Pařížský vanilkový flan podle receptu Ivety Fabešové

Šéfem za pár minut (8): Pařížský flan

Cukrářka Iveta Fabešová představuje recept na pařížský vanilkový flan. Vynikající dezert vypadá opravdu luxusně. O to více překvapí jednoduchá příprava tohoto flanu. Základem dortíku je listové těsto, které je vyplněno smetanovým pudingovým krémem.

Suroviny:

Vanilkový krém

  • 500 g plnotučného mléka
  • 500 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
  • 1 vanilkový lusk
  • 8 g hladké mouky
  • 55 g kukuřičného škrobu
  • 175 g cukru krupice
  • korpus
  • 250 g listového těsta
  • Moučkový cukr na karamelizaci

Postup:

Do rendlíku naljjte smetanu s mlékem a vmíchejte do směsi semínka z jednoho vanilkového lusku i celý lusk. Zahřejte a nechte vanilkový lusk alespoň 30 minut louhovat. Pak lusk vyndejte a přidejte do rendlíku předem smíchané suché ingredience - cukr, škrob a mouku. Puding přiveďte za stálého míchání k varu a vařte asi jednu minutu.

Dortový ráfek vyložte listovým těstem vyváleným na zhruba 3 mm a nalijte do něj ještě teplý krém. Dejte flan vychladit do lednice minimálně na tři hodiny. Pak ho v troubě pečte zhruba 70 minut při teplotě 170 °C. Po upečen ípocukrujte dort moučkovým cukrem a zkaramelizujte pomocí flambovací pistole, nebo vložte dort ještěna 10 minut do trouby při teplotě 220 °C. Po upečení ho nechte vychladnout, seřízněte těsto přesahující okraj ráfku a vyjměte ho z formy. Nakrájejte a můžete podávat.

Další recepty z pořadu Šéfem za pár minut najdete pohromadě v archivu iPrima.cz: