Pařížský vanilkový flan podle receptu Ivety Fabešové
Šéfem za pár minut (8): Pařížský flan
Cukrářka Iveta Fabešová představuje recept na pařížský vanilkový flan. Vynikající dezert vypadá opravdu luxusně. O to více překvapí jednoduchá příprava tohoto flanu. Základem dortíku je listové těsto, které je vyplněno smetanovým pudingovým krémem.
Suroviny:
Vanilkový krém
- 500 g plnotučného mléka
- 500 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
- 1 vanilkový lusk
- 8 g hladké mouky
- 55 g kukuřičného škrobu
- 175 g cukru krupice
- korpus
- 250 g listového těsta
- Moučkový cukr na karamelizaci
Postup:
Do rendlíku naljjte smetanu s mlékem a vmíchejte do směsi semínka z jednoho vanilkového lusku i celý lusk. Zahřejte a nechte vanilkový lusk alespoň 30 minut louhovat. Pak lusk vyndejte a přidejte do rendlíku předem smíchané suché ingredience - cukr, škrob a mouku. Puding přiveďte za stálého míchání k varu a vařte asi jednu minutu.
Dortový ráfek vyložte listovým těstem vyváleným na zhruba 3 mm a nalijte do něj ještě teplý krém. Dejte flan vychladit do lednice minimálně na tři hodiny. Pak ho v troubě pečte zhruba 70 minut při teplotě 170 °C. Po upečen ípocukrujte dort moučkovým cukrem a zkaramelizujte pomocí flambovací pistole, nebo vložte dort ještěna 10 minut do trouby při teplotě 220 °C. Po upečení ho nechte vychladnout, seřízněte těsto přesahující okraj ráfku a vyjměte ho z formy. Nakrájejte a můžete podávat.
Další recepty z pořadu Šéfem za pár minut najdete pohromadě v archivu iPrima.cz: