Prima maminka

18. září 2015 04:50

Anna Kopečková

Hruškové pečení: Nasladko i naslano

Právě dozrávají a jsou v nejlepší formě, tak proč toho nevyužít a neupéct si z nich něco dobrého? Jen dejte pozor, aby vás nenachytali na hruškách!

Hrušky k babímu létu patří a když dozrají, jsou tak sladké, že někdy předčí i ty nejlepší kousky z cukrárny. Samozřejmě, že nejlepší bývají čerstvě natrhané přímo ze stromu. Je to dobré a navíc bez práce. Ale až budete z trouby tahat horký plech s voňavým koláčem nebo jinou dobrotou, uvidíte, že i ta trocha práce navíc za to stála.

Jako první pro vás máme krásný dezert, který vypadá jak z výstavy, a přitom k jeho přípravě budete potřebovat jen kapku zručnosti:

Kořeněný chlebíček se zapečenou hruškou

Foto: Johana Pošová

Co budete potřebovat:

• 3 středně velké křupavé hrušky – oloupejte je, ale stopku jim ponechte

• 750 ml suchého bílého vína

• 250 g krupicového cukru

• 4 hřebíčky

• 3 badyány

• 8 tobolek kardamomu

• 2 svitky skořice

Na těsto:

• 200 g změklého másla + na vymazání

• 200 g krupicového cukru

• 4 vejce

• 200 g hladké mouky prosáté se 2 lžičkami prášku do pečiva

• 1 vrchovatou lžičku mletého kardamomu

• špetku soli

• případně 90 g bílé čokolády, nalámané

1. Hrušky nejprve takzvaně pošírujte, tedy povařte na velmi mírném varu ve víně s cukrem, hřebíčky, badyánem, kardamomem a skořicí. Vařte podle velkosti a druhu hrušek asi 30 minut na mírném plameni, až hrušky změknou, ale budou ještě držet tvar. Vyjměte je a nechte vychladnout. K vínu vlijte 300 ml vody a na prudším varu zredukujte tekutinu na polovinu.

2. Troubu předehřejte na 170 °C. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny. Po jednom zatřete vejce, další přidejte, až bude to předchozí zapracované. Navrch směsi prosejte mouku, kardamom a sůl a vše i se zredukovaným rozvarem zpracujte dohromady.

3. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vyložte papírem na pečení, který také vymažte máslem. Do formy přesuňte těsto a vmáčkněte do něj hrušky, aby stály rovně a stopky vyčuhovaly. Chlebíček pečte 40 minut, vyzkoušejte špejlí, jestli je propečený. Nechte ho vychladnout ve formě, pak opatrně vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce. Chcete-li, přelijte ho bílou čokoládou, kterou opatrně rozehřejte ve vodní lázni.

Máme i něco pro čokoholiky. Tenhle koláč hodně připomíná brownies. A navíc je bez mouky!

Čokoládový koláč s hruškami

Foto: KitchenStory.cz

Klikněte si pro recept: Čokoládový koláč s hruškami

U čokolády ještě chvilku zůstaneme. Velmi honosně vypadá známý dezert Pavlova. Přitom není tak těžké ho připravit. Ochutnejte jeho čokoládovou verzi se slaďoučkými hruškami:

Čokoládová Pavlova s pečenými hruškami v medu

Foto: isifa.com

Klikněte si pro recept: Čokoládová Pavlova s pečenými hruškami v medu

A jestli vám chutná cheesecake, můžete zkusit podzimní variantu. Jak jinak, než s hruškami:

Hruškový cheesecake

Foto: KitchenStory.cz

Klikněte si pro recept: Hruškový cheesecake

Pro všechny, kteří sladké moc nemusí, máme i pár slaných dobrot z trouby.

Italský chléb zvaný focaccia se dá jíst i samotný, třeba k vínu. Ale ještě lepší je, když ho před upečením něčím obložíte:

Focaccia s karamelizovanou hruškou a modrým sýrem

Foto: foodandwine.com

Co budete potřebovat:

• 300 ml vlažné vody

• 6 lžic olivového oleje

• 25 g droždí

• 500 g hladké mouky

• 1 a 1/2 lžičky soli

• 1/2 lžičky cukru

• 1 lžíci rostlinného oleje

• 1 větší cibuli nakrájenou na tenké plátky

• 1 lžičku hnědého cukru

• 1 velkou hrušku

• 1/2 hrnku rozdrobeného sýra s modrou plísní

• olej na vymazání mísy a plechu

1. V míse smíchejte vlažnou vodu, 2 lžíce olivového oleje a droždí. Postupně přisypávejte mouku, sůl a cukr, až vznikne hladké těsto. Dobře ho propracujte na pomoučeném válu, dejte do mísy vymazané olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut, až zdvojnásobí svůj objem.

2. Mezitím na pánvi rozehřejte lžíci rostlinného oleje, přidejte cibuli, pánev zakryjte a za občasného zamíchání cibuli duste asi 10 minut. Přidejte cukr, znovu pánev zakryjte a duste ještě asi 10 minut, dokud cibule nezačne hnědnout.

3. Vykynuté těsto vyndejte z mísy a bouchněte jím o vál, abyste z něj vypudili přebytečný vzduch. Pak ho přeneste na vymazaný plech a prsty ho vymačkejte po celé ploše až k okrajům. Pokapejte ho dvěma lžícemi olivového oleje a nechte ještě 20 minut kynout.

4. Na těsto rozložte karamelizovanou cibuli, přidejte hrušku zbavenou jádřince a nakrájenou na plátky, posypte rozdrobeným sýrem, focacciu pokapejte zbylými dvěma lžícemi olivového oleje a pečte v troubě vyhřáté na 230 °C asi 20 minut, až začne na povrchu hnědnout. Nechte ji prochladnout na mřížce a podávejte.

Známý je i francouzský koláč zvaný quiche. Ten se dá samozřejmě taky připravit s hruškami:

Sýrový quiche s hruškami

Foto: Gurmet

Klikněte si pro recept: Sýrový quiche s hruškami

Mohlo by vám taky chutnat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 1. 2025

Pokud máte problémy ve vztahu nebo v milostném životě obecně, Berani, nečekejte, že se to dnes zlepší. Lidé ve vašem okolí by vás mohli považovat za velmi podrážděné. Může se zdát, že vám cokoli, co kdokoli řekne, leze na nervy. Dokonce i sladké řeči, které vám vaše drahá polovička šeptá do ucha, vám budou připadat jako horký vzduch. Vaše podrážděnost vám však bude odpuštěna a kromě toho, ne každý den musí být tak vášnivý a láskyplný, jak byste si přáli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.