Dort Fraisier podle receptu Ivety Fabešové zvládnete a budete ho milovat
Cukrářka Iveta Fabešová si tentokrát pro Zdeňka Pohlreicha v pořadu Šéfem za pár minut připravila recept na dort Fraisier. Luxusně vyhlížející kousek s malinovým želé a žloutkovým krémem je připravený z dostupných surovin a na jeho přípravu určitě nemusíte být školení cukráři.
Dort Fraiser podle Ivety Fabešové
Suroviny:
na piškot:
- 60 g másla
- 200 g vajec pokojové teploty
- 120 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
na žloutkový krém:
- 1/2 vanilkového lusku
- 30 g plnotučného mléka
- 80 g žloutků
- 100 g cukru krupice
- 30 g hladké mouky
- 170 g másla pokojové teploty
- vanilkový pudink nebo škrob
na malinové želé:
- 120 g malinového pyré
- 15 g cukru krupice
- 1,5 g agaru
- 450 g čerstvých jahod
Postup:
Začněte přípravou malinového želé. Smíchejte cukr s agarem a vmíchejte ho do malinového pyré. Směs přiveďte k varu a alespoň minutu povařte. Na pečicí papír položte ráfek od dortové formy, do něj nalijte želé, rozetřete a dejte do mrazáku. Pak si připravte piškotové těsto. Celá vejce vyšlehejte s cukrem a na závěr do nich vlijte vychladlé rozpuštěné máslo. Po částech přidávejte hladkou mouku, vymíchejte a těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte osm minut na 210 °C v horkovzdušné troubě.
Připravte si žloutkový krém. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte semínka z vanilkového lusku i vyškrabaný vanilkový lusk. V míse smíchejte žloutky s cukrem a vanilkovým pudinkem nebo škrobem. Přilijte horké mléko, promíchejte a vraťte do rendlíku. Míchejte na ohni do zhoustnutí a chviličku povařte. Pak krém přendejte do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte vychladit v lednici. Z vychladlého krému vyndejte lusky a postupně do něj zašlehejte máslo.
Pomocí dortového ráfku vykrojte z vychladlého piškotu dvě kolečka. Jahody nakrájejte na tenké plátky. Na dno dortové formy položte jedno kolečko piškotového těsta, kraje obložte nakrájenými jahodami. Piškot potřete celým žloutkovým krémem a nezapomeňte ho rozetřít i do spár mezi ovocem. Krém přiklopte druhým piškotem a navrch položte zmrzlé želé. Dort nechte hodinu a půl chladit v lednici. Pak ho vyndejte z formy a dozdobte čerstvým ovocem. Můžete podávat.
Celé epizody pořadu Šéfem za pár minut můžete sledovat on-line v archivu iPrima.cz: