Prima maminka

3. července 2016 04:40

Anna Kopečková

Domácí želé bonbony: Sladká dobrota na prázdniny

Ať chcete nebo ne, děti mlsat prostě potřebují. Tak proč jim to mlsání neudělat trochu zdravější?

Spousta skvělých receptů vznikla proto, že byl někdo mlsný. A třeba ani nebyl vášnivý kuchař. Tak jako Denisa Bartošová, autorka skvělé knihy s názvem Láskominy, která o sobě tvrdí, že je jen obyčejná ženská, která je jen mlsná jako koza a vaření bere jako další příležitost pro kreativní řádění.

Želé bonbonky pro děti si pro svou knihu vysni­la — a vše fungovalo parádně až do té fáze, kdy je začala obalovat v cukru. Běžná želatina, ať už v prášku nebo plátková, sice se sirupem parádně ztuhla, ale v kombinaci s cukrem začaly bonbony jednoduše mizet — cukr je prostě rozpouštěl. Jasně, to by byla vlastně pro děti ta nejzdravější varianta, žádné želé bonbony, ale stejně je asi lepší mlsat a jednoduše vědět, co v bonbonech je, ne? Děti mlsat prostě potřebují! Nakonec Denise kamarádka poradila, ať zkusí místo želatiny agar. A hurá, povedlo se!

Zkuste to i vy. Děti budou nadšené! Využijte své domácí ovocné sirupy, nebo kupte v prodejnách se zdravou výživou ty opravdu kvalitní, ať to stojí za to.

Domácí želé bonbonky

Co budete potřebovat (asi na 150 bonbonků):

• 200 ml ovocného sirupu

• 100 ml vody

• 5 g agaru

• cukr na obalení bonbonků

• plastovou svačinovou krabičku o rozměrech 22 x 14 cm jako formu

1. Sirup smíchejte s vodou, přisypte agar a promíchejte. Směs přiveďte k varu, nechte chvilku probublat a nalijte do formy – ideální je plastová krabička na svačinu, protože její stěny jsou z měkkého plastu a želé se tak dá krásně uvolnit.

2. Směs nechte chvilku chladnout v kuchyni a pak uložte do lednice. Do hodiny je želé tuhé a roztažením stěn krabičky ho krásně uvolníte. Vyklopte na pečicí papír a nakrájejte na kostičky. Můžete použít i malé formičky, bude to hezčí, ale zůstane vám hodně zbytků.

3. Hotové bonbony obalte v cukru a nechte na vzduchu asi 2 hodiny proschnout.

TIP: Agar je želírovací přípravek rostlinného původu vyrobený z mořských řas. Po ztuhnutí je mnohem pevnější než želatina a potřebujete ho i méně. Seženete ho třeba v prodejnách zdravé výživy.

Recepty jsme pro vás vybrali z velmi úspěšné knihy Láskominy Denisy Bartošové – Jedlé i kreativní dárky a skvělé recepty na celý rok.

Denisa Bartošová je pověstnásvou kreativitou a nenechavýma rukama a její už druhá kniha by neměla chybět nikomu, komu není líno vdechnout dobrým nápadům život. Denisa vám pomocí podrobných postupů pomůže vytvořit věci, na které byste si sami možná netroufli, a to za pár chvil i za pár kaček! Nechte promluvit své tvořivé já a darujte blízkým nebo sami sobě ručně vyrobené láskominy!

Kniha Láskominy dokonce koncem května na soutěži kuchařských knih v čínském Yantai získala prvenství v kategorii „Nejzábavnější kniha roku“. Světové prvenství si Denisa Bartošová přivezla z Číny již jednou, v roce 2014, a to v kategorii „Design“ za svou první knihu Láska prochází kuchyní – uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek.

Knihu Láskominy vydalo nakladatelství Smart Press, mojelaskominy.cz

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.