Seriály a filmy

26. ledna 2018 19:00

Lucie Gretzová

Prostřeno! Tuhle partu pojí láska k cestování a dobrému jídlu!

Prostřeno! XVII (6) - upoutávka

Máme před sebou druhý premiérový týden nové série pořadu Prostřeno! Podíváme se do Jihomoravského kraje, kde se u stolu sejdou tři ženy a dva muži. Jde o mladou, zábavnou a pohodovou partu, která navíc umí vařit. A dokonce splní i úkol týdne.

Tentokrát to bude zdravý celer a jihomoravská parta se s tímto zadáním popere se ctí, dokonce by mohla s celerovými recepty někoho i inspirovat. O zábavu u stolu se postarají všichni, smysl pro černý humor má zcestovalá Lucie, ale také samorost Milan, ani první hostitel Radim není určitě žádný mrzout. A co ještě naše hosty spojuje? Tentokrát je to vášeň k cestování a zkušenosti s dlouhodobým pobytem v cizině, hlavně v Londýně. Odtud zčásti pramení i zahraniční recepty, kterým se amatérští kuchaři z jižní Moravy nevyhýbají.

Někteří sní o vzdálených severských destinacích, jako je například Island nebo Aljaška. Komu se podaří si na další cesty vydělat svým úspěšným vařením? Nejlepší hostitel týdne může od soupeřů dostat 60 tisíc korun. K další odměně v podobě 10 tisíc korun dopomohou svými hlasy diváci, kteří mohou ze soutěžících vybrat toho, jenž se jim nejvíce líbí. A s prázdnou neodejde ani jeden z hlasujících diváků, který si může rovněž odnést 10 tisíc korun. Dívejte se na premiérové Prostřeno! a hlasujte!

Pondělí: První večeři připraví vystudovaný herec Radim (22), který nikoho nezarmoutí a partu stmelí už první večer

Jihomoravský týden začne přímo v centru Brna, kde žije hostitel Radim. Sympaťák, který vystudoval herectví na zdejší konzervatoři, by v tom rád pokračoval v Londýně, kde si na čas školu přerušil. Radim si chce natáčení užít, možná se i trochu zviditelnit a v případě úspěchu si vydělat další peníze na školu. Každopádně díky němu získá už první večer tohoto týdne velmi přátelskou a uvolněnou atmosféru. Co je ale hlavní, hosté si u něj opravdu pochutnají.

Radim sází na moderní kuchyni

Hostitel vsadí na moderní a mezinárodní kuchyni. Na předkrm podává slanou palačinku s uzeným lososem, ten nebude tento týden jen jednou. Předkrm doprovodí i lehký salát a Radim nezapomene ani na úkol týdne. Jako druhý chod je francouzská cibulačka s krutony, pěkně hutná a taková, jaká má být. Pozorný hostitel se každého zeptá, zda chce krutony už do polévky nebo zvlášť. Zajímavý je hlavní chod, protože hovězí ossobuco na červeném víně se šťouchanými bramborami není na jídelníčku každý den. Jde o kližku s kostí, proto je maso šťavnaté, také díky omáčce se zeleniny a vína. Návštěva je už docela sytá, proto uvítá spíš lehčí a opět nevšední dezert – hruškový clafoutis se zmrzlinou. Na to, že jde o „oťukávací“ večírek, se toho hosté o sobě už docela dost dozvědí. Radim prozradí, že je gay – soupeře to totiž zajímá…

Úterý: Ani studentka Katka (21) se nemá v úterý za co stydět. Zaboduje domácím pečivem, je toho ale stále méně, co během týdne jí

Vysokoškolačka Katka má přítele, se kterým žije přes týden, ale návštěvu pozve do velkého domu svých rodičů, kde tráví společné víkendy. Katka miluje klobouky a je to docela parádnice, avšak také šikovná slečna, která se v kuchyni už umí docela otáčet. Trochu ji potrápí těsto na předkrmové miniburgery, nakonec si ale poradí a výsledek je více než uspokojivý. Na její oblíbenou česnečku s krutony se hosté také moc těší, a přestože jsou v ní dokonce dvě paličky česneku, polévka se zdá nejstaršímu Milanovi pořád málo česneková. Na hlavní chod se kvůli opékaným bramborám chvíli čeká a hosté se ještě znovu podívají do hostitelčina pokoje, kde jsou u postele fleky na zdi. Pány, hlavně Milana, to docela zaujme a řeší, zda nejsou od mužských dlaní. A těmito narážkami pak mladou hostitelku uvedou poněkud do rozpaků. Katka se ale nedá, zvládne dotáhnout do konce i špízy ze dvou druhů mas s domácí tatarkou, a kdyby někdo moc zlobil, pozor na ni!

Katka se věnuje boxu

Má doma boxerské rukavice, protože box je zábava, které se věnuje. A pochlubí se, jak jí to jde a jak také někdy laškuje s přítelem v boxerských rukavicích. Má u toho na sobě puntíkované šatečky a Milanovi se tenhle kontrast docela líbí. A velkým pokušením je i sladká tečka – skutečné jahodové pokušení. Soutěživá Katka si na konci týdne nasadí škrabošku; chce tím něco naznačit? Pravda je, že rejstřík jídel, která jí, se stále tenčí, takže by to taktika nebo hra mohla klidně být…

Středa: Asistentka v reklamní agentuře a sportovkyně Klára (23) uvaří moderní menu ve sklepním bytě, kde žije s přítelem

Zatím pohodový jihomoravský týden pokračuje u Kláry, jejíž sklepní byt je kupodivu docela světlý, i když soukromí jeho obyvatelé moc nemají. Kuchyně je zajímavě řešená a hostitelce se tady vaří pohodlně. I Klára cestovala a ráda by v tom pokračovala, sní o Aljašce. Uvaří tak dobře, aby si vydělala na dalekou cestu? I ona si vybrala menu s francouzskými a moderními prvky mezinárodní kuchyně, ani ona se nevykašle na úkol týdne. Na startu svého večera vsadila jako většina na sekt, následuje lososový tatarák s kapary, ten skoro všem chutná a všichni si ho moc rádi dají, jen Milan by byl radši, kdyby byl ze syrové ryby. Toho se ale Klára bála, proto raději koupila lososa uzeného. Populární dýňový krém hostitelka, která přiznává, že hodně solí a koření, chtěla mít zajímavě dochucený, ale asi to trochu přehnala se zázvorem. Ve výsledku je prý až nahořklý, někomu také vadí olivový olej, který se leskne na hladině polévky. Boeuf bourguignon čili hovězí po burgundsku je hlavní chod, v něčem dost podobný pondělnímu ossobucu u Radima. Jídlo na zelenině a víně s podobnou přílohou z brambor tudíž svádí k porovnání. Jaké dopadne lépe? Někomu se zdá Klářino hovězí o něco méně šťavnaté a tvrdší, ale i tak se jí večeře povedla. A nakonec si zvolila limetkový koláč, který vzbudí diskusi, zda vlastně nejde o cheesecake. Turnaj ve fotbálku mladou partu potěší a kamarádskou atmosféru večera u Kláry ještě prohloubí.

Čtvrtek: Chůva, překladatelka, floristka a cestovatelka Lucie (33) žije na sto procent. Zaujme nejen svými příběhy a životním stylem, ale hlavně večeří.

Nezadaná Lucie nežije v České republice, ale převážně v zahraničí, hlavně v Londýně. Na pár měsíců v roce se ale vrací do Česka a pak bydlí v atraktivním domě se zahradou, kam se za ní také podíváme. Hosty zaujme, že dům s bazénem a jezírkem patří dvojici spřátelených gayů. A jak to Lucie má, plánuje londýnská chůva vlastní rodinu? To také všetečné hosty zajímá. V kuchyni Lucie zariskovala a pokusila se do jídelníčku zařadit mušle, které nejsou u nás moc obvyklé ani oblíbené. Nevšední je i kombinace, s nimiž mušle sv. Jakuba podává. Velké hřebenatky jsou na pánvi s pikantním chorizem! Ochutná mořské plody i Klára, která, jak se ukáže, má hodně vybíravý jazýček?

Hráškový krém, kde je hodně máty, se ukáže jako dobrá volba, stejně jako grilovaný vepřový steak zapečený s modrým sýrem a jablkem. Hostitelka má ráda kombinaci masa a ovoce, sladkého a slaného. A jak to tak vypadá, jídlo chutná i soupeřům. Lucie je asi takový přirozený kulinářský talent, dokáže jídlo dobře dochutit, ale i hostitelka, která nenudí, a je s ní zábava. Také je to kreativní žena se spoustou zájmů. Jedním z jejích koníčků je i péče o květiny, a právě floristiku si čtvrtá hostitelka zvolila pro svoji zábavu.

Pátek: Obchodní zástupce Milan (43) žije na samotě u lesa, má velkou zahradu, chová králíky a jeho večeře bude spíš tradiční a bio

Poslední večeři hosté stráví na samotě u lesa, v domku u Milana, kde žije se svou ženou a rodinou. Milan je ze všech soutěžících sice nejstarší, ale působí mladým dojmem, navíc je s ním zábava. Hodně času stráví péčí o zahradu, zčásti je samozásobitel a některé domácí suroviny zařadil i do své poslední večeře. Všechno je zdravé, poctivé a bio. Milan si v kuchyni věří a někdo ho považuje za favorita týdne. Každopádně jsou všichni zvědaví, jak to u něj vypadá a co ve finále k večeři nabídne.

Na zahradě je kůže z králíka

Sám hostitel je zvědavý, jak obstojí se svou polévkou z králíka, minimálně Katka by mohla mít s králíkem, kterého vnímá spíš jako domácího mazlíčka, problémy. A nepotěší ji stažená kůže, kterou zahlédne na zahradě. Hostitel si toho je ale vědom, proto jako hlavní chod nepodává králíka, ale bude „uškrcená krkovice na víně s cibulkou a fazolkami s bramborovou kaší“. Jde již o třetí jídlo na víně s bramborovým pyré, budou na to mít hosté ještě chuť? Dále se ukáže, že Katka nejí ani houby, sýry, ale Milan ji v předkrmu „překvapení ze samoty u lesa“ trošku přelstí. A na co nakonec spoléhá, to je borůvkovo-jogurtový koláč se šlehačkou, protože borůvky, jak říká, má každý rád. A je to pravda – borůvky chutnají i Katce… Jako zábavu Milan zvolí starou dětskou hru. Potěší tím hosty, nebo jim bude připadat moc infantilní? V jakém duchu se poslední večeře ponese?

Zůstane tahle parta pohodová a přátelská až do konce? Nebo ji výhra rozdělí? A kdo ji získá? Sledujte premiérové Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 12. 2024

Pokud jde o práci, můžete být emotivnější než obvykle. Snažte se oddělit svůj citový život od každodenních povinností. Pokud se cítíte určitou prací zahlceni do té míry, že ji již nedokážete efektivně vykonávat, může to být znamení, že je třeba provést nějaké změny. Je to období zvýšené citlivosti. Udělejte vše pro to, abyste se udrželi nad vodou.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.