Prima maminka

10. června 2017 06:00

Anna Kopečková

Bábovka trochu jinak: Jen z bílků a s jahodovou polevou

Bábovka bez žloutků? Nebojte, nezapomněli jsme je, ani jsme nespletli postup, při kterém se nemíchá nadýchaný sníh do těsta, ale naopak, do nadýchaného sněhu se zapracují zbylé suroviny.

Věřte nám, zkuste to a z formy vyklopíte po půlhodině pečení lehounkou a krásně nadýchanou bábovku.

Doplnit ji můžete jahodovou polevou nebo pyré z rozvařených čerstvých jahod s vanilkovým cukrem.

Bílková bábovka s jahodovou polevou

Co budete potřebovat na 10 kousků:

Na těsto:

  • 100 g másla
  • 220 g extra jemného krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 6 bílků pokojové teploty

Na polevu:

  • 125 g moučkového cukru
  • 1 a 1/2 lžíce jemného jahodového džemu
  • 2 lžíce vody

+ máslo na vymazání formy

Postup:

1. Máslo rozehřejte v rendlíku a nechte ho zchladnout. Troubu předehřejte na 180 °C (nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch). Bábovkovou formu o objemu 2,5 l vymažte máslem.

2. Mouku prosejte a promíchejte s cukrem, škrobem a práškem do pečiva.

3. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh s měkkými špičkami.

4. Suché suroviny prosejte na sníh a pomocí stěrky nebo velké lžíce vše opatrně smíchejte. Přilijte rozpuštěné a vychladlé máslo a zapracujte ho.

5. Těsto přelijte do připravené formy, povrch uhlaďte lžící a pečte v předehřáté troubě 30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá. Upečenou bábovku vyjměte z trouby, postavte ji ve formě na drátěnou mřížku a nechte 10 minut odstát, než ji vyklopíte. Nechte zchladnout.

6. Na polevu prosejte cukr do středně velké mísy. Džem rozřeďte vodou a smíchejte s cukrem dohladka. Podle konzistence můžete přilít ještě malinko vody.

7. Polevu rozetřete pomocí lžíce na vychladlou bábovku a nechte ji stéct po stranách. Nechte odstát asi 30 minut, nebo dokud poleva nezatuhne.

PRIMA TIP: Jahodový džem můžete podle chuti obměňovat a připravit polevu třeba malinovou, borůvkovou nebo meruňkovou.

Naučit lidi péct a ukázat jim, že vlastnoručně vytvořený domácí koláč dokáže nejen zpříjemnit odpoledne, ale i přivést všechny děti ke stolu a navázat řeč i s nemluvným sousedem, se rozhodla autorka kuchařky Kurz domácího pečení. Jednoduše a zároveň výstižně v ní popisuje deset základních technik pečení, s kterými dokážete upéct cokoliv. Dokládá to 90 recepty na sladké i slané dobroty, které řadí do skupin podle použitých technik. Potěší vás známé dezerty, jejichž příprava není v podání Anneky Manning vůbec komplikovaná, i nové zákusky, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Vydává nakladatelství Omega, kniha stojí 499 Kč.

Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.