Prima maminka

28. července 2015 04:30

Anna Kopečková

Sladké letní dobroty jako od babičky

Když se na ně podíváte, nejspíš si vzpomenete na léto prozářené sluncem a babičku,která stojí u staré plotny a připravuje sladké a ty nejlepší dobroty na světě.

Lívance a palačinky mají jednu velkou výhodu – jsou to sladkosti, na jejichž přípravu nepotřebujete troubu. Stačí vám sporák nebo malá elektrická plotýnka, takže se dají dělat i na skromně vybavené chalupě nebo chatě, případně i v provizorní kuchyňce u stanu.

Ukážeme vám, jak tyhle notoricky známé dobroty ještě letně vylepšit, aby byly prostě dokonalé.

Lívance z kysaného mléka

Co budete potřebovat:

• 250 g hladké mouky

• 5 dl kysaného mléka

• 2 vejce

• 1 lžíci krupicového cukru

• sůl

• olej na smažení

Na přelití a ozdobení:

• 1 sklenku zavařeniny (rybízové, borůvkové, malinové apod.)

• 1 žervé bez příchuti (nebo lučinu)

• 1 lžíci mléka

1. Žloutky rozšleháme v kysaném mléce, přidáme špetku soli, krupicový cukr a hladkou mouku a vše dobře rozmícháme, až vznikne hladké řidší lívancové těsto. Z vychlazených bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme ho zlehka do těsta a upečeme z něj ve vymazaném lívanečníku nebo pánvi malé lívanečky.

2. V misce rozšleháme žervé (nebo lučinu) se lžící mléka na hladký krém.

3. Upečené lívanečky potřeme z jedné strany vrstvou zavařeniny, ozdobíme je rozšlehaným žervé (lučinou) a ihned podáváme.

TIP: Místo žervé či lučiny můžete lívance přelít i hustou zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. A vylepšete je ještě drobným letním ovocem (například borůvkami, jahodami, malinami apod.). Ovoce může být třeba i mírně rozvařené a přislazené.

Jemné palačinky s jablky a rybízovým sněhem

Co budete potřebovat:

• 2,5 dl mléka

• 2 vejce

• asi 3 lžíce hladké mouky (podle hustoty těsta)

• sůl

• olej na smažení

• rybíz na ozdobení (nemusí být)

Na jablkovou kaši:

• 500 g oloupaných jablek

• trochu citronové šťávy

• cukr podle chuti

Na rybízový sníh:

• 50 g krupicového cukru

• 1 bílek

• 1 lžíci rybízového džemu

1. Žloutky rozšleháme v mléce se špetkou soli a za postupného přisypávání mouky umícháme jemné řidší těsto, ve kterém nejsou žmolky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do připraveného těsta, z kterého upečeme na pánvi vytřené trochou oleje palačinky.

2. Oloupaná jablka nastrouháme, vložíme do kastrolu, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou doměkka. Hotovou kaši podle chuti osladíme a ochutíme citronovou šťávou.

3. Z bílku ušleháme pevný sníh, do kterého po lžících zašleháme cukr, pak přidáme rybízový džem a dobře promícháme.

4. Hotové palačinky potřeme jablečnou kaší, stočíme je, na povrchu ozdobíme ovocným sněhem (nejlépe pomocí cukrářského sáčku), případně i rybízem, a ihned podáváme.

TIP: Když do těsta vmícháte spolu s moukou i půl lžíce vanilkového pudinkového prášku, nebudou se palačinky trhat a půjdou i snáze zabalit.

Císařský trhanec s ovocem

Co budete potřebovat:

• 120 g polohrubé mouky

• 2 vejce

• 2,5 dl mléka

• 25 g krupicového cukru

• špetku soli

• asi 80 g tuku na opečení

• ovoce (ideálně čerstvé, případně kompotované) na ozdobení

• vanilkový cukr na posypání

1. V míse rozšleháme žloutky s krupicovým cukrem. Postupně po částech vmícháme střídavě polohrubou mouku a mléko, až vznikne hladké polotekuté těsto bez žmolků. Přidáme do něj špetku soli a na závěr vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Na pánvi rozehřejeme část tuku, nalijeme do něj čtvrtinu těsta a upečeme nejprve z jedné a pak i z druhé strany silnější omeletu. Roztrháme ji na pánvi dvěma vidličkami a ještě trochu opečeme.

2. Hotový trhanec přeložíme na talíř, posypeme vanilkovým cukrem, ozdobíme ovocem a ihned podáváme.

3. Stejným způsobem připravíme ze zbylého těsta další tři trhance (nebo upečeme na velké pánvi jednu velkou silnou omeletu, roztrháme ji, opečeme a rozdělíme na čtyři porce).

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.