Hruškové pečení: Nasladko i naslano
Právě dozrávají a jsou v nejlepší formě, tak proč toho nevyužít a neupéct si z nich něco dobrého? Jen dejte pozor, aby vás nenachytali na hruškách!
Hrušky k babímu létu patří a když dozrají, jsou tak sladké, že někdy předčí i ty nejlepší kousky z cukrárny. Samozřejmě, že nejlepší bývají čerstvě natrhané přímo ze stromu. Je to dobré a navíc bez práce. Ale až budete z trouby tahat horký plech s voňavým koláčem nebo jinou dobrotou, uvidíte, že i ta trocha práce navíc za to stála.
Jako první pro vás máme krásný dezert, který vypadá jak z výstavy, a přitom k jeho přípravě budete potřebovat jen kapku zručnosti:
Kořeněný chlebíček se zapečenou hruškou
Foto: Johana Pošová
Co budete potřebovat:
• 3 středně velké křupavé hrušky – oloupejte je, ale stopku jim ponechte
• 750 ml suchého bílého vína
• 250 g krupicového cukru
• 4 hřebíčky
• 3 badyány
• 8 tobolek kardamomu
• 2 svitky skořice
Na těsto:
• 200 g změklého másla + na vymazání
• 200 g krupicového cukru
• 4 vejce
• 200 g hladké mouky prosáté se 2 lžičkami prášku do pečiva
• 1 vrchovatou lžičku mletého kardamomu
• špetku soli
• případně 90 g bílé čokolády, nalámané
1. Hrušky nejprve takzvaně pošírujte, tedy povařte na velmi mírném varu ve víně s cukrem, hřebíčky, badyánem, kardamomem a skořicí. Vařte podle velkosti a druhu hrušek asi 30 minut na mírném plameni, až hrušky změknou, ale budou ještě držet tvar. Vyjměte je a nechte vychladnout. K vínu vlijte 300 ml vody a na prudším varu zredukujte tekutinu na polovinu.
2. Troubu předehřejte na 170 °C. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny. Po jednom zatřete vejce, další přidejte, až bude to předchozí zapracované. Navrch směsi prosejte mouku, kardamom a sůl a vše i se zredukovaným rozvarem zpracujte dohromady.
3. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vyložte papírem na pečení, který také vymažte máslem. Do formy přesuňte těsto a vmáčkněte do něj hrušky, aby stály rovně a stopky vyčuhovaly. Chlebíček pečte 40 minut, vyzkoušejte špejlí, jestli je propečený. Nechte ho vychladnout ve formě, pak opatrně vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce. Chcete-li, přelijte ho bílou čokoládou, kterou opatrně rozehřejte ve vodní lázni.
Máme i něco pro čokoholiky. Tenhle koláč hodně připomíná brownies. A navíc je bez mouky!
Čokoládový koláč s hruškami
Foto: KitchenStory.cz
Klikněte si pro recept: Čokoládový koláč s hruškami
U čokolády ještě chvilku zůstaneme. Velmi honosně vypadá známý dezert Pavlova. Přitom není tak těžké ho připravit. Ochutnejte jeho čokoládovou verzi se slaďoučkými hruškami:
Čokoládová Pavlova s pečenými hruškami v medu
Foto: isifa.com
Klikněte si pro recept: Čokoládová Pavlova s pečenými hruškami v medu
A jestli vám chutná cheesecake, můžete zkusit podzimní variantu. Jak jinak, než s hruškami:
Hruškový cheesecake
Foto: KitchenStory.cz
Klikněte si pro recept: Hruškový cheesecake
Pro všechny, kteří sladké moc nemusí, máme i pár slaných dobrot z trouby.
Italský chléb zvaný focaccia se dá jíst i samotný, třeba k vínu. Ale ještě lepší je, když ho před upečením něčím obložíte:
Focaccia s karamelizovanou hruškou a modrým sýrem
Foto: foodandwine.com
Co budete potřebovat:
• 300 ml vlažné vody
• 6 lžic olivového oleje
• 25 g droždí
• 500 g hladké mouky
• 1 a 1/2 lžičky soli
• 1/2 lžičky cukru
• 1 lžíci rostlinného oleje
• 1 větší cibuli nakrájenou na tenké plátky
• 1 lžičku hnědého cukru
• 1 velkou hrušku
• 1/2 hrnku rozdrobeného sýra s modrou plísní
• olej na vymazání mísy a plechu
1. V míse smíchejte vlažnou vodu, 2 lžíce olivového oleje a droždí. Postupně přisypávejte mouku, sůl a cukr, až vznikne hladké těsto. Dobře ho propracujte na pomoučeném válu, dejte do mísy vymazané olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
2. Mezitím na pánvi rozehřejte lžíci rostlinného oleje, přidejte cibuli, pánev zakryjte a za občasného zamíchání cibuli duste asi 10 minut. Přidejte cukr, znovu pánev zakryjte a duste ještě asi 10 minut, dokud cibule nezačne hnědnout.
3. Vykynuté těsto vyndejte z mísy a bouchněte jím o vál, abyste z něj vypudili přebytečný vzduch. Pak ho přeneste na vymazaný plech a prsty ho vymačkejte po celé ploše až k okrajům. Pokapejte ho dvěma lžícemi olivového oleje a nechte ještě 20 minut kynout.
4. Na těsto rozložte karamelizovanou cibuli, přidejte hrušku zbavenou jádřince a nakrájenou na plátky, posypte rozdrobeným sýrem, focacciu pokapejte zbylými dvěma lžícemi olivového oleje a pečte v troubě vyhřáté na 230 °C asi 20 minut, až začne na povrchu hnědnout. Nechte ji prochladnout na mřížce a podávejte.
Známý je i francouzský koláč zvaný quiche. Ten se dá samozřejmě taky připravit s hruškami:
Sýrový quiche s hruškami
Foto: Gurmet
Klikněte si pro recept: Sýrový quiche s hruškami
Mohlo by vám taky chutnat: