Legendární agent 007 slaví 60 let ve filmu. Připomeňte si všechny osudové Bond girls

Přesně před 60 lety měl premiéru první film o agentovi Jamesi Bondovi. Snímek Dr. No je adaptací knižního románu Iana Fleminga a měl takový divácký úspěch, že bondovky jsou populární dodnes, i když byl představitel hlavního hrdiny několikrát přeobsazen. K těmto filmům neodmyslitelně patří i Bond girls, kterých nebylo málo. Připomeňte si, jak vypadaly.

Filmy o agentovi 007 díky Bond girls nabídly divákům zřejmě nejerotičtější scény v historii hollywoodské kinematografie. Za 60 let bondovek se v těchto rolích objevilo 24 nádherných žen, které vždy odpovídaly ideálu krásy doby, v níž měl snímek premiéru. První Bond girl je dnes už 86 let a měla řadu nástupkyň, jejichž charaktery se časem měnily.

V jedné z bondovek si údajně zahrál i Miroslav Šimůnek:

Nezávislé ženy se sexuální energií

Knihy Iana Fleminga, na jejichž motivy bondovky vznikly, byly ve své době výjimečné. Nezobrazovaly ženy v jejich tehdejším tradičním postavení, tedy při péči o děti a domácnost. S Jamesem Bondem si užívaly stejně, jako si on užíval s nimi. Byly nezávislé, drsné a vyzařovala z nich záviděníhodná sexuální energie.

Už první Bond girl Honey Ryder byla obdivuhodnou ženou. Vyrostla jako sirotek, prošla si znásilněním a svého trýznitele nakonec zabila. Zachránila také Bonda, kterého měl jeho úhlavní nepřítel uvězněného v bezvědomí.

Nástup feminismu a změna rolí

Přestože většina Bond girls se nikdy nedala nazývat křehkými a bezbrannými květinkami, po rozpuku moderního feminismu se rozmohl názor, že agent 007 v akčních filmech nepotřebuje sexy ženy, se kterými bude udržovat krátkodobé románky. Že lepší bude při příštím přeobsazování hlavní role udělat agentku 007.

„Můj názor na toto téma je vcelku prostý. Pro ženy a barevné herce by mělo existovat víc lepších rolí. Proč by pak žena měla hrát Jamese Bonda, roli šitou na míru pro muže, kdyby tu pro ni byla stejně tak dobrá role,“ řekl Daniel Craig, poslední představitel agenta, v rozhovoru pro magazín Radio Times.

Koho odnesl čas

Ne každou Bond girl zvládl James Bond ve svých filmech zachránit před smrtí a čtyři z jejich představitelek už na druhý břeh odešly i v reálném životě. První zemřela Claudine Auger z bondovky Thunderball z roku 1965. Bylo jí 78 let a byla první francouzskou herečkou v této roli.

V roce 2020 s rozdílem jen tří měsíců zemřely Honor Blackman a Diana Rigg. Představitelka Pussy Galore z filmu Goldfinger zesnula ve věku 94 let. Druhá jmenovaná ztvárnila jedinou Bond girl, kterou si agent 007 vzal, a zemřela v 82 letech.

V roce 2021 zemřela Tanya Roberts alias Stacey Sutton z Vyhlídky na vraždu. Její poslední hodiny se nesly ve znamení skandálu. Hereččin agent totiž informace o její smrti vypustil ještě předtím, než skutečně zemřela. Poté oznámil, že žije, jen aby o několik hodin později znovu informoval o jejím skonu.

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt film James Bond agent 007 Daniel Craig Tanya Roberts Bond girl Ian Fleming Diana Rigg Claudine Auger Honor Blackmanová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.