Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Snídaně do postele aneb Jak si užít víkendová rána

Kolikrát za život vám někdo přinesl snídani až do postele, i když jste nebyli nemocní? Udělejte si o víkendu čas a trochu se po ránu rozmazlujte.
Vydáno: 04.05.2018, Anna Kopečková
Snídaně do postele aneb Jak si užít víkendová rána
Snídaně do postele aneb Jak si užít víkendová rána Autor: Yummy Image
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Dohodněte se doma, že jednou uděláte snídani vy a podruhé váš partner. I když třeba vařit vůbec neumí, uvařit kávu nebo čaj určitě zvládne a přidat k tomu jogurt z lednice s miskou ovesných vloček nebo chleba namazaný máslem a marmeládou taky.

Ale jestli si to chcete opravdu užít, neměli byste se spokojit jen tak s nějakou obyčejnou snídaní, kterou si děláte i ve všední dny. Je přece víkend, pro někoho dokonce prodloužený, a stojí za to si trochu pochutnat na jídle, po kterém vám bude svět připadat zase trochu krásnější. 

Máme recepty pro ty, kteří touží po ránu po něčem křupavém, po něčem sladkém, po něčem teplém, i pro ty, kterým se nechce vstávat. 

Lívance s malinami

3 Foto:

Co budete potřebovat:

• 4 dl vlažného mléka

• 25 g cukru

• 15 g droždí

• 250 g polohrubé mouky

• 1 vejce

• špetku soli

• olej na opečení

Na doplnění:

• 200 g měkkého tvarohu

• 2 lžíce smetany

• cukr podle chuti

• krabičku čerstvých malin

1. Polovinu mléka rozmíchejte s cukrem a rozdrobeným droždím. Asi po 5 minutách přimíchejte mouku, zbylé vlažné mléko, vejce a špetku soli a těsto nechte asi 20 minut vykynout na teplém místě.

2. Mezitím rozšlehejte měkký tvaroh se smetanou a podle chuti oslaďte.

3. Z vykynutého těsta lijte na rozehřátou pánev vytřenou olejem lívance o průměru asi 12–15 cm. Na každý lívanec položte několik malin a když začnou okraje těsta zlátnout, opatrně lívanec otočte a dopečte i z druhé strany dozlatova. Na každý lívanec dejte kopeček tvarohového krému, posypte ho zbylými malinami, případně ještě moučkovým cukrem a ihned podávejte.

 

Sýrové muffiny s chřestem a šunkou

4 Foto:

Co budete potřebovat:

• 2 hrnky hladké mouky (1 hrnek = 250 ml)

• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

• 1 lžičku cukru

• 1 lžičku soli

• 8 stonků zeleného chřestu

• 1 hrnek mléka

• 1/2 hrnku oleje

• 1 velké vejce

• 1/2 hrnku nastrouhaného sýru (nejlépe čedaru)

• 8 plátků krůtí šunky

1. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr a sůl. Stonky chřestu oloupejte, je-li třeba, odřízněte z nich zaschlé konce, stonky překrojte na třetiny a vložte asi na 3 minuty do vroucí osolené vody. Ihned je zchlaďte ve studené vodě a nechte odkapat.

2. V druhé míse rozšlehejte mléko s olejem a vejcem, směs nalijte do mísy s moučnou směsí, přidejte sýr a promíchejte.

3. Těsto rozdělte do osmi formiček na muffiny (naplňte je jen do dvou třetin). Chřest zatočte vždy po 3 kouscích do plátku šunky a vmáčkněte do středu každého muffinu. Chřest ještě obtočte páskem alobalu, aby se při pečení nepřipaloval, a muffiny pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Jako vhodný doplněk můžeme podávat nápoj připravený z kefíru a nasekaných bylinek a ochucený solí a citronovou šťávou.

 

Čokoládovo-banánové sendviče

1 Foto:

Co budete potřebovat:

• 2 banány

• 100 g hořké čokolády

• 50 g másla

• 8 plátků toastového chleba

• 2 lžíce moučkového cukru

1. Banány oloupejte a nakrájejte na kolečka. Čokoládu rozlámejte na jednotlivé dílky.

2. Sendvičovač rozehřejte, spodní díl vytřete lehce máslem a položte na něj vedle sebe dva plátky toastového chleba. Na každý rozložte plátky banánů a kousky čokolády a přiklopte je dalšími dvěma plátky chleba. Ty potřete na vrchu tence máslem, sendvičovač zavřete a sendviče upečte dozlatova.

3. Hotové sendviče podle chuti posypte moučkovým cukrem a ihned podávejte. Stejným způsobem připravte i zbylé dva sendviče.

Náš tip

V sendvičovači můžete výborně připravit i hemenex. Sendvičovač vytřete máslem a krátce v něm opečte 2 velké plátky šunky. Pak na každý plátek rozklepněte jedno vejce, osolte, opepřete a pečte 2–5 minut (podle toho, jak moc chcete mít žloutek tuhý). Hemenex podávejte na opečených toastech.

 

Toasty s rukolou a vejcem

2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 8 plátků toastového chleba (nebo 1 bílou veku)

• olivový olej

• 4 vejce

• 120 g rukoly

• sůl a mletý pepř

• 50 g nastrouhaného tvrdého sýru

1. Plátky toastového chleba skrojte do tvaru oválu (máte-li veku, nakrájejte ji na osm plátků). Chléb opečte v pánvi na troše oleje z obou stran dozlatova (nebo nasucho v troubě či v sendvičovači) a uložte v teple.

2. Vejce vložte do vroucí vody a uvařte je nahniličko, tedy asi 6–7 minut, podle velikosti.

3. Rukolu propláchněte, nechte odkapat a krátce orestujte v pánvi na lžíci oleje. Osolte ji, opepřete a rozdělte na opečené plátky chleba. Na každý položte půlku oloupaného vejce, posypte strouhaným sýrem a ihned podávejte.

TIP PRO RANNÍ SPÁČE

Pro ty, kteří si ráno raději přispí, než by něco kuchtili v kuchyni, je ideální slaný nákyp. Dá se totiž připravit večer a ráno ho jen upečete. Nakrájejte na kostky 50 g šunky nebo slaniny a 4 starší rohlíky, promíchejte se 4 rozšlehanými vejci, 50 g nahrubo nastrouhaného sýru a trochou mléka, osolte, opepřete, nalijte do vymazané formy a nechte do rána v chladu. Ráno vložte asi na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C, trochu si zdřímněte a můžete podávat.

-ak-/Foto: Yummy Image

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Článek

Toasty plné energie 1 Foto:

17 toastů, které vám po ránu dodají energii

Toast z celozrnného pečiva je jako snídaně ideální volba, protože je rychle hotový, a chutných možností, čím ho namazat a obložit, je opravdu mnoho.
Už víte, co si upečete k nedělní kávě?

Oslaďte si víkend: Tři moučníky, kterým neodoláte

Namalujte si svůj originální moučník

Romantické pečení: Malované rolády


Článek je zařazen v: lívance, muffiny, ovesné vločky, chřest, toast, sendvič, snídaně do postele, rukola, víkendová snídaně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama