Domácí želé bonbony: Sladká dobrota na prázdniny
Ať chcete nebo ne, děti mlsat prostě potřebují. Tak proč jim to mlsání neudělat trochu zdravější?
Spousta skvělých receptů vznikla proto, že byl někdo mlsný. A třeba ani nebyl vášnivý kuchař. Tak jako Denisa Bartošová, autorka skvělé knihy s názvem Láskominy, která o sobě tvrdí, že je jen obyčejná ženská, která je jen mlsná jako koza a vaření bere jako další příležitost pro kreativní řádění.
Želé bonbonky pro děti si pro svou knihu vysnila — a vše fungovalo parádně až do té fáze, kdy je začala obalovat v cukru. Běžná želatina, ať už v prášku nebo plátková, sice se sirupem parádně ztuhla, ale v kombinaci s cukrem začaly bonbony jednoduše mizet — cukr je prostě rozpouštěl. Jasně, to by byla vlastně pro děti ta nejzdravější varianta, žádné želé bonbony, ale stejně je asi lepší mlsat a jednoduše vědět, co v bonbonech je, ne? Děti mlsat prostě potřebují! Nakonec Denise kamarádka poradila, ať zkusí místo želatiny agar. A hurá, povedlo se!
Zkuste to i vy. Děti budou nadšené! Využijte své domácí ovocné sirupy, nebo kupte v prodejnách se zdravou výživou ty opravdu kvalitní, ať to stojí za to.
Domácí želé bonbonky
Co budete potřebovat (asi na 150 bonbonků):
• 200 ml ovocného sirupu
• 100 ml vody
• 5 g agaru
• cukr na obalení bonbonků
• plastovou svačinovou krabičku o rozměrech 22 x 14 cm jako formu
1. Sirup smíchejte s vodou, přisypte agar a promíchejte. Směs přiveďte k varu, nechte chvilku probublat a nalijte do formy – ideální je plastová krabička na svačinu, protože její stěny jsou z měkkého plastu a želé se tak dá krásně uvolnit.
2. Směs nechte chvilku chladnout v kuchyni a pak uložte do lednice. Do hodiny je želé tuhé a roztažením stěn krabičky ho krásně uvolníte. Vyklopte na pečicí papír a nakrájejte na kostičky. Můžete použít i malé formičky, bude to hezčí, ale zůstane vám hodně zbytků.
3. Hotové bonbony obalte v cukru a nechte na vzduchu asi 2 hodiny proschnout.
TIP: Agar je želírovací přípravek rostlinného původu vyrobený z mořských řas. Po ztuhnutí je mnohem pevnější než želatina a potřebujete ho i méně. Seženete ho třeba v prodejnách zdravé výživy.
Recepty jsme pro vás vybrali z velmi úspěšné knihy Láskominy Denisy Bartošové – Jedlé i kreativní dárky a skvělé recepty na celý rok.
Denisa Bartošová je pověstnásvou kreativitou a nenechavýma rukama a její už druhá kniha by neměla chybět nikomu, komu není líno vdechnout dobrým nápadům život. Denisa vám pomocí podrobných postupů pomůže vytvořit věci, na které byste si sami možná netroufli, a to za pár chvil i za pár kaček! Nechte promluvit své tvořivé já a darujte blízkým nebo sami sobě ručně vyrobené láskominy!
Kniha Láskominy dokonce koncem května na soutěži kuchařských knih v čínském Yantai získala prvenství v kategorii „Nejzábavnější kniha roku“. Světové prvenství si Denisa Bartošová přivezla z Číny již jednou, v roce 2014, a to v kategorii „Design“ za svou první knihu Láska prochází kuchyní – uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek.
Knihu Láskominy vydalo nakladatelství Smart Press, mojelaskominy.cz
Mohlo by vám taky chutnat: