Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Kyselica s klobásou: Sytá polévka, kterou můžete jíst i k snídani

Květa Fialová byla nejen výborná herečka, ale také kuchařka, která milovala prostá domácí jídla. Ochutnejte její kyselicu, která je jako dělaná do podzimních sychravých dní.
Vydáno: 15.11.2017
Kyselica s klobásou od Květy Fialové
Kyselica s klobásou od Květy Fialové Autor: Alena Hrbková
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kyselica není jen obyčejná zelňačka. Na Valašsku jsou na ni náležitě hrdí a právem. Je totiž nejen moc dobrá, ale i vydatná.

Tahle hustá bílá polévka byla vždy pokrmem, který dodá tělu plno vitamínů a spoustu síly. Muži na Valašsku ji dříve snídali, než šli pracovat do lesa. A vás doma nejen zasytí, ale i zahřeje na duši.

 

 

Kyselica s klobásou od Květy Fialové

Kyselica s klobásou od Květy Fialové Foto:

Co budete potřebovat: 

  • 2 cibule
  • 150 g klobásky nebo slovenské uzené slaniny
  • 3 větší brambory
  • 2 lžíce řepkového oleje nebo sádla
  • 4 kuličky jalovce
  • 1 bobkový list
  • 400 g kysaného zelí včetně nálevu
  • 300 g zakysané smetany
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • krupicový cukr podle chuti

 

1. Cibuli nakrájejte nadrobno, klobásu na plátky, slaninu na kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.

2. V hrnci rozehřejte olej nebo sádlo, vsypte cibuli a klobásu nebo slaninu, opékejte je zhruba 2 minuty, až cibule začne měknout a z uzenin se vypeče tuk. Přidejte koření a brambory, osolte, restujte 1 minutu, přidejte kysané zelí a přilijte i část nálevu. Pokud je moc kyselý, použijte ho raději méně, dolijte vroucí vodou tak, aby bylo vše ponořené (zhruba 0,75–1 l), zamíchejte, přiklopte a vařte na mírném stupni, až brambory změknou.

3. Vmíchejte zakysanou smetanu, dolaďte chuť cukrem, solí, pepřem a případně i nálevem ze zelí a podávejte.

PRIMA TIP: Pokud je polévka moc řídká, rozmíchejte ve 100 ml mléka 2 lžičky hladké mouky, vlijte tzv. zátřepku do polévky, promíchejte a povařte 3 minuty do zhoustnutí.

 

Prostonárodní kuchařka Květy Fialové Foto:

Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

Květa Fialová a Martin Slunečko

Herečka Květa Fialová ráda a velmi dobře vařila pro svou rodinu i kolegy a její lásku k prostému domácímu jídlu od srdce se rozhodl zvěčnit televizní režisér Martin Slunečko. „Knihu jsme připravovali víc než rok a to nejen s Květou, ale i s její dcerou Zuzanou Hášovou. Podařilo se jí ze Slovenska přivézt původní domácí kuchařku po Květině mamince.“ Nápadité recepty vycházející z prostých českých jídel, kuchyně její slovenské maminky i fantazie Květy Fialové doplňují její komentáře, vzpomínky na rodinu i herecké kolegy a fotografie z rodinného alba. Jídla nafotila přední česká divadelní a kulinární fotografka Alena Hrbková.

Vydalo nakladatelství Eat Cetera.

Víte, že právě dnes vychází nové číslo časopisu Prima FRESH? Běžte si ho honem koupit, protože tentokrát opravdu stojí za to!

Zimní číslo časopisu Prima FRESH

Užijte si krásné svátky i zimní radovánky s novým číslem časopisu Prima FRESH

Mohlo by vás taky zajímat:

Neobyčejně léčivé obyčejné zelí

Neobyčejně léčivé obyčejné zelí. Na co všechno ho můžete využít?

Asijské podzimní polévky: Půjdete si přidat!

Jsou syté, plné zeleniny, bylinek a koření. Provoní vám celý být, zahřejí vás na těle i na duši, díky své pikantnosti povzbudí vaše smysly a co je hlavní – pochutnáte si. A taky nebudete muset v kuchyni trávit moc času, protože tyhle polévky budete mít hotové během půlhodinky.

Rychlá vietnamská polévka

Rychlá vietnamská polévka

Je sytá, ale nepřiberete po ní ani gram. Ideální večeře!

 

Co budete potřebovat:

• 3 hrnky kuřecího vývaru

• 2 hrnky vody

• 1 lžíci sirupu z agáve

• 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

• 1 lžíci sójové omáčky

• 2 balení nudlí shirataki (viz tip níže)

• 2 lžíce limetkové šťávy + několik měsíčků limetky na ozdobení

• sůl a čerstvě mletý pepř

• 250 g čerstvé hovězí svíčkové nakrájené na velmi tenké plátky

• 1 lžičku sezamového oleje

• 1/2 hrnku nakrájené bazalky

• 1/4 hrnku nakrájeného koriandru

• 1/4 hrnku nasekané jarní cibulky

• 1 hrnek výhonků mungo

• omáčku Sriracha nebo podobnou ostrou omáčku na dochucení

 

1. V hrnci přiveďte k varu vývar s vodou, agáve sirupem, nastrouhaným zázvorem a sójovou omáčkou. Přidejte propláchnuté nudle a na mírném plameni je povařte 2 minuty. Přidejte limetkovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.

2. Nudle rozdělte pomocí dvou vidliček do misek nebo talířů, přidejte tenké plátky hovězí svíčkové a vše zalijte vařícím vývarem z hrnce. Každou porci pokapejte sezamovým olejem, posypte bazalkou, koriandrem, cibulkou a mungo výhonky a podávejte doplněné měsíčky limetky a pálivou omáčkou na dochucení.

 

Tip:

Těstoviny shirataki sice vypadají jako těstoviny, ale vlastně to žádné těstoviny nejsou. Vyrábějí se z kořene asijské zeleniny zvané konnyak. Neobsahují žádné sacharidy, tuky, jsou bez lepku a plné vlákniny. Pomáhají při snižování cholesterolu, regulují hladinu cukru v krvi a pomáhají při hubnutí. I jejich příprava je jednodušší než u těstovin – stačí je opláchnout pod tekoucí vodou (prodávají se v nálevu) a dát na chvilku do vroucí vody.

 

5 chutných tipů, jak posílit imunitu

Goji proti únavě

posílení imunity goji

Goji jsou plody kustovnice čínské (Lyciumchinense) a vzdáleně připomínají malé šípky. Mimochodem, správně se jejich název vyslovuje goudži. Jsou známy pro své výrazné antioxidační vlastnosti a obsahují vysoké množství důležitých aminokyselin a karotenoidů. Jsou významným zdrojem vitaminů a minerálních látek v přírodní formě.

 

Obsažené vitaminy B2 a B3 přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání a k normální činnosti nervové soustavy. Vitamin C přispívá ke správné funkci imunitního systému a k ochraně buněk před oxidačním poškozením. Fosfor přispívá k udržení normálního stavu kostí a zubů. Železo přispívá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu.

Vyzkoušejte banánovou posilující bombu:

posílení imunity goji_a_banan Foto:

 

                                                                                                                                                       
Banán nakrájejte na kolečka, namažte arašídovým máslem, posypte plody goji a spojujte dohromady. Můžete namáčet v rozpuštěné čokoládě. Snack lze konzumovat ihned nebo ho dejte na 10 minut zamrazit. Osvěžující, zdravá a křupavá svačina je na světě.

 

Článek je zařazen v: Květa Fialová, večeře, zelí, brambory, zelňačka, hustá polévka, kyselica, valašská kyselica, podzimní polévka, domácí polévka, prostonárodní kuchařka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama