Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Hledáte ideální sýr na grilování? Zkuste kyperský Halloumi!

Těžko byste hledali lepší a univerzálnější sýr vhodný na grilování, než je tato specialita pocházející z Kypru. Jeho zajímavostí totiž je, že při zahřívání tvrdne, místo aby tál.
Vydáno: 08.06.2019
Hledáte ideální sýr na grilování? Zkuste kyperský Halloumi!
Autor: iStock Hledáte ideální sýr na grilování? Zkuste kyperský Halloumi!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Sýr Halloumi je polotvrdý pařený nezrající sýr s lehce slanou a příjemnou chutí, který se tradičně vyrábí na Kypru, ale hodně se využívá třeba i v Řecku. Má šedožlutou až světle zelenou barvu a jeho konzistence je spíše pružná než drobivá s lesklou vnější stranou. Je velmi hutný a sytý a pro jeho pevnou strukturu velmi oblíbený na grilování a smažení, jelikož při zahřívání spíše tvrdne, místo aby tál, jako je tomu u jiných sýrů. Díky své konzistenci vypadá velmi efektně a co je hlavní, skvěle chutná.

Halloumi je výtečný i syrový, s bylinkami a zakápnutý olivovým olejem
Autor: archiv Dodoni Halloumi je výtečný i syrový, s bylinkami a zakápnutý olivovým olejem

Kyperské národní bohatství

Sýr Halloumi se na Kypru vyrábí již více než tisíc let a dnes se jeho výroba napodobuje po celém východním Středomoří. Sýr je na Kypru považován za kulturní bohatství a národní pokrm. Uvádí se, že jeho roční spotřeba je na ostrově celých 8 kg na osobu. Na Kypru obyvatelé milují kombinaci sýru Halloumi s vodním melounem. Mezi další jedinečný pokrm, do kterého se tradičně sýr Halloumi při konečné fázi přidává a chuťově ho zvýrazňuje, patří tzv. trachanas polévka. A dalším typickým receptem na ostrově s použitím sýru Halloumi je tzv. saganaki, kdy se sýr opeče na olivovém oleji a je dochucen pouze citronovou šťávou a mletým pepřem. Můžete se zde také setkat s jednoduchou variantou, kdy je sýr nakrájen na plátky, podáván s olivami, bylinkami a lehkým salátem. Na Kypru prostě Halloumi milují.

Salát se sýrem Halloumi
Autor: iStock Salát se sýrem Halloumi

Tradiční receptura

Výroba sýru Halloumi má svou tradici již od byzantských dob. Sýr podle originální receptury vzniká ze směsi kozího a ovčího mléka, která je dochucena sušenými mátovými listy. Ty dodávají sýru typickou vůni a chuť. Vyrábí se ve tvaru bloků a je uchováván v solném roztoku. Doba jeho zrání je několik dní a během této doby sýr tvrdne. Při jeho dozrání má sýr typické jemné a slané aroma. Dnes se na výrobu tohoto sýru používá ovčí, kozí i kravské mléko a často jsou přidávány různé bylinky či koření. Tím, že se Halloumi řadí mezi pařené sýry, vyniká tužší konzistencí a vláknitou strukturou. Zajímavostí je, že sýr po ugrilování při skusu vrže, což může být pro někoho nezvyklé.

Špízy s halloumi
Autor: iStock Špízy s halloumi

Gastronomický zázrak

Sýr Halloumi vás dokáže překvapit svým možným využitím v kuchyni. Gastronomicky jde o velmi univerzální sýr a zároveň velmi jednoduše zpracovatelný. Jeho jedinečnost tkví v tom, že může být připravován na mnoho různých způsobů a zachovává si stále stejný tvar. Pochutnáte si na něm jak za studena, tak po tepelné úpravě. Můžeme jej vařit, smažit, grilovat i zapékat. Variabilitě jeho přípravy a kombinacím se zeleninou, luštěninami či masem se meze nekladou. Tady je několik tipů:

  • Grilovaný sýr je skvělý s grilovanými cherry rajčátky a vodním melounem a zakapaný bazalkovým či mátovým olejem.
  • Zkuste také kostky sýru využít na špíz, stačí přidat nakrájenou cibuli, cuketu a rajčata a skvělý vegetariánský pokrm je na světě.
  • Jelikož je sýr již poměrně slaný, nemusí se přisolovat a dobře se kombinuje například s lilkem či cuketou.
  • Další způsob, jak Halloumi tepelně zpracovat, je usmažit jej na pánvi. Sýr rozkrojíme na dvě kostky, na malé pánvi zahřejeme olivový olej a počkáme, než sýr získá zlatavou barvu (smažíme 2-3 minuty z každé strany). Servírujeme jej ideálně na zeleninovém salátu.
  • Pokud si přípravu sýru chcete co nejvíce usnadnit, stačí sýr použít do salátů či jako náplň do sendviče či bagety, kdy stačí přidat pouze oblíbenou zeleninu. Halloumi se dá také strouhat a použít na pizzu, nebo jako náplň do raviol. Díky tomu, že si sýr uchovává při zahřívání svou strukturu, lze jej použít i jako náhradu masa. 
  • Pokud jste milovníci vína, určitě si k sýru dopřejte lehké červené víno, které gurmánský požitek ze sýru Halloumi zesílí. 

Recept pro vás:

Citronové krevety s grilovaným halloumi a tymiánem

Citronové krevety s grilovaným halloumi a tymiánem
Autor: archiv Dodoni Citronové krevety s grilovaným halloumi a tymiánem

Co budete potřebovat: 

  • 80 ml olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červenou papriku
  • 1 žlutou papriku
  • 500 g krevet
  • 225 g sýru Halloumi
  • 40 ml ouza
  • šťávu z 1 citronu
  • kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • sůl a mletý pepř
  • celozrnné pečivo (4-5 plátků)

Postup:

1. Na hluboké pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme na něm najemno nasekanou cibuli doměkka (2-3 minuty). Pak přidáme rozdrcený česnek a krátce osmahneme, až česnek začne vonět. přidáme papriky nakrájené na proužky, osolíme, opepříme a opékáme 5-6 minut do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme krevety, opět osolíme, opepříme a smažíme další 2-3 minuty. Směs přendáme do nahřáté kovové misky, aby zůstala teplá.

2. Na rozpálený gril dáme na kostičky nakrájený sýr halloumi napíchnutý na špejli a opečeme ho ze všech stran, aby sýr získal lehce zlatavou barvu.

3. Do zahřáté použité pánve od přípravy zeleniny přidáme ouzo, počkáme, až se alkohol odpaří, pak přidáme šťávu z citronu, citronovou kůru a tymián a krátce povaříme. Nakonec přidáme ugrilovaný sýr stažený ze špejle a mícháme pár minut, aby sýr převzal část chuti omáčky.

4. Krevety se zeleninou promícháme se sýrem a podáváme s plátky tmavého pečiva.

Článek je zařazen v: grilování, sýr na grilování, halloumi, grilovaný sýr, letní recept
Reklama