Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Kaše k snídani? Zkuste tu z mistrovství světa

Mistrovství světa ve vaření kaší skutečně existuje a Jana a David, kteří kaše vaří už několik let a vydali o nich i kuchařku, se ho ve Skotsku zúčastnili. Porotu se rozhodli omráčit mákem, protože je to ingredience, která se ve světě zase tak často nasladko nepoužívá.
Vydáno: 09.03.2018
Kaše z mistrovství světa
Kaše z mistrovství světa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Na vítězný pohár to sice nestačilo, ale ten zážitek! Většina soutěžících byli charismatičtí a energií sršící šviháci k šedesátce, kteří by kaši k snídani nevyměnili za nic na světě.

Dobrý důkaz, že jsme na správné cestě, ne?

 

Jestli jsme vás ještě nepřesvědčili, tady je pár důvodů, proč snídat kaše:

 

 

  • Je to sázka na jistotu. Vždyť jde o stovkami let prověřenou tradici napříč světem.
  • Není to nuda. Existují stovky způsobů, z čeho ji uvařit a jak ji ochutit.
  • Zahřeje vás. Prohřeje tělo a rozproudí trávení.
  • Dostanete nálož vitaminů a minerálů hned po ránu. Pokud si ji šikovně nakombinujete, vpravíte na začátku dne do těla dobrý základ, takže když už nestihnete ve shonu řešit další jídla, víte, že ráno jste se neošidili.
  • Hned tak vám po ní nevyhládne. Zasytí vás klidně až do oběda.
  • Můžete si dát pořádnou porci. Bez obav o svoji linii.
  • Bude to rychlovka. Věřte, stačí troška cviku.
  • Ušetříte. Když pořádně posnídáte, nemáte pak tendenci se celý den něčím dojídat. 
  • Z jednoho hrnce nasytíte jakoukoliv partu. A všichni budou spokojení, protože základ uvaříte stejný, ale doladit si ji pak může každý podle sebe.
  • Je mobilní. Dáte ji do skleničky a může jít kamkoliv s vámi. 

 

Kaše z mistrovství světa

Co budete potřebovat na 1–2 porce:

Kaše z mistrovství světa Foto:

  • 50 g pohanky lámanky nebo nasekaných krup
  • špetku soli
  • 200 ml vody
  • 50 g sušených švestek nebo 100 g neslazených povidel
  • 1 lžičku pohankových krup
  • 30 ml jablečného pyré (1 vrchovatá lžíce)
  • 40 g namletého máku
  • 1 lžíci kakaa holandského typu + na ozdobu
  • 1 lžíci ghí nebo kokosového tuku
  • 1 lžíci nasekaných mandlí

 

Postup: 

1. Pohanku nebo kroupy nasypte se špetkou soli do misky, zalijte 100 ml vroucí vody, promíchejte, přiklopte talířkem a nechte alespoň 15 minut nasáknout. Sušené švestky namočte alespoň na 15 minut do 50 ml vroucí vody, aby změkly a daly se lehce rozmixovat. Do vroucí vody namočte také lžičku pohankových krup, kterou pak použijete na ozdobu.

2. Namočené švestky rozmixujte i s tekutinou na pyré.

3. V hrnci rozmíchejte jablečné pyré s mákem a zhruba 40 ml vody, přidejte hotovou pohanku a švestkové pyré nebo povidla. Vmíchejte kakao a tuk.

4. Pohankové kroupy obalte v kakau a spolu s mandlemi jimi kaši posypte.

Znáte je?

Pohanka je prastará bezlepková surovina, která se zpracovává podobně jako obiloviny. Pohanka lámanka označuje pohankové kroupy nalámané nadrobno.

 

Naše hustý kaše Foto:

 

Jana, David a Emílie Borozidisovi: Naše hustý kaše

Janu a Davida jste možná někdy potkali na farmářských trzích ve stánku Naše kaše. Vaří je již několik let a za tu dobu vyzkoušeli mnoho různých kombinací, nasladko i naslano, z domácích surovin i exotičtějších zdrojů. Do své kuchařky vybrali recepty tradiční i divočejší, pro chlapáky, kteří potřebují energii na celý den, i děti s mlsnými jazýčky. Představí vám všechno zrní, které si u nás můžete koupit a proměnit v lahodnou kaši, i dobroty ve spíži, které kaši správně (a zdravě) dochutí.

Vydalo nakladatelství Došel karamel, www.nasekase.cz.

 

Vaříte nebo jíte rádi? A baví vás zkoušet nové recepty? Pak by vám určitě nemělo ujít nové číslo časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Jarní číslo časopisu Prima FRESH

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

 

Mohlo by vás taky zajímat:

Snídaně v pohodě aneb Noční skleničky 5x jinak

Snídaně v pohodě Foto:

Spousta lidí nesnídá, protože ráno nestíhá. Co zkusit noční směs ve skleničkách? Základ je vždy stejný – ovesné vločky, kokosové mléko a pár dalších ingrediencí. Vtip je v tom, že si všechno připravíte do sklenice ještě večer a necháte to přes noc v lednici. Díky tomu všechny suché ingredience hezky nasáknou tekutinu a když ráno vstanete, skvělá snídaně na vás bude čekat v lednici. Když ji nesníte hned, prostě si skleničku vezmete s sebou do práce nebo do školy.

Takto si můžete klidně připravit v neděli večer snídaně na celý pracovní týden. Obsah skleniček vydrží bez úhony v lednici 5 dnů. A nemějte strach, že budete jíst nějaké „zrní“. Je to zdravá a vyvážená snídaně a svou chutí připomíná ovocný dort!

 

Základní recept na 1 porci (sklenici)

Co budete potřebovat:

• 1/2 hrnku ovesných vloček

• 1/2 hrnku kokosového mléka

• 1 lžíci chia semínek

• 1 lžíci javorového sirupu nebo medu

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• špetku mleté skořice

• vybranou přísadu (viz tato strana dole a následující stránky)

Do vhodné sklenice dejte všechny přísady, přidejte jednu z vybraných přísad a vše promíchejte. Sklenici zakryjte a uložte přes noc do lednice.

Ráno směs ozdobte čerstvým ovocem (podle přísady, kterou jste vybrali) a můžete snídat.

Vyberte si přísadu podle vlastní chuti:

Jahodová

snídaně jahodová

Do základního receptu vmíchejte 1/4 hrnku nakrájených čerstvých jahod (nebo 2 lžíce domácí jahodové marmelády). Dalšími nakrájenými jahodami ozdobte snídani až ráno.

Smoothie bowl

Zdravá snídaně: Smoothie bowl s ovocem a mandlemi

Snídaně do postele aneb Jak si užít víkendová rána

Snídaně do postele aneb Jak si užít víkendová rána

Článek je zařazen v: snídaně, mák, pohanka, kaše, naše hustý kaše, lámanka
Reklama