Kaše k snídani? Zkuste tu z mistrovství světa
Mistrovství světa ve vaření kaší skutečně existuje a Jana a David, kteří kaše vaří už několik let a vydali o nich i kuchařku, se ho ve Skotsku zúčastnili. Porotu se rozhodli omráčit mákem, protože je to ingredience, která se ve světě zase tak často nasladko nepoužívá.
Na vítězný pohár to sice nestačilo, ale ten zážitek! Většina soutěžících byli charismatičtí a energií sršící šviháci k šedesátce, kteří by kaši k snídani nevyměnili za nic na světě.
Dobrý důkaz, že jsme na správné cestě, ne?
Jestli jsme vás ještě nepřesvědčili, tady je pár důvodů, proč snídat kaše:
- Je to sázka na jistotu. Vždyť jde o stovkami let prověřenou tradici napříč světem.
- Není to nuda. Existují stovky způsobů, z čeho ji uvařit a jak ji ochutit.
- Zahřeje vás. Prohřeje tělo a rozproudí trávení.
- Dostanete nálož vitaminů a minerálů hned po ránu. Pokud si ji šikovně nakombinujete, vpravíte na začátku dne do těla dobrý základ, takže když už nestihnete ve shonu řešit další jídla, víte, že ráno jste se neošidili.
- Hned tak vám po ní nevyhládne. Zasytí vás klidně až do oběda.
- Můžete si dát pořádnou porci. Bez obav o svoji linii.
- Bude to rychlovka. Věřte, stačí troška cviku.
- Ušetříte. Když pořádně posnídáte, nemáte pak tendenci se celý den něčím dojídat.
- Z jednoho hrnce nasytíte jakoukoliv partu. A všichni budou spokojení, protože základ uvaříte stejný, ale doladit si ji pak může každý podle sebe.
- Je mobilní. Dáte ji do skleničky a může jít kamkoliv s vámi.
Kaše z mistrovství světa
Co budete potřebovat na 1–2 porce:
- 50 g pohanky lámanky nebo nasekaných krup
- špetku soli
- 200 ml vody
- 50 g sušených švestek nebo 100 g neslazených povidel
- 1 lžičku pohankových krup
- 30 ml jablečného pyré (1 vrchovatá lžíce)
- 40 g namletého máku
- 1 lžíci kakaa holandského typu + na ozdobu
- 1 lžíci ghí nebo kokosového tuku
- 1 lžíci nasekaných mandlí
Postup:
1. Pohanku nebo kroupy nasypte se špetkou soli do misky, zalijte 100 ml vroucí vody, promíchejte, přiklopte talířkem a nechte alespoň 15 minut nasáknout. Sušené švestky namočte alespoň na 15 minut do 50 ml vroucí vody, aby změkly a daly se lehce rozmixovat. Do vroucí vody namočte také lžičku pohankových krup, kterou pak použijete na ozdobu.
2. Namočené švestky rozmixujte i s tekutinou na pyré.
3. V hrnci rozmíchejte jablečné pyré s mákem a zhruba 40 ml vody, přidejte hotovou pohanku a švestkové pyré nebo povidla. Vmíchejte kakao a tuk.
4. Pohankové kroupy obalte v kakau a spolu s mandlemi jimi kaši posypte.
Znáte je?
Pohanka je prastará bezlepková surovina, která se zpracovává podobně jako obiloviny. Pohanka lámanka označuje pohankové kroupy nalámané nadrobno.
Jana, David a Emílie Borozidisovi: Naše hustý kaše
Janu a Davida jste možná někdy potkali na farmářských trzích ve stánku Naše kaše. Vaří je již několik let a za tu dobu vyzkoušeli mnoho různých kombinací, nasladko i naslano, z domácích surovin i exotičtějších zdrojů. Do své kuchařky vybrali recepty tradiční i divočejší, pro chlapáky, kteří potřebují energii na celý den, i děti s mlsnými jazýčky. Představí vám všechno zrní, které si u nás můžete koupit a proměnit v lahodnou kaši, i dobroty ve spíži, které kaši správně (a zdravě) dochutí.
Vydalo nakladatelství Došel karamel, www.nasekase.cz.
Vaříte nebo jíte rádi? A baví vás zkoušet nové recepty? Pak by vám určitě nemělo ujít nové číslo časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:
Podobné články