Psychicky rozhozená Růžena čeká od soupeřů kritiku. Promluví o těžkém dětství
Prostřeno! XXVI (11) - Kde je doma
Tento týden se repríza soutěže amatérských kuchařů odehraje na Vysočině. Jako první se u plotny předvede jednačtyřicetiletá matka tří dětí Růžena. Ta to v životě neměla jednoduché. Její vyrůstání poznamenalo umístění do dětského domova.
První hostitelka Růžena vyrůstala v dětském domově Hora svaté Kateřiny, kde byla do 18 let. Školu nedodělala, protože půl roku před ukončením potkala budoucího otce svých dvou dětí. Žila deset let v Mostě a pracovala jako uklízečka v nemocnici. Pak poznala nového partnera, se kterým má pětiletou dceru Emičku.
Do soutěže ji přihlásila nejstarší dcera. Ze zdravotních důvodů se prý nevěnuje žádnému koníčku, ale kdysi ráda tancovala. Růžena by si přála, aby na ni tety z dětského domova byly hrdé a držely jí palce. Jenže si nevěří a její nejistotu soupeři budou brát jako slabost. Chvála u stolu jí sice zvedne náladu, ale nakolik je upřímná?
Menu hostitelka sestavila z jídel, která jí chutnají. Bude se podávat domácí bagetka s avokádovou pomazánkou, opečenou slaninou a vejcem, kachní vývar se sýrovými noky, kachní prsa s povidlovou omáčkou a rýží a perník, který má ráda její dcera. Hosty přivítá na chodbě, poté je pozve do bytu, kde po přípitku následuje šmejdění. Růžena má velkou rodinu, a tak jsou její zdi v obývacím pokoji pokryté zarámovanými fotkami. Na rodinu přijde řeč i u stolu, když se soutěžící začnou vyptávat. „Já jsem nevyrostla doma, ale v dětském domově,“ přizná Růžena.
S rodinou se stýká a vědí o sobě, ale pocit, že jede opravdu domů, má jen na cestě do domova. V Hoře svaté Kateřiny totiž pobývala od svých devíti let. „Já jsem pyšná na to, že jsem tam vyrostla. Fakt jsem na to pyšná,“ přesvědčuje hostitelka soupeře, na kterých bude znát, že jí to příliš nevěří. Ingrid si její sdělení vyloží po svém: „Možná má důvod být na to pyšná. Že vyhrála svůj vnitřní boj, že to dokázala i bez rodičů.“ Co dalšího o sobě Růžena prozradí, uvidíte v úterý na prima+ a vpodvečer na Primě.
Podívejte se, jak se hostitelce povedl hlavní chod. Má být švestková omáčka sladká?
Obávaným chodem je kachna s rýží
Růžena si dá na menu záležet. Upeče domácí bagetu na předkrm, který vyšperkuje tak, že bude vypadat jako z kavárny. Martinovi se ovšem bude zdát pomazánka nedochucená. Druhý chod, kachní vývar se sýrovými noky, budou někteří jíst poprvé. Kachní prsa se švestkovou omáčkou budou pro Růženu nejobávanějším chodem. Bude omáčka příliš sladká? Hodí se vůbec ke kachně rýže?
U stolu si nikdo nedovolí kritizovat, ale při bodování to může být jinak. „Určitě Růženka působí tak, že si nevěří, ale myslím, že je to takový šrumec a tak psychicky náročné, že to je normální,“ myslí si Veronika. Jak se bude hostům líbit zábava v podobě hry z Partičky? Zavděčí se Růžena mlsným jazýčkům perníkem, který si někteří pletou s vánočními perníčky?