Sladké letní dobroty jako od babičky
Když se na ně podíváte, nejspíš si vzpomenete na léto prozářené sluncem a babičku,která stojí u staré plotny a připravuje sladké a ty nejlepší dobroty na světě.
Lívance a palačinky mají jednu velkou výhodu – jsou to sladkosti, na jejichž přípravu nepotřebujete troubu. Stačí vám sporák nebo malá elektrická plotýnka, takže se dají dělat i na skromně vybavené chalupě nebo chatě, případně i v provizorní kuchyňce u stanu.
Ukážeme vám, jak tyhle notoricky známé dobroty ještě letně vylepšit, aby byly prostě dokonalé.
Lívance z kysaného mléka
Co budete potřebovat:
• 250 g hladké mouky
• 5 dl kysaného mléka
• 2 vejce
• 1 lžíci krupicového cukru
• sůl
• olej na smažení
Na přelití a ozdobení:
• 1 sklenku zavařeniny (rybízové, borůvkové, malinové apod.)
• 1 žervé bez příchuti (nebo lučinu)
• 1 lžíci mléka
1. Žloutky rozšleháme v kysaném mléce, přidáme špetku soli, krupicový cukr a hladkou mouku a vše dobře rozmícháme, až vznikne hladké řidší lívancové těsto. Z vychlazených bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme ho zlehka do těsta a upečeme z něj ve vymazaném lívanečníku nebo pánvi malé lívanečky.
2. V misce rozšleháme žervé (nebo lučinu) se lžící mléka na hladký krém.
3. Upečené lívanečky potřeme z jedné strany vrstvou zavařeniny, ozdobíme je rozšlehaným žervé (lučinou) a ihned podáváme.
TIP: Místo žervé či lučiny můžete lívance přelít i hustou zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. A vylepšete je ještě drobným letním ovocem (například borůvkami, jahodami, malinami apod.). Ovoce může být třeba i mírně rozvařené a přislazené.
Jemné palačinky s jablky a rybízovým sněhem
Co budete potřebovat:
• 2,5 dl mléka
• 2 vejce
• asi 3 lžíce hladké mouky (podle hustoty těsta)
• sůl
• olej na smažení
• rybíz na ozdobení (nemusí být)
Na jablkovou kaši:
• 500 g oloupaných jablek
• trochu citronové šťávy
• cukr podle chuti
Na rybízový sníh:
• 50 g krupicového cukru
• 1 bílek
• 1 lžíci rybízového džemu
1. Žloutky rozšleháme v mléce se špetkou soli a za postupného přisypávání mouky umícháme jemné řidší těsto, ve kterém nejsou žmolky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do připraveného těsta, z kterého upečeme na pánvi vytřené trochou oleje palačinky.
2. Oloupaná jablka nastrouháme, vložíme do kastrolu, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou doměkka. Hotovou kaši podle chuti osladíme a ochutíme citronovou šťávou.
3. Z bílku ušleháme pevný sníh, do kterého po lžících zašleháme cukr, pak přidáme rybízový džem a dobře promícháme.
4. Hotové palačinky potřeme jablečnou kaší, stočíme je, na povrchu ozdobíme ovocným sněhem (nejlépe pomocí cukrářského sáčku), případně i rybízem, a ihned podáváme.
TIP: Když do těsta vmícháte spolu s moukou i půl lžíce vanilkového pudinkového prášku, nebudou se palačinky trhat a půjdou i snáze zabalit.
Císařský trhanec s ovocem
Co budete potřebovat:
• 120 g polohrubé mouky
• 2 vejce
• 2,5 dl mléka
• 25 g krupicového cukru
• špetku soli
• asi 80 g tuku na opečení
• ovoce (ideálně čerstvé, případně kompotované) na ozdobení
• vanilkový cukr na posypání
1. V míse rozšleháme žloutky s krupicovým cukrem. Postupně po částech vmícháme střídavě polohrubou mouku a mléko, až vznikne hladké polotekuté těsto bez žmolků. Přidáme do něj špetku soli a na závěr vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Na pánvi rozehřejeme část tuku, nalijeme do něj čtvrtinu těsta a upečeme nejprve z jedné a pak i z druhé strany silnější omeletu. Roztrháme ji na pánvi dvěma vidličkami a ještě trochu opečeme.
2. Hotový trhanec přeložíme na talíř, posypeme vanilkovým cukrem, ozdobíme ovocem a ihned podáváme.
3. Stejným způsobem připravíme ze zbylého těsta další tři trhance (nebo upečeme na velké pánvi jednu velkou silnou omeletu, roztrháme ji, opečeme a rozdělíme na čtyři porce).
Foto: Yummy Image