Hlavní jídla

13. července 2019 07:30

Anna Kopečková

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Tak jako my máme obložené chlebíčky nebo topinky, mají Italové bruschettu. Vychutnejte si ji za letních večerů. Třeba se sklenkou dobrého vína.

Bruschetta (čtěte brusketa) je ve své původní podobě jídlo, které svou jednoduchostí předčí cokoliv. Jen plátek chleba opečený v troubě, na pánvi nebo na grilu pěkně dokřupava, který se ještě teplý potře rozkrojeným stroužkem česneku, pokape olivovým olejem a okoření solí a pepřem. Před okořeněním se může přidat ještě jednoduchá obloha – tou úplně nejtriviálnější je rajče nakrájené na plátky nebo na kostičky.

Když budete chtít ještě další vylepšení, tak nakrájené rajče můžete smíchat s nakrájenou čerstvou bazalkou, případně i cibulkou. Nebo navíc přidat plátek sýra.

A takhle si můžete různě vymýšlet, protože dnes už není nutné dodržovat starý italský recept a jíst bruschettu jen s olejem a solí. Křupavé italské bruschetty si můžete obložit podle vlastní fantazie a chuti. Nebo podle našich receptů:

Jahodová bruschetta

Foto: Marek Kučera/ Foodstyling: Milena Volfová

Co budete potřebovat:

• 8 krajíčků bagety

• máslo na potření

• 8 velkých jahod nakrájených nadrobno

• 4 velké lístky bazalky nakrájené nadrobno

• 2 lžičky extra panenského olivového oleje

• 1 lžičku balzamikového octa

• 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry

• sůl a mletý pepř

• sýr typu brie

1. Krajíčky bagety potřete z obou stran máslem. Jahody v misce lehce promíchejte s bazalkou, olejem a octem, posypte citronovou kůrou, osolte a opepřete. Sýr nakrájejte na plátky nebo natrhejte na kousky.

2. Bagetky osmažte v nepřilnavé pánvi na středním plameni z jedné strany dozlatova. Po otočení na krajíčky navršte asi 1 lžíci macerovaných jahod a přidejte kousky sýra. Pánev přiklopte a bruschetty pečte ještě 2 až 3 minuty, aby se sýr lehce rozpustil. Druhá strana se opeče rychleji, takže na bruschetty dávejte dobrý pozor.

Bruschetta s voňavými žampiony

Foto: recipetineats.com

Co budete potřebovat:

• 400 g malých žampionů

• 3 lžíce olivového oleje

• 2 lžíce balzamikového octa

• 1 lžičku cukru

• 1 lžičku lístků čerstvého tymiánu

• 4 plátky světlého chleba

• 1/2 stroužku česneku

• extra panenský olivový olej na pokapání (nemusí být)

1. Žampiony očistěte, nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru, nasypte je do pánve s rozehřátým olejem a rychle orestujte (asi 2 minuty). Přelijte je balzamikovým octem, posypte cukrem a restujte ještě asi 30 vteřin, až ocet a cukr začnou karamelizovat. Houby posypte tymiánem, osolte a opepřete.

2. Plátky chleba nasucho opečte z obou stran a každý lehce potřete stroužkem česneku. Navršte na ně připravené houby, lehce je pokapejte olivovým olejem a ihned podávejte.

Bruschetta s avokádem a sýrem

Foto: fussfreecooking.com

Co budete potřebovat:

• 4 zralá avokáda

• šťávu z 1/2 limetky

• 10 plátků bagety

• olivový olej

• 250 g sýru Halloumi (nebo jiného sýru vhodného ke grilování)

• nasekaný čerstvý koriandr

Na dresink:

• šťávu a nastrouhanou kůru z 1/2 limetky

• 1 jemně nasekanou cibuli šalotku

• 1 lžičku nasekané chilli papričky

• 1 lžíci extra panenského olivového oleje

1. Nejdříve si připravte dresink – všechny přísady dobře promíchejte v misce a dejte stranou.

2. Avokáda podélně rozkrojte, vyjměte pecku, dužinu vykrojte pomocí lžíce, přidejte limetkovou šťávu a vše důkladně rozmačkejte vidličkou.

3. Plátky bagety potřete z obou stran olivovým olejem a opečte je z obou stran v grilovací pánvi dozlatova. To samé udělejte se sýrem nakrájeným na plátky.

4. Plátky bagety potřete vrstvou avokáda, přidejte opečený sýr nakrájený na menší kousky, přelijte ho trochou dresinku a posypte koriandrem. Podávejte ihned.

Bruschetta s letním ovocem

Foto: thecookierookie.com

Co budete potřebovat:

• 8 plátků bagety

• 10 jahod nakrájených na malé kousky

• 3 broskve nakrájené na malé kousky

• 2 lžíce malinového octa (nebo balzamikového octa)

• hrst nadrobno nakrájených lístků čerstvé bazalky

• 150 g čerstvého kozího sýru s brusinkami

1. Plátky bagety rozložte na plech s papírem na pečení, dejte je do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 8–10 minut, až začnou zlátnout. V misce smíchejte jahody s broskvemi a octem.

2. Plátky bagety potřete kozím sýrem a na každý dejte necelou lžíci ovocné směsi a posypte ji bazalkou.

Bruschetta s pomalu pečenými rajčátky

Foto: scrummylane.com

Co budete potřebovat:

• 300 g cherry rajčátek (nejlépe červených i žlutých)

• 30 ml extra panenského olivového oleje + trochu na pokapání

• 1 rozdrcený stroužek česneku

• 1/2 lžičky drcených fenyklových semínek

• 1/2 lžičky cukru

• 100 g ricotty

• jemně nastrouhanou kůru z 1/2 citronu

• 4 plátky světlého chleba

• sůl a mletý pepř

• čerstvou bazalku na ozdobení

1. Omytá rajčátka promíchejte v misce s olejem, česnekem a fenyklem. Rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte 1 hodinu.

2. Mezitím promíchejte ricottu s citronovou kůrou.

3. Hotová rajčata (měla by už lehce zlátnout a být lepkavá) vyndejte z trouby a nechte trochu prochladnout a mezitím opečte plátky chleba dozlatova (v troubě nebo toastovači). Potřete je ochucenou ricottou, rozdělte na ně lžící pečená rajčátka (i se šťávou, kterou pustila) a ozdobte je bazalkovými lístky. Nakonec každý plátek chleba posypte solí a trochou pepře, lehce pokapejte olejem a ihned podávejte.

Čekáte hosty? Udělejte bruschetta bar

Foto: whatsgabycooking.com

Ideální věc ve chvíli, kdy se nemůžete rozhodnout, kterou variantu bruschetty zvolit nebo když čekáte návštěvu a chcete si ušetřit práci s přípravou večeře. Prostě připravíte bruschetta bar, kde si každý vybere to, na co má chuť.

Tím základním, co by v baru rozhodně nemělo chybět, je samozřejmě opečený chleba. To je asi jediná věc, kterou si nemůžete připravit dopředu, ale budete ho muset průběžně opékat a doplňovat. Ale všechno ostatní stačí dát předem na stůl, třeba na velké prkno, a pak už stačí jen občas zkontrolovat, jestli náhodou něco nedošlo.

Neměl by chybět dobrý olivový olej, pár stroužků česneku, sůl, pepř, balzamikový ocet, nějaká zelenina (nakrájená rajčata, pečená cherry rajčátka, rukola, cibule – červená nebo jarní...), olivy, nakládná sušená rajčata, pesto, sýry (feta, ricotta, kozí sýr...), prosciutto nebo dobrý trvanlivý salám nakrájený na jemné plátky, karamelizované cibulky, restované žampiony...

Zkuste to někdy. Uvidíte, že si nejen pochutnáte, ale skvěle se i pobavíte.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.