Prima maminka

17. září 2016 04:20

Anna Kopečková

Jablka a hrušky: Upečte si z nich trochu jiné koláče

Právě dozrávají a jsou v nejlepší formě, tak proč toho nevyužít a neupéct si z nich něco dobrého a trochu jinak, než jste zvyklí?

Ne nadarmo se říká, že člověk jí i očima. A u moučníků to platí dvojnásob.

Ukážeme vám, jak se dají hrušky a jablka krásně sladce vyšperkovat.

Hned první dezert vypadá jak z výstavy, a přitom k jeho přípravě budete potřebovat jen kapku zručnosti:

Kořeněný chlebíček se zapečenou hruškou

Foto: Johana Pošová

Klikněte si pro RECEPT.

Růže pomalu odkvétají, ale růžičky na koláči vám mohou vykvést, kdykoli budete chtít:

Rozkvetlý jablečný koláč

Foto: Pinterest.com

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 125 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • dřeň z 1/2 vanilkového lusku
  • 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry
  • 100 g jemně mletých mandlí
  • 150 g hladké mouky

Na krém:

  • 4 lžíce hladké mouky
  • 6 lžic cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry
  • 3 žloutky
  • 400 ml mléka
  • 100 ml bílého vína

Na jablečné růžičky:

  • 5 hezkých červených jablek
  • 2 lžíce meruňkové zavařeniny

1. Máslo vyšlehejte s cukrem, vejcem, vanilkou a pomerančovou kůrou. Přidejte mandle a po částech mouku a vypracujte hladké těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na kulatý plát, přeneste do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy a prsty umačkejte na dno a k okrajům. Přebytečné okraje těsta odřízněte, dno propíchejte vidličkou a formu uložte do chladničky.

2. Mezitím připravte krém. V míse smíchejte mouku s oběma druhy cukru a pomerančovou kůrou. Přidejte žloutky a trochu mléka a dobře promíchejte. Přilijte zbylé mléko a víno, mísu se směsí umístěte do horké vodní lázně a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Hotový krém nechte prochladnout.

3. Jablka omyjte a z každého odkrojte ze tří stran dužinu tak, aby zůstal jen jádřinec. Dužinu pak nakrájejte nebo nastrouhejte na velmi tenké plátky.

4. Na těsto ve formě rozetřete připravený krém. Vždy jeden plátek jablka stočte do ruličky (pokud se plátky lámou, zahřejte je asi 10 vteřin v mikrovlnce) a postavte na krém (začněte po obvodu). Kolem něj pak postupně skládejte další plátky jako okvětní lístky. Takto postupně vytvořte růžičky po celém povrchu krému. Lehce je na povrchu potřete rozehřátou zavařeninou a koláč pečte asi 35 minut při 180 °C dozlatova.

A jestli vám uvedený recept připadá složitý, zkuste něco mnohem jednoduššího:

Obrácený hruškový koláč vymyslela známá foodblogerka Markéta Pavleje alias Kitchenette. Vizuálně nepatří mezi nejatraktivnější kousky, ale na chuti vám to několikanásobně vrátí:

Obrácený hruškový koláč se zázvorem a melasou

Jak se koláč peče vám Markéta ukáže ve VIDEORECEPTU.

A teď něco pro čokoholiky. Tenhle koláč chuťově připomíná brownies. A navíc je bez mouky!

Čokoládový koláč s hruškami

Foto: KitchenStory.cz

Klikněte si pro recept: Čokoládový koláč s hruškami

A jestli vám chutná cheesecake, můžete zkusit podzimní variantu. Jak jinak, než s hruškami:

Hruškový cheesecake

Foto: KitchenStory.cz

Klikněte si pro recept: Hruškový cheesecake

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 11. 2024

Dnes nebudete zklamáni. V následujících dnech odložíte svůj analytický způsob myšlení a necháte se vést svými pocity. Budete pozorní k lidem, které máte rádi. Pokud někdo bude potřebovat vaši pomoc, může se spolehnout, že přijdete. Ušetřte je ale poučování o tom, co udělali špatně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.