Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Banány, avokádo, pomeranče. Které z nich do lednice nikdy nedávejte?

Milujete ovoce a zeleninu, ale kolikrát hned několik kusů musíte před konzumací vyhodit? A to zbytečně! Naučíme vás, jak skladovat ovoce a udržet ho v dobré kondici. S těmito tipy si nejenom pochutnáte na jedničku, ale kromě toho navíc i ušetříte nemálo peněz. A to se rozhodně vyplatí.
Vydáno: 20.03.2018
Banány, avokádo, pomeranče. Které z nich do lednice nikdy nedávejte?
Autor: istock.com Banány, avokádo, pomeranče. Které z nich do lednice nikdy nedávejte?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Možná si taky mylně myslíte, že uděláte nejlépe, když všechno to ovoce šupnete do lednice. Kde vám v chladnu vydrží déle, než kdybyste je nechali na pospas pokojové teplotě. Ono tak tomu ale opravdu není. Řekněme vám, jak je to opravdu správně.

Vzhledem k tomu, že máme obchody na každém kroku, ne vždy se vyplatí dělat si XXL zásoby. Raději si pro čerstvé ovoce zaskočte do obchodu, kde mají mnohem větší zkušenosti s tím, jak nakládat s uzrálými plody.

Božské banány. Mňam

Taky si tu a tam přistihnete, že experimentujete s tím, kam s banánem, aby vydržel déle, protože jste se nechali zlákat akční cenou? A tak jich doma máte něco přes kilo. Z banánů můžete vykouzlit delikátní chia puding s kokosovým mlékem, upéct banánovou bábovku, chlebíček, vyhrát si s banánovou marmeládou, nebo domácí přesnídávkou pro naše nejmenší. Vždy si ale do těchto pokrmů počínejte pouze se zralými banány, jedině tak bude jejich chuť plná a výrazná.

Banány nepatří do lednice, právě tam přijdou o svoji chuť i vůní a plody budou po jednou nijaké. Umístěte je do bambusové misky, kam nesvítí sluneční paprsky. Samozřejmostí je vyjmutí z igelitového sáčku. Právě ten je spouštěčem hromadné hniloby ovoce.

10 faktů o banánech – možná je začnete jíst každý den

10 faktů o banánech – možná je začnete jíst každý den

Poslední dobou všemi milované avokádo

Jeho charakteristická chuť se skvěle hodí i na zapečený toast s mozzarellou a šťavnatým rajčetem stejně jako do mexické speciality jménem guacamole, kam se přidává šťáva z limety a česnek. Nemluvě o zdravých raw kakaových kuličkách z jeho dužniny. Sáhla jste ještě po nezralém kousku? Zabalte plod do papíru, skladujte ho v temnu a nejlépe v suchu. Připojte k němu do misky třeba jablko nebo hrušku nashi, proces zrání bude uspíšen.

Jde to naslano i nasladko

Avokádo: 18 chutných způsobů, jak si ho zamilovat

Lesní směs co s ní?

Máte k dispozici hromadu borůvek, malin či ostružin? Samozřejmě v koláči jsou luxusní, avšak o svoji chuť nepřijdou ani v mrazáku. Do sáčku k nim přisypte třtinový cukr, ať vypadají a chutnají o něco lépe.

Kam s citrusy?

Citrusové plody v zásadě nikdy neumývejte, tedy ne, pokud je nemáte v plánu okamžitě sníst. Dojde k narušení jejich celistvosti a plod se začne mnohem rychleji kazit. U nás doma jim prospívá pokojová teplota, ale i tak nám tam nevydrží věčně. Bohužel, proto je kupujte jen střídmě.

Mix tipů, ať víte co a jak!

  • Máte-li sklep, tak jablka za něj budou vděčná. Pokud ne, šupnete je do závinu, udělejte kompot, nebo je nastrouhané zamrazte. Raz dva je pak využijete třeba do žemlovky.¨
  • Konečně jste vyloupali vlašské ořechy? Dobře jim bude opět v mrazáku. Necháte-li je v misce moc dlouho, už nebudou kdoví jak chutné. Mohou zplesnivět i zežluknout.¨
  • Kam s ananasem? Nechejte ho dozrát při pokojové teplotě.
  • Nektarinky a broskve naopak můžete uložit do ledničky, avšak ale pouze a jenom do spodního plastového boxu určeného pro ovoce. Taky v ledničce překontrolujte teplotu, nemělo by v ní být více než 6 stupňů. Ať plody zbytečně nepřemrazíte.
  • Jahody se vyplatí jíst ihned, už po hodinách v lednici jsou takové nijaké. Mnoho z nás je také mrazí.

Mohlo by vás také zajímat na téma ovoce:

 

Svěží dieta: Které citrusy nejvíc podporují spalování tuků?

Svěží dieta: Které citrusy nejvíc podporují spalování tuků?

Zdravé jídlo = zdravý rozum!

Jezte hodně ovoce a zeleniny! Vyhne se vám demence a deprese

autor: LZ

Článek je zařazen v: ovoce, lednice, avokádo, citrusy, banány, jak skladovat
Reklama