Prima maminka

1. října 2020 05:00

Martina Čerňanská

Dnes je mezinárodní den kávy: Co jste o ní možná nevěděli?

Dnes slavíme svátek kávy. Zajděte si do hezké kavárny anebo si jen uvařte svou oblíbenou kávu doma.

Přečtěte si pár zajímavostí o této plodině, bez jejíž existence si spousta z nás neumí představit každodenní život:

  • Káva je ovoce. Keř kávovník se řadí mezí ovocné dřeviny a tudíž jeho plody – kávová zrna – jsou plody ovoce.
  • Kávu objevily horské kozy. Za kolébku kávy, respektive kávovníku, je považována etiopská oblast Kaffa, kde si asi v 9. století pastevci všimli, že jejich kozy po požití plodů jistého keře nebývale skotačí.
  • Káva byla původně potravina, ne pití. První africké kmeny, které kávu konzumovaly, z ní nedělaly lahodný nápoj, který známe dnes. V kombinaci kávového zrna s tukem se vytvoří energetická koule, která se žvýkala a dodávala tělu kofein.
  • Prvními Čechy, kteří kávu ochutnali, byli Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic na sklonku 16. století. První kavárna u nás se objevuje v Brně v 18. století. V Praze kávu začal prodávat Arab známý jako Deodatus, který chodil po ulicích a nabízel lidem dosud neznámý nápoj hořké chuti.
  • Jedním z největších konzumentů kávy byl Honoré de Balzac (1799–1850). Ve dnech intenzivní literární činnosti údajně vypil až 60 šálků denně.
  • „Caffé Americano“ pochází z doby, kdy americkým vojákům ve druhé světové válce bylo nařízeno pít espresso s vodou, protože bez ní bylo příliš silné.
  • Asi 100 šálků kávy je smrtelná dávka kofeinu. Většina případů předávkování kávy nepochází z běžného pití kávy, ale z trochu „kuriozního“ použití kávy, jako je například kávový klystýr. Takové množství kofeinu ve vašem těle může vést k infarktu nebo záchvatům.
  • Poměrně rozšířeným druhem kávy je káva s alkoholem – Rusové přidávají do kávy vodku, Češi slivovici, Italové amaretto a například Finové brusinkový likér.
  • V Česku připadá na osobu asi 4 kg kávy ročně (na prvním místě jsou Finové s 12 kg/osoba/rok, evropský průměr činí 5,7 kg/osoba/rok) a více než dvě třetiny Čechů sáhnou obvykle po mléku či pravé šlehačce.
  • Káva je u nás stále vyhledávanějším teplým nápojem, což dokazují i statistiky. V současnosti se dokonce stala oblíbenější než čaj, ročně si jedna domácnost průměrně nakoupí v přepočtu 900 šálků, zatímco čaje je to necelých 500 šálků.
  • Soudobí baristé prý poznají charakter svého zákazníka podle toho, co si objedná za kávu. Milovníci silného espressa jsou pro ně přímočaří a bez fantazie, latte si vychutnávají romantičtí snílci. Pokud si dáváte cappuccino, jste v srdci dětinští, a jestli máte rádi macchiatto, pracujete s nadšením, jste bystří a ambiciózní.

KÁVA: CO VE SKUTEČNOSTI DĚLÁ S NAŠÍM TĚLEM?

Nový trend – káva s rostlinným mlékem

Lidí, kteří dávají přednost rostlinným mlékům před těmi živočišnými, je stále více. A zdaleka nejde jen o vegany, ty, kteří trpí laktózovou intolerancí nebo alergií na bílkoviny. S tím, jak roste poptávka, samozřejmě roste i nabídka kaváren, které do svého sortimentu zařazují i kávy s různými alternativami kravského mléka. Velké popularitě se těší například mandlové mléko. Má jemnou chuť, která ladí s kávou. Ovesné mléko je neutrální, lehce nasládlé chuti. Používá se i jako náhrada za nízkotučné kravské mléko. Naopak kokosové mléko je výrazné chuti a patří mezi nejhustější rostlinná mléka. Máte-li rádi krémové latté nebo cappuccino, sáhněte po něm. Kávu s rostlinným mlékem nabízí již řada podniků, například Starbucks, Mamma Coffee, nově ji do své nabídky zařadil i řetězec kaváren Costa Coffee.

Co je to Latte Art?

Jednoduchým způsobem, jak si vylepšit váš nápoj, je zdobení pěny. Kreslením na pěnu se zabývá i celý obor zvaný Latte Art, který vznikl nezávisle na sobě hned v několika zemích, nicméně jeho kolébkou je Itálie. Umění je v nalití mléčné pěny do espressa tak, aby na povrchu kávy vytvořilo obrazec. Existují dvě základní techniky Latte Artu podle toho, co ke zdobení používáte. Použijete-li techniku free pour, tak nepotřebujete žádný nástroj, pouze naléváte mléčnou pěnu do šálku a krouživými pohyby vytváříte obrázek. Druhým způsobem je etching, kdy kreslíte pomocí topingu či kakaa za pomocí šablon, párátek nebo špejle. Latte Art se v posledním desetiletí těší velké oblibě a je to také disciplína, v které se konají nejrůznější soutěže, dokonce i mistrovství světa.

Latte Art povýšil Japonec Kazuki Yamamato, který kávu zdobí zajímavými 3D sochami z mléčné pěny. Vytvořit jednu figurku mu zabere asi 3–5 minut.

Podívejte se na Latte art v praxi:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.