Celebrity

2. září 2024 15:25

Kisa Císařová

Vlastní život jí byl inspirací: Beatě Parkanové odvedla maminku psychiatrická nemoc

Beata Parkanová o psychiatrické nemoci své maminky a o filmu Světýlka

Rozpad rodiny a odchod maminky. To jsou kruté nástrahy života, které by v ideálním světě nemělo zažívat žádné dítě. Přesto se ale někdy dějí a ve filmu Světýlka režisérky Beaty Parkanové (39) jim musí čelit předškolačka Amálka. Jak moc se režisérka a scenáristka při psaní nelehkého příběhu inspirovala událostmi vlastního života?

Malá hlavní hrdinka filmu Světýlka se musí vyrovnat s touhou vlastní matky jít za svými sny a ambicemi, kvůli kterým chce dokonce opustit rodinu. To maminka Beaty Parkanové se od rodiny nerozhodla odejít, přesto bolestivý pocit opuštění budoucí úspěšná režisérka coby malá holčička zakusila. „Ze svého dětství si velmi dobře pamatuji pocit opuštění či osamocení v době, kdy v naší rodině probíhala krize. Rodiče nemohli dělat nic lepšího než řešit svoji situaci a v tu chvíli na vás jako na dítě trochu zapomenou,“ svěřila webu Prima Ženy Beata Parkanová, která z vlastní zkušenosti vyvrací mýtus, že pokud dospělí s dětmi o problémech nemluví, děti je nevnímají.

Vyhledávaná režisérka si totiž téhle teorii navzdory od dětství do dospělosti uchovala vzpomínky na pocit, který coby malá holčička zakoušela. Z něj pak také vycházela, když tvořila své nejnovější dílo Světýlka. Na rozdíl od filmové Amálky, jejíž maminka se rozhoduje, zda odejít s novým charismatickým francouzským přítelem za svými ambicemi, byl ovšem příběh Beatiny rodiny přece jen trochu jiný.

„U nás konkrétně to nebylo tak, že by máma od rodiny odešla. Moji rodiče se rozvedli a moje máma trpěla od mého narození psychiatrickým onemocněním. To je zase jiná paralela, která vám odvede mámu. Není to odchod jako náš filmový, tedy ten fyzický odchod od rodiny. Nicméně těžká psychiatrická nemoc je nějakým jiným odchodem člena rodiny nebo i blízkosti té mámy,“ rozvyprávěla se režisérka na velmi osobní téma. Co dalšího ještě Beata Parkanová prozradila o své mamince? Co redaktorce webu Prima Ženy vyprávěla o vlastních prarodičích i o těch filmových v podání Veroniky Žilkové a Martina Fingera? To a mnohem víc se dozvíte, když si pustíte videorozhovor na začátku článku.

Sdílejte článek
Štítky nemoc rodina film společnost literatura inspirace režisér světýlka Beata Parkanová umění a zábava umění, kultura, zábava a média Světýlko

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.