Recept vonící létem: Marinovaná feta na řecký způsob
Ideální chuťovka k večernímu posezení s přáteli nebo s rodinou, kterou připravíte během chvilky.
Vyzkoušejte voňavou nakládanou fetu podle receptu Karolíny Kamberské a nechte se alespoň na chvíli v myšlenkách přenést do krásného Středomoří.
Marinovanou fetu můžete podávat samotnou, doplněnou olivami, nakládanými beraními rohy, případně i čerstvým pečivem, nebo ji přidat do zeleninového salátu a podávat ho s tmavým pečivem jako lehkou večeři.
Co budete potřebovat:
- 400 g fety
- 2 stroužky česneku
- asi 3 dl olivového oleje
- po 2 snítkách čerstvého tymiánu, rozmarýnu, šalvěje a oregana
- 2 sušené chilli papričky
- 5 sušených rajčat
- hrubě drcený barevný pepř
- hrst černých oliv bez pecek
- ajvar (jemný) na podávání
Jak na to:
1. Fetu nechte okapat a nakrájejte ji na kostičky. Česnek prolisujte do misky a smíchejte s olivovým olejem. Bylinky nasekejte nahrubo, ale dřevnaté stonky vyhoďte. Nahrubo nasekejte i chilli papričky, sušená rajčata a černé olivy. Drcený pepř a všechny nasekané suroviny vmíchejte do česnekového oleje.
2. Připravte si vhodnou sklenici a skládejte do ní vždy jednu vrstvu kostiček sýra a zalijte je olejem se všemi přísadami. Pokračujte, dokud nebude sklenice plná. Nezapomeňte, že sýr musí být zcela ponořený v oleji.
3. Sklenici uzavřete a takto naloženou fetu nechte v chladu odležet nejméně dva dny. Pak můžete směle debužírovat. Fetu podávejte doplněnou ajvarem, který skvěle doplňuje chuť naloženého sýra.
-ak-
Mohlo by vám taky chutnat: