26. července 2016 04:50
Martina ČerňanskáBobuloviny – elixír zdraví a mládí
Léto je skvělé z mnoha důvodů a jedním z nich je i fakt, že právě teď můžeme hodiny a hodiny trávit na zahradě a v lesích a sbírat drobné ovoce jako borůvky, maliny, ostružiny či rybíz.
Tyto drobné plody jsou přímo nabité antioxidanty, stimulují všechny hlavní orgány v našem těle, mají lví podíl při detoxikaci, posilují metabolismus a pomáhají tělu lépe spalovat tuk.
Borůvky
Borůvky jsou takový malý modrý zázrak. Jsou bohatým zdrojem pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu, má silné antioxidační vlastnosti – působí proti stárnutí a zlepšují krevní oběh. Také látky v nich obsažené podporují tvorbu kolagenu a pomáhají zlepšovat stav kůže.
Maliny
Mnoho lidí neví, že maliny obsahují velké množství vitaminu C a patří mezi nejlepší ovocné zdroje vlákniny – mají mírně projímavé účinky a jsou velmi užitečné při nadýmaní. Působí také blahodárně v období premenstruačního syndromu a malinový čaj se již odpradávna doporučuje rodičkám, protože napomáhá stahům dělohy. Najdete v nich také antokyany s protizánětlivými vlastnostmi, chránící například před artritidou.
A jak maliny a borůvky právě teď ideálně zpracovat? Máme pro vás tipy:
Rybíz
Jestli máte na zahradě červený, bílý nebo černý rybíz je vlastně jedno. Jezte jakýkoliv, protože všechny druhy tohoto letního ovoce jsou zdravé, plné vitamínů a jsou ideální svačinkou do letních dnů. Zajímavostí je, že černý rybíz obsahuje až čtyřikrát víc vitaminu C než pomeranče. Tento vitamin působí proti volným radikálům, zvyšuje obranyschopnost organismu a podporuje obnovu i růst tkání a buněk. A jelikož má v sobě také hodně draslíku, je výborným pomocníkem při zadržování tekutin v těle a proti vysokému krevnímu tlaku.
Vyzkoušejte tonikum z černého rybízu proti vráskám
Budete potřebovat: 60 g černého rybízu, 10 kuliček hroznového vína, 1 lžíci citronové šťávy a plátno.Postup: Rybíz rozmixujte a šťávu proceďte přes plátno. Odměřte 75 ml šťávy. Rozmixujte hroznové víno, také proceďte a taktéž odměřte 75 ml. Poté všechny šťávy včetně té citronové smíchejte a přelijte do lahvičky. Nanášejte na obličej a krk dvakrát denně pomocí vatových tamponků a nechte vždy přirozeně oschnout. V lednici vydrží v zavřené lahvičce cca 48 hodin
A pokud vás honí mlsná, máme pro vás nálož skvělých receptů, kde hlavní roli hraje právě rybíz:
Ostružiny
Tyto černé lesní plody patří mezi nejbohatší zdroje vitaminu E – ten pomáhá neutralizovat volné radikály způsobující srdeční onemocnění a předčasné stárnutí kůže. Také obsahuje hodně salicyátu, což je účinná látka obsažená v aspirinu, která pomáhá organismu v boji proti nákazám a má prý dokonce protirakovinné účinky. Pokud ostružiny přidáte do müsli, usnadníte tak organismu vstřebávání železa z obilovin.