Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Co skrývají houbičky na nádobí? Miliardy nebezpečných bakterií!

Mysleli jste, že houbičky na mytí nádobí musí být zákonitě to nejčistší, co doma máte? Omyl! Ukázalo se, že fungují jako ideální inkubátory a rozsévače bakterií. Většina z desítek druhů nalezených mikroorganismů je neškodná, některé však představují vážné zdravotní riziko.
Vydáno: 10.08.2017
Houbičky na nádobí přechovávají miliardy bakterií
Houbičky na nádobí přechovávají miliardy bakterií Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Němečtí vědci v rámci výzkumu, jehož výsledky otiskl časopis Nature, prozkoumali třicítku vzorků, ze kterých odebrali DNA bakterií. Celkem identifikovali 73 různých čeledí a hustota mikroorganismů někdy dosahovala až 50 miliard na centimetr krychlový.

Většinou se jednalo o neškodné druhy, ale v malém množství se objevily bakterie jako Escherichia coli, které mohou vyvolat průjem a otravu trávicího systému. Vědci zjistili také přítomnost bakterií rodu Salmonella a Staphylococcus; další ukryté bakterie mohou způsobit infekci dýchacích cest či dokonce zánět mozkových blan.

Šíření bakterí po celé kuchyni

Podle autorů studie poskytují kuchyňské houbičky bakteriím ideální prostředí pro život, a to díky své pórovité struktuře a schopnosti udržet velké množství vody. Navíc při utírání různých povrchů se bakterie šíří po celé kuchyni, tudíž se lehce dostanou do kontaktu s pokožkou či s jídlem. Vědci také podotýkají, že běžné čistící prostředky z houbiček neodstraní více než 60 procent mikroorganismů.

Nejlepší obranou je prý včasná výměna houbičky, tedy už po týdnu používání. Vědci rovněž doporučují po každém použití houbičku propláchnout vodou se saponátem a důsledně vyždímat.

Mohlo by vás také zajímat:

Zkuste ho využít i jinde než v kuchyni

10 triků, jak využít mycí prostředek na nádobí

Citronová šťáva si poradí v koupelně s nejrůznějšími skvrnami

Citron v koupelně: 5 potíží, s kterými si snadno poradí

Perete své džíny správně?

Jste si jisti, že perete své džíny správně?

zdroj: čtk

Článek je zařazen v: bakterie, úklid, myčka nádobí, houbička na nádobí
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama