Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Ideální dárek: Dort s jedlou mašlí

Správný dárek má být hezky zabalený. Proč tedy krásně nezabalit i sladký dort?
Vydáno: 16.03.2015, Anna Kopečková
Jedlé dárky bývají nejlepší
Jedlé dárky bývají nejlepší Autor: 4Budky
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

I z obyčejného dortu se celkem jednoduše dá vyrobit krásný dárek s velkou mašlí, samozřejmě jedlou. Jak to udělat vám ukáže Míša, kterou už znáte z předchozích dílů našeho dortového seriálu. Není to žádná profesionální cukrářka, ale maminka dvou dětí, kterou prostě jen baví sladce tvořit a hlavně koukat, jak jsou z toho pak ostatní nadšení.

 

 

Budete potřebovat samozřejmě dort. Pokud nevíte, jak ho udělat, podívejte se na náš NÁVOD. Na jeho ozdobení pak použijete potahovací hmotu. Tu jsme si představili v TOMTO díle, kde se dozvíte, jaké druhy potahových hmot existují, jak se dají obarvit a taky návod, jak se takovou hmotou potahuje dort. 

Nejdříve si vyrobíme mašli, protože je potřeba, aby pěkně držela tvar, a proto potřebuje čas na řádné proschnutí. Budete na ni potřebovat obarvenou hmotu (ta naše je obarvená modrou potravinářskou barvou). Hmotu vyválejte na rovné podložce lehce poprášené moučkovým cukrem nebo škrobovou moučkou na plát silný asi 2–3 mm a nařezejte ho na pruhy o šířce 2–3 cm a délce 6 cm (rozměry mohou být samozřejmě i jiné, podle toho, jak velkou mašli budete chtít). Celkem budete potřebovat 13 proužků.

2 Foto:

Každý proužek na jedné straně potřete vodou, přehněte a konce k sobě přilepte (voda poslouží jako lepidlo).Takto vzniklé „kapky“ přeneste na rovnou podložku. Obraťte je na bok (viz obrázek), upravte prsty jejich tvar a nechte je sušit při pokojové teplotě.

3 Foto:

Jakmile jednotlivé díly zaschnou a hezky drží tvar (pokud je vezmete do prstů, neměly by se ohýbat), sestřihněte nůžkami jejich konce – mašle se pak lépe skládá a hezky drží tvar.

Mašli raději finalizujte na podložce, kde ji necháte proschnout a na dort ji usaďte až nakonec. Ideální je kulatá podložka (můžete použít kolečko z pevného kartonu potažené alobalem nebo třeba rovný talíř).

4 Foto:

Poprašte podložku škrobovou moučkou (aby se na ni jednotlivé díly mašle nepřilepily) a do středu položte základní kolečko vykrojené z plátu potahovací hmoty o průměru asi 4–5 cm. Kolečko pak pomocí štětce potřete vodou. Na toto kolečko vyskládejte do kruhu šest dílů, opět je potřete vodou a přilepte na ně o trochu menší kolečko vykrojené opět z plátu potahovací hmoty.

5 Foto:

Pokračujte dalším patrem, které vytvoříte tak, že kolečko opět potřete vodou a přilepíte na něj další díly, tentokrát ale jen čtyři. Umístěte je tak, aby byly v mezerách mezi spodními díly.

6 Foto:

Vnitřní prostor potřete vodou a lehce do něj přimáčkněte zbývající tři díly mašle. Tu pak prsty upravte do hezkého tvaru a nechte při pokojové teplotě proschnout.

7 Foto:

Je čas připravit si dort. Vychlazený dort obmazaný krémem potáhněte rozválenou potahovací hmotou (může být v kontrastní barvě nebo třeba ve světlejším odstínu barvy mašle).

Ze zbylé rozválené hmoty vykrojte delší pruh jako lem, který na jedné straně můžete ozdobně vykrojit, například rádýlkem nebo vykrajovátkem. Horní okraj dortu potřete trochou vody, přilepte na něj lem a spoje uhlaďte prsty. Tím vytvoříte iluzi krabice s poklopem.

1 Foto:

Hrany horního víka můžete ještě zvýraznit, když je potřete pomocí štětečku potravinářskou barvou rozmíchanou v trošce alkoholu (je hezké, když použijete stejnou barvu, jako má vaše mašle).

9 Foto:

Pak už jen stačí po stranách přilepit čtyři pruhy hmoty v barvě mašle – dva delší a dva kratší s ozdobným zakončením jako stuhu na převázání krabice, a do středu usadit hotovou mašli. Opět ji na dort přilepte troškou vody, aby držela.

Hotovo. Může se vyrazit na oslavu!

Jedlé dárky bývají nejlepší Foto:

Tak dobrou chuť a všechno nejlepší!

Vaše Míša

 

Michaela Budková Foto: 4Budky

Seznamte se s Míšou: Jmenuji se Michaela, je mi 36 let, mám dvě malé děti a jsem inženýrka elektro. Miluji rozzářené dětské oči a dorty – ideální kombinace. Mám ráda technické a kreativní věci. Mnozí si myslí, že jsou to dvě naprosto neslučitelné a odlišné záležitosti. Já sama však cítím, že kreativita a technika se vzájemně doplňují. Nejsem excelentní kuchařka a nebaví mě každodenní vaření. V tomto směru není kuchyně mým velkým přítelem. Jinak je to ale v případě pečení sladkostí. První dort jsem upekla někdy před deseti lety. Od té doby se pečení a hlavně tvorba ozdob na dorty staly spolu s fotografováním mým velkým koněm a způsobem, jak se odreagovat a vyčistit si hlavu. Jestli chcete, podívejte se SEM.

Mohlo by se vám také líbit:

Zebra venku, zebra i uvnitř

Sladká zebra: S tímhle dortem budete za hvězdu

Pivo nemusí být jen hořké

Honí vás mlsná? Tak pojďte s námi na pivo!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama