navíc ještě zkaramelizované žampiony a šalotka a červené víno je nejen v omáčce, ale také v naleštěných sklenicích na stole. Bramborová kaše byla i včera, avšak ta páteční je velejemná, Jana má na přílohu vlastní fígl a prozradí ho ostatním. K hlavnímu chodu nemá prostě nikdo žádnou výtku. Hostitelka se jen tetelí, nepůsobí vůbec nervózně, uspěje i s moučníkem? V „císařském trhanci“ jsou také jablka, není nijak pracný, přitom Honzovi se zdá jako úplně nejlepší chod celého týdne. Jana potěší i stylovou zábavou. Kolegové si naloží sýry do sklenic, které si jako suvenýr na pohodový večer odvezou domů. A až budou konzumovat správně uleželý sýr, vzpomenou si na své televizní dobrodružství s účinkováním v Prostřeno!
Kdo bude vzpomínat nejraději? Přizná se Maruška Radce, že poněkud taktizovala, protože hra je hra? Navíc hra o 60 000 korun? Vyjde jí to? Sledujte Prostřeno! z Libereckého kraje od pondělí do pátku, protože napínavé to bude až do konce!
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE
Užijte si také další oblíbené pořady, seriály a filmy, které pro vás máme k přehrání ONLINE a zdarma na iPrima.cz: