Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Polenta: Nenápadný zázrak italské gastronomie

Polentu zná většina z nás jako jednoduchou kaši z kukuřičné mouky nebo krupice. Věděli jste ale, že tento původem italský zázrak se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů a příprava není vůbec složitá? Hledáte-li navíc s přicházejícím podzimem inspiraci na vydatná a zdravá jídla, která zahřejí, objevili jste polentu právě včas!
Vydáno: 23.10.2018, Anna Kopečková
Polenta: Nenápadný zázrak italské gastronomie
Polenta: Nenápadný zázrak italské gastronomie Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Italové polentu milují. Odpradávna ji využívali jako jednu ze základních surovin na vaření, oblíbená je hlavně v severovýchodní Itálii, kde se daří kukuřici. Polenta, nejprve pohanková a později především kukuřičná, se postupně stala hlavním jídlem chudých, kterým nahrazovala drahý chléb – a to nejen v Itálii, ale i jinde po Evropě a Severní Americe. Jídlo spojované původně s rolníky a chudinou dnes ovšem naleznete na jídelních lístcích snad každé italské restaurace, nechybí ani v nabídkách těch luxusních.

Vděčné zlato v kuchyni

Oblíbeným jídlem se polenta stala nejen u Italů, ale i mezi dalšími národy Evropy – budete-li mít cestu například do Chorvatska, Rumunska, Černé Hory nebo Srbska, najdete ji zde pod názvy jako palenta, pura, kačamak, bakardan nebo mamaligu.

Díky neutrální chuti je vhodným základem jídla a je možné ji doplnit různými ingrediencemi. Italové tradičně servírují polentu samostatně nebo v kombinaci s kvalitním sýrem a vínem, využívají ji ale i jako přílohu k masu a zelenině. Výtečně chutná s ragú či jinými omáčkami, s horskými sýry, gorgonzolou, speckem a opečenou cibulkou. Osmažené nebo ogrilované plátky polenty se podávají jako příloha k masu a dají se skvěle použít i místo těsta na pizzu, obložit šunkou a sýrem a zapéct v troubě. Výborná je také ke zvěřinovým pokrmům s jakoukoliv omáčkou.

Kromě výše uvedených tradičních italských kombinací můžete zkusit také experimentovat a využít polentu jako originální přílohu k oblíbeným dušeným pokrmům české kuchyně, jako jsou guláše, ragú nebo třeba lečo.

Polentová kaše s houbami
Polentová kaše s houbami
iStock

Jednoduchá příprava

Příprava polenty je jednoduchá. Budete potřebovat kukuřičnou mouku nebo krupici, vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte a pak vsypte do vařící osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá 1 litr vody) a pořádně míchejte. Jakmile se voda vyvaří a kaše se odděluje od stěny hrnce, je polenta hotová. U nás se nejčastěji prodává v instantní podobě, ze které se připravují kaše, knedlíky nebo různé placky. Chcete-li si ušetřit práci i mytí nádobí, můžete si koupit i hotovou polentu, kterou stačí jen nakrájet (např. kvalitní Polenta Castello, kterou seženete v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia). 

Co jste možná o polentě nevěděli

  • Termín polenta pochází z latinského slova, které znamená oloupaný ječmen. Spojitost má ještě s latinským slovem pyl, jež v překladu znamená jemnou mouku nebo mlýnský prach.
  • Polenta je nejčastěji žluté barvy, ale může se pohybovat kdekoli mezi žlutou a bílou – její barva se liší podle použitého zrna. 
  • Polenta má vysoký obsah vitaminů C a A a vlákniny, která dodává pocit sytosti a podporuje správnou činnost trávicí soustavy.
  • Polenta má také vliv na snižování hladiny cukru v krvi.
  • Jedna čtvrtina šálku sušené kukuřičné mouky nebo polenty obsahuje asi 130 kalorií, 2 gramy vlákniny a 3 gramy bílkovin. 
  • Kukuřičná i pohanková polenta je bezlepková, proto je vhodnou alternativou i pro celiaky.

Tip na rychlou chuťovku

Všichni to známe – přijde nečekaná návštěva, kterou chceme pohostit něčím dobrým a originálním, nebo prostě na něco takového dostaneme chuť sami při sledování oblíbeného seriálu. Pro takové situace se skvěle hodí mít ve spíži hotovou polentu, ze které snadno připravíte čerstvý snack, po kterém si budou moct všichni utlouct!

Polentový snack se sýrem a bylinkami
Polentový snack se sýrem a bylinkami
La Formaggeria Gran Moravia

Polentový snack se sýrem a bylinkami

Hotovou polentu nakrájejte na kostky, dejte do hlubší misky a důkladně promíchejte s olivovým olejem a nasekanými čerstvými nebo sušenými bylinkami (rozmarýnem, tymiánem nebo oreganem). 

Obsah misky vysypte na rozpálenou pánev a za stálého prohazování restujte, dokud se polenta nezačne zbarvovat do zlatova.

Obsah pánve ještě za tepla přendejte do misky, posypte oblíbeným nastrouhaným sýrem (např. parmazánem) a špetkou čerstvého pepře a podávejte s vínem či pivem.

Článek je zařazen v: vaření, recept
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama