CROSTINI aneb Geniální italské topinky 4x jinak
CROSTINI aneb Geniální italské topinky 4x jinak
Spolu s jejich kamarádkou bruschettou jsou jedním z nejoblíbenějších italských předkrmů. Jsou to vlastně takové obložené chlebíčky. Ale narozdíl od těch našich jsou ještě navíc krásně křupavé. A právě to jim dodává úplně jiný rozměr!
Které si vyberete?
Crostini s jahodami a kozím sýrem
Co budete potřebovat:
• 1 bagetu
• 3 lžíce olivového oleje
• 170 g kozího sýru
• 1 krabičku čerstvých jahod
• balzamikovou redukci (nebo svařený balzamikový ocet – viz předchozí recept)
• menší hrst lístků čerstvé máty nebo bazalky
1. Bagetu nakrájejte na plátky, rozložte je na plech s papírem na pečení, lehce je potřete olivovým olejem a opečte v troubě zapnuté na gril, až začnou zlátnout (asi 2 minuty).
2. Plátky nechte lehce prochladnout a pak je potřete vrstvou kozího sýru.
3. Přidejte plátky jahod, lehce pokapejte balzamikovou redukcí a posypte nakrájenými mátovými nebo bazalkovými lístky.
Caprese crostini s grilovaným avokádem
Co budete potřebovat:
• 8 silnějších plátků dobrého menšího chleba
• olivový olej (může být ochucený česnekem)
• 1/2 hrnku lístků čerstvé bazalky
• 1 avokádo, oloupané a nakrájené na tenké plátky
• 250 g zralých cherry rajčátek
• 100 g kuliček mozzarelly (v nálevu)
• sůl a mletý pepř
• balzamikovou redukci na pokapání (viz tip na konci receptu)
1. Plátky chleba rozložte na plech vyložený papírem na pečení, lehce je pokapejte olivovým olejem, dejte do trouby zapnuté na gril a krátce opečte, až začnou zlátnout.
2. Na opečené plátky rozdělte polovinu bazalkových lístků, přidejte plátky avokáda, rajčátka rozkrojená na půlky a kuličky mozzarelly, lehce osolte a opepřete, vraťte zpět do trouby a ještě krátce ogrilujte.
3. Horké crostini posypte zbylou nasekanou bazalkou a lehce pokapejte balzamikovou redukcí.
PRIMA TIP: Balzamiková redukce je krémový balzamikový ocet. Dá se sehnat už hotová nebo si ji snadno vyrobíte doma, když pozvolna svaříte balzamikový ocet, až získá konzistenci sirupu. Pro výraznější a sladší chuť můžete před svařením přidat k octu ještě med (na 120 ml octa asi 1 lžíci medu).
Crostini s olivami a fetou
Co budete potřebovat:
• 1 francouzskou bagetu
• 1 – 2 hrsti nakládaných oliv bez pecek
• 100 g sýru Feta
• 100 g krémového sýru (Lučiny, Žervé…)
• několik lístků čerstvé bazalky a rukoly
1. Nakrájejte bagetu na plátky, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a opečte nasucho ve vyhřáté troubě, dokud nezačnou zlátnout a jsou křupavé.
2. Olivy nakrájejte na kousky. Oba sýry společně vyšlehejte.
3. Na každý plátek dejte trochu vyšlehané sýrové směsi, přidejte trochu nakrájených oliv a lehce posypte nasekanou bazalkou s rukolou.
Crostini s hráškem a fetou
Co budete potřebovat:
• 1,5 hrnku zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)
• 2 lžičky citronové šťávy
• 1/2 lžičky soli
• 1/4 hrnku olivového oleje + trochu na závěrečné pokapání
• 1 vícezrnnou bagetu
• 1/2 hrnku sýru Feta
• malý svazek čerstvé máty
• drcený pepř
1. Hrášek krátce povařte, sceďte a rozsekejte v robotu spolu s citronovou šťávou a solí. Pomalu přidávejte olivový olej, až je směs téměř hladká.
2. Bagetu nakrájejte na plátky, rozložte je na plech s papírem na pečení a krátce opečte v troubě zapnuté na gril, až začnou zlátnout.
3. Plátky potřete hráškovou pastou, posypte rozdrobenou fetou, lehce opepřete, přidejte mátové lístky a trochu pokapejte olivovým olejem. Podávejte ihned.
-ak-