Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Rodina

Čtení z lístků: Stručný přehled čajů

Přestože termínem "čaj" označujeme mnoho výluhů a nálevů, pravý čaj musí být z rostliny čajovníku Camellia sinensis. Legenda praví, že tento čajovník byl objeven v Číně téměř před 5 000 lety. Během tisíciletí se čaj ze vzácného léčivého nápoje proměnil v nápoj každodenní.
Vydáno: 15.02.2017, Martina Hrušková
Čtení z lístků: Stručný přehled čajů
Čtení z lístků: Stručný přehled čajů Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Mezi nejběžnější druhy patří čaje bílý, zelený, oolong a černý.

Bílé čaje

Bílé čaje jsou nejméně upravované a patří k nejčistším čajům. Získávají se z pupenů čaje a nejmladších lístků Camellia sinensis. Bílý čaj je obvykle delikátní chuti a světlé barvy, poněvadž pupeny i lístky se jednoduše sapří a usuší. Mívá také nejnižší obsah kofeinu.

Zelené čaje

Zelené čaje jsou nejoblíbenějšími v Číně a Japonsku kvůli svým zdraví prospěšným účinkům. Listy se suší a pak zahřívají suchým horkem spaří, čímž se ukončí jejich fermentace. Po ošetření zahřátím se listy zeleného čaje svinou a znovu suší. Barva zeleného čaje sahá od žlutozelené s "pečenou" příchutí až po tmavozelenou s tóny trávy, což záleží na horkém procesu. Zelené čaje bývají často kombinované s květy ovoce, které obohacují jejich chuť.

Čtení z lístků: Stručný přehled čajů Foto:

Oolong čaje

Tyto čaje jsou pravděpodobně nejrozpoznatelnějšími čají servírovanými v čínských restauracích. Během sklizně se listy potřásáním úmyslně mačkají a poškozují. Jakmile pak uschnou a zoxidují, pomačkané okraje zčervenají a lístky zežloutnou. Oxidační proces (také nazývaný fermentace) je ukončen prudkým zahřátím, většinou pražením na velkých pánvích. Čím víc listy oxidují, tím silnější je pak chuť čaje. Obecně má čaj oolong plné tělo a sladké aroma.

Černé čaje

Černé čaje jsou plně oxidované (fermentované) a sušené, což je dělá silnějšími, mají plnější tělo než jejich méně fermentovaní příbuzní. V západních zemích dostal černý čaj název podle barvy listů, zatímco v Číně a mnoha jiných orientálních zemích se čenému časji často říká červený, a to pro barvu jeho nálevu.

Zatímco zelené čaje ztrácejí asi tak po roce chut i vůni, černé můžete bez újmy skladovat klidně několik let. Všichni dobře víme o blahodárném vlivu zeleného čaje na zdraví, a přesto podle údajů čajových asociací ve Spojených státech, Kanadě a Británii tvoří 85% podíl západního trhu s čajem černý čaj.

Infuzování, esence chutí a vůní Foto:

INFUZOVÁNÍ, esence chutí a vůní

autor: Erin Coopeyová

Nabízíme 135 chuťových bomb, které pozvednou vaše kulinářské výtvory do říše delikates. Nápoje, omáčky, oleje, octy, bittery, vývary, sladkosti, zkrátka vše, co si dovedete představit, můžete s pomocí svých domácích výluhů lehce přetvořit v díla hodná šéfkuchaře. Pracovní postupy jsou opravdu jednoduché.

Mohlo by vás také zajímat:

Je těžké odolat...

Zbavte se závislosti na cukru. Zhubnete a budete zdravější!

Čaj můžete pít teplý nebo vychlazený

Zelený čaj: 7 důvodů, proč si dát denně alespoň jeden šálek

Energie pro vaše šedé buňky

Energie pro vaše šedé buňky. Jste si jistá, že jíte správně?

Článek je zařazen v: čaj, zelený čaj, černý čaj, čaje, bílý čaj, oolong čaje, čajové lístky
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama