Sladké recepty

20. listopadu 2020 06:30

Zuzana Schneidewind

Dort Fraisier podle receptu Ivety Fabešové zvládnete a budete ho milovat

Cukrářka Iveta Fabešová si tentokrát pro Zdeňka Pohlreicha v pořadu Šéfem za pár minut připravila recept na dort Fraisier. Luxusně vyhlížející kousek s malinovým želé a žloutkovým krémem je připravený z dostupných surovin a na jeho přípravu určitě nemusíte být školení cukráři.

Dort Fraiser podle Ivety Fabešové

Suroviny:

na piškot:

  • 60 g másla
  • 200 g vajec pokojové teploty
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g hladké mouky

na žloutkový krém:

  • 1/2 vanilkového lusku
  • 30 g plnotučného mléka
  • 80 g žloutků
  • 100 g cukru krupice
  • 30 g hladké mouky
  • 170 g másla pokojové teploty
  • vanilkový pudink nebo škrob

na malinové želé:

  • 120 g malinového pyré
  • 15 g cukru krupice
  • 1,5 g agaru
  • 450 g čerstvých jahod

Postup:

Začněte přípravou malinového želé. Smíchejte cukr s agarem a vmíchejte ho do malinového pyré. Směs přiveďte k varu a alespoň minutu povařte. Na pečicí papír položte ráfek od dortové formy, do něj nalijte želé, rozetřete a dejte do mrazáku. Pak si připravte piškotové těsto. Celá vejce vyšlehejte s cukrem a na závěr do nich vlijte vychladlé rozpuštěné máslo. Po částech přidávejte hladkou mouku, vymíchejte a těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte osm minut na 210 °C v horkovzdušné troubě.

Připravte si žloutkový krém. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte semínka z vanilkového lusku i vyškrabaný vanilkový lusk. V míse smíchejte žloutky s cukrem a vanilkovým pudinkem nebo škrobem. Přilijte horké mléko, promíchejte a vraťte do rendlíku. Míchejte na ohni do zhoustnutí a chviličku povařte. Pak krém přendejte do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte vychladit v lednici. Z vychladlého krému vyndejte lusky a postupně do něj zašlehejte máslo.

Pomocí dortového ráfku vykrojte z vychladlého piškotu dvě kolečka. Jahody nakrájejte na tenké plátky. Na dno dortové formy položte jedno kolečko piškotového těsta, kraje obložte nakrájenými jahodami. Piškot potřete celým žloutkovým krémem a nezapomeňte ho rozetřít i do spár mezi ovocem. Krém přiklopte druhým piškotem a navrch položte zmrzlé želé. Dort nechte hodinu a půl chladit v lednici. Pak ho vyndejte z formy a dozdobte čerstvým ovocem. Můžete podávat.

Celé epizody pořadu Šéfem za pár minut můžete sledovat on-line v archivu iPrima.cz:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 11. 2024

Pochybnosti o romantickém nebo obchodním partnerství by na vás dnes mohly mít povzbuzující účinek. Jste odhodláni vyřešit všechny problémy nebo neshody, které můžete mít se svým partnerem. Pravděpodobně se vám to podaří, protože úspěch je díky odhodlání a tvrdé práci silně naznačen. Možná také získáte nového výhodného přítele.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.