15. února 2017 07:30
Martina ČerňanskáČtení z lístků: Stručný přehled čajů
Přestože termínem "čaj" označujeme mnoho výluhů a nálevů, pravý čaj musí být z rostliny čajovníku Camellia sinensis. Legenda praví, že tento čajovník byl objeven v Číně téměř před 5 000 lety. Během tisíciletí se čaj ze vzácného léčivého nápoje proměnil v nápoj každodenní.
Mezi nejběžnější druhy patří čaje bílý, zelený, oolong a černý.
Bílé čaje
Bílé čaje jsou nejméně upravované a patří k nejčistším čajům. Získávají se z pupenů čaje a nejmladších lístků Camellia sinensis. Bílý čaj je obvykle delikátní chuti a světlé barvy, poněvadž pupeny i lístky se jednoduše sapří a usuší. Mívá také nejnižší obsah kofeinu.
Zelené čaje
Zelené čaje jsou nejoblíbenějšími v Číně a Japonsku kvůli svým zdraví prospěšným účinkům. Listy se suší a pak zahřívají suchým horkem spaří, čímž se ukončí jejich fermentace. Po ošetření zahřátím se listy zeleného čaje svinou a znovu suší. Barva zeleného čaje sahá od žlutozelené s "pečenou" příchutí až po tmavozelenou s tóny trávy, což záleží na horkém procesu. Zelené čaje bývají často kombinované s květy ovoce, které obohacují jejich chuť.
Oolong čaje
Tyto čaje jsou pravděpodobně nejrozpoznatelnějšími čají servírovanými v čínských restauracích. Během sklizně se listy potřásáním úmyslně mačkají a poškozují. Jakmile pak uschnou a zoxidují, pomačkané okraje zčervenají a lístky zežloutnou. Oxidační proces (také nazývaný fermentace) je ukončen prudkým zahřátím, většinou pražením na velkých pánvích. Čím víc listy oxidují, tím silnější je pak chuť čaje. Obecně má čaj oolong plné tělo a sladké aroma.
Černé čaje
Černé čaje jsou plně oxidované (fermentované) a sušené, což je dělá silnějšími, mají plnější tělo než jejich méně fermentovaní příbuzní. V západních zemích dostal černý čaj název podle barvy listů, zatímco v Číně a mnoha jiných orientálních zemích se čenému časji často říká červený, a to pro barvu jeho nálevu.
Zatímco zelené čaje ztrácejí asi tak po roce chut i vůni, černé můžete bez újmy skladovat klidně několik let. Všichni dobře víme o blahodárném vlivu zeleného čaje na zdraví, a přesto podle údajů čajových asociací ve Spojených státech, Kanadě a Británii tvoří 85% podíl západního trhu s čajem černý čaj.
INFUZOVÁNÍ, esence chutí a vůní
autor: Erin Coopeyová
Nabízíme 135 chuťových bomb, které pozvednou vaše kulinářské výtvory do říše delikates. Nápoje, omáčky, oleje, octy, bittery, vývary, sladkosti, zkrátka vše, co si dovedete představit, můžete s pomocí svých domácích výluhů lehce přetvořit v díla hodná šéfkuchaře. Pracovní postupy jsou opravdu jednoduché.