20. března 2018 10:00
Martina ČerňanskáBanány, avokádo, pomeranče. Které z nich do lednice nikdy nedávejte?
Milujete ovoce a zeleninu, ale kolikrát hned několik kusů musíte před konzumací vyhodit? A to zbytečně! Naučíme vás, jak skladovat ovoce a udržet ho v dobré kondici. S těmito tipy si nejenom pochutnáte na jedničku, ale kromě toho navíc i ušetříte nemálo peněz. A to se rozhodně vyplatí.
Možná si taky mylně myslíte, že uděláte nejlépe, když všechno to ovoce šupnete do lednice. Kde vám v chladnu vydrží déle, než kdybyste je nechali na pospas pokojové teplotě. Ono tak tomu ale opravdu není. Řekněme vám, jak je to opravdu správně.
Vzhledem k tomu, že máme obchody na každém kroku, ne vždy se vyplatí dělat si XXL zásoby. Raději si pro čerstvé ovoce zaskočte do obchodu, kde mají mnohem větší zkušenosti s tím, jak nakládat s uzrálými plody.
Božské banány. Mňam
Taky si tu a tam přistihnete, že experimentujete s tím, kam s banánem, aby vydržel déle, protože jste se nechali zlákat akční cenou? A tak jich doma máte něco přes kilo. Z banánů můžete vykouzlit delikátní chia puding s kokosovým mlékem, upéct banánovou bábovku, chlebíček, vyhrát si s banánovou marmeládou, nebo domácí přesnídávkou pro naše nejmenší. Vždy si ale do těchto pokrmů počínejte pouze se zralými banány, jedině tak bude jejich chuť plná a výrazná.
Banány nepatří do lednice, právě tam přijdou o svoji chuť i vůní a plody budou po jednou nijaké. Umístěte je do bambusové misky, kam nesvítí sluneční paprsky. Samozřejmostí je vyjmutí z igelitového sáčku. Právě ten je spouštěčem hromadné hniloby ovoce.
Poslední dobou všemi milované avokádo
Jeho charakteristická chuť se skvěle hodí i na zapečený toast s mozzarellou a šťavnatým rajčetem stejně jako do mexické speciality jménem guacamole, kam se přidává šťáva z limety a česnek. Nemluvě o zdravých raw kakaových kuličkách z jeho dužniny. Sáhla jste ještě po nezralém kousku? Zabalte plod do papíru, skladujte ho v temnu a nejlépe v suchu. Připojte k němu do misky třeba jablko nebo hrušku nashi, proces zrání bude uspíšen.
Lesní směs co s ní?
Máte k dispozici hromadu borůvek, malin či ostružin? Samozřejmě v koláči jsou luxusní, avšak o svoji chuť nepřijdou ani v mrazáku. Do sáčku k nim přisypte třtinový cukr, ať vypadají a chutnají o něco lépe.
Kam s citrusy?
Citrusové plody v zásadě nikdy neumývejte, tedy ne, pokud je nemáte v plánu okamžitě sníst. Dojde k narušení jejich celistvosti a plod se začne mnohem rychleji kazit. U nás doma jim prospívá pokojová teplota, ale i tak nám tam nevydrží věčně. Bohužel, proto je kupujte jen střídmě.
Mix tipů, ať víte co a jak!
- Máte-li sklep, tak jablka za něj budou vděčná. Pokud ne, šupnete je do závinu, udělejte kompot, nebo je nastrouhané zamrazte. Raz dva je pak využijete třeba do žemlovky.¨
- Konečně jste vyloupali vlašské ořechy? Dobře jim bude opět v mrazáku. Necháte-li je v misce moc dlouho, už nebudou kdoví jak chutné. Mohou zplesnivět i zežluknout.¨
- Kam s ananasem? Nechejte ho dozrát při pokojové teplotě.
- Nektarinky a broskve naopak můžete uložit do ledničky, avšak ale pouze a jenom do spodního plastového boxu určeného pro ovoce. Taky v ledničce překontrolujte teplotu, nemělo by v ní být více než 6 stupňů. Ať plody zbytečně nepřemrazíte.
- Jahody se vyplatí jíst ihned, už po hodinách v lednici jsou takové nijaké. Mnoho z nás je také mrazí.
Mohlo by vás také zajímat na téma ovoce:
autor: LZ