zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Sladké letní dobroty jako od babičky

Na přípravu vám bude stačit obyčejná pánev
Autor: Yummy Image Na přípravu vám bude stačit obyčejná pánev
anna kopečková , Vydáno: 28.07.2015
Když se na ně podíváte, nejspíš si vzpomenete na léto prozářené sluncem a babičku,která stojí u staré plotny a připravuje sladké a ty nejlepší dobroty na světě.

reklama

 

Lívance a palačinky mají jednu velkou výhodu – jsou to sladkosti, na jejichž přípravu nepotřebujete troubu. Stačí vám sporák nebo malá elektrická plotýnka, takže se dají dělat i na skromně vybavené chalupě nebo chatě, případně i v provizorní kuchyňce u stanu.

Ukážeme vám, jak tyhle notoricky známé dobroty ještě letně vylepšit, aby byly prostě dokonalé.

 

Lívance z kysaného mléka

74_livance z kysaneho mleka_017-159 Foto:

Co budete potřebovat:

• 250 g hladké mouky

• 5 dl kysaného mléka

• 2 vejce

• 1 lžíci krupicového cukru

• sůl

• olej na smažení

Na přelití a ozdobení:

• 1 sklenku zavařeniny (rybízové, borůvkové, malinové apod.)

• 1 žervé bez příchuti (nebo lučinu)

• 1 lžíci mléka

1. Žloutky rozšleháme v kysaném mléce, přidáme špetku soli, krupicový cukr a hladkou mouku a vše dobře rozmícháme, až vznikne hladké řidší lívancové těsto. Z vychlazených bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme ho zlehka do těsta a upečeme z něj ve vymazaném lívanečníku nebo pánvi malé lívanečky.

2. V misce rozšleháme žervé (nebo lučinu) se lžící mléka na hladký krém.

3. Upečené lívanečky potřeme z jedné strany vrstvou zavařeniny, ozdobíme je rozšlehaným žervé (lučinou) a ihned podáváme.

TIP: Místo žervé či lučiny můžete lívance přelít i hustou zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. A vylepšete je ještě drobným letním ovocem (například borůvkami, jahodami, malinami apod.). Ovoce může být třeba i mírně rozvařené a přislazené.

 

Jemné palačinky s jablky a rybízovým sněhem

75_jemne palacinky s jablky_04-158 Foto:

Co budete potřebovat:

• 2,5 dl mléka

• 2 vejce

• asi 3 lžíce hladké mouky (podle hustoty těsta)

• sůl

• olej na smažení

• rybíz na ozdobení (nemusí být)

Na jablkovou kaši:

• 500 g oloupaných jablek

• trochu citronové šťávy

• cukr podle chuti

Na rybízový sníh:

• 50 g krupicového cukru

• 1 bílek

• 1 lžíci rybízového džemu

1. Žloutky rozšleháme v mléce se špetkou soli a za postupného přisypávání mouky umícháme jemné řidší těsto, ve kterém nejsou žmolky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do připraveného těsta, z kterého upečeme na pánvi vytřené trochou oleje palačinky.

2. Oloupaná jablka nastrouháme, vložíme do kastrolu, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou doměkka. Hotovou kaši podle chuti osladíme a ochutíme citronovou šťávou.

3. Z bílku ušleháme pevný sníh, do kterého po lžících zašleháme cukr, pak přidáme rybízový džem a dobře promícháme.

4. Hotové palačinky potřeme jablečnou kaší, stočíme je, na povrchu ozdobíme ovocným sněhem (nejlépe pomocí cukrářského sáčku), případně i rybízem, a ihned podáváme.

TIP: Když do těsta vmícháte spolu s moukou i půl lžíce vanilkového pudinkového prášku, nebudou se palačinky trhat a půjdou i snáze zabalit.

 

Císařský trhanec s ovocem

76_trhanec s ovocem_013-160 Foto:

Co budete potřebovat:

• 120 g polohrubé mouky

• 2 vejce

• 2,5 dl mléka

• 25 g krupicového cukru

• špetku soli

• asi 80 g tuku na opečení

• ovoce (ideálně čerstvé, případně kompotované) na ozdobení

• vanilkový cukr na posypání

1. V míse rozšleháme žloutky s krupicovým cukrem. Postupně po částech vmícháme střídavě polohrubou mouku a mléko, až vznikne hladké polotekuté těsto bez žmolků. Přidáme do něj špetku soli a na závěr vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Na pánvi rozehřejeme část tuku, nalijeme do něj čtvrtinu těsta a upečeme nejprve z jedné a pak i z druhé strany silnější omeletu. Roztrháme ji na pánvi dvěma vidličkami a ještě trochu opečeme.

2. Hotový trhanec přeložíme na talíř, posypeme vanilkovým cukrem, ozdobíme ovocem a ihned podáváme.

3. Stejným způsobem připravíme ze zbylého těsta další tři trhance (nebo upečeme na velké pánvi jednu velkou silnou omeletu, roztrháme ji, opečeme a rozdělíme na čtyři porce).

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat: 

Snídaně trochu jinak - Bude vám chutnat

Pět úžasných snídaní s banánem: I Mimoňové by mlaskali blahem!

Malinový, borůvkový nebo s meruňkami?

Upečte si: Letní ovocné koláče jako od babičky

Domácí nanuky do vedra: Tyhle určitě neznáte!

Mít doma zmrzlinu je v létě skoro tak důležité, jako mít doma zásobu vody na pití. Hlavně děti umí chodit zkoumat obsah mrazáku několikrát denně a ptát se, jestli už mohou nějaký ten nanuk sníst. Proto je dobré být připraveni – nejen na mlsné děti, ale i na vedra. I dosplělý si nějakou tu zmrzlinu rád dá. Zvlášť, když je domácí a vy víte, co všechno jste do ní dali. A co je ještě lepší – my dospělí si můžeme domácí nanuky vylepšit troškou alkoholu!

2 rady na začátek:

  • Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.
  • Pokud nemáte formičky na nanuky s víčky, která po zmrazení poslouží jako držátka, použijte dřívka. Dejte naplněné formičky asi na 30 minut do mrazáku, pak do nich zasuňte dřívka a nanuky nechte důkladně zmrznout.

Okurkovo-limetkové nanuky

Okurkovo-limetkové nanuky

Co budete potřebovat na 8 nanuků:

• 1 oloupanou okurku hadovku

• 1 hrnek cukrového sirupu (viz TIP)

• 1/3 hrnku čerstvé limetkové šťávy

• 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru

 

Okurku nakrájejte na špalíčky a rozmixujte se sirupem, limetkovou šťávou a zázvorem. Směs propasírujte přes síto, rozdělte do tvořítek na nanuky a dejte asi na 6 hodin zmrznout.

 

TIP: Cukrový sirup si snadno připravíte z 500 ml vody a 500 g krupicového cukru. Povařte je v kastrolu, až se cukr úplně rozpustí, a nechte vychladnout. V lednici vám cukrový sirup vydrží opravdu dlouho.

S jahodami nebo s lososem?

Nápady z palačinek: Nasladko i naslano


reklama

Související témata: palačinky , lívance , trhanec

reklama

Přečtěte si také

reklama