Kyselica s klobásou: Sytá polévka, kterou můžete jíst i k snídani
Květa Fialová byla nejen výborná herečka, ale také kuchařka, která milovala prostá domácí jídla. Ochutnejte její kyselicu, která je jako dělaná do podzimních sychravých dní.
Kyselica není jen obyčejná zelňačka. Na Valašsku jsou na ni náležitě hrdí a právem. Je totiž nejen moc dobrá, ale i vydatná.
Tahle hustá bílá polévka byla vždy pokrmem, který dodá tělu plno vitamínů a spoustu síly. Muži na Valašsku ji dříve snídali, než šli pracovat do lesa. A vás doma nejen zasytí, ale i zahřeje na duši.
Kyselica s klobásou od Květy Fialové
Co budete potřebovat:
- 2 cibule
- 150 g klobásky nebo slovenské uzené slaniny
- 3 větší brambory
- 2 lžíce řepkového oleje nebo sádla
- 4 kuličky jalovce
- 1 bobkový list
- 400 g kysaného zelí včetně nálevu
- 300 g zakysané smetany
- sůl a čerstvě namletý pepř
- krupicový cukr podle chuti
1. Cibuli nakrájejte nadrobno, klobásu na plátky, slaninu na kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
2. V hrnci rozehřejte olej nebo sádlo, vsypte cibuli a klobásu nebo slaninu, opékejte je zhruba 2 minuty, až cibule začne měknout a z uzenin se vypeče tuk. Přidejte koření a brambory, osolte, restujte 1 minutu, přidejte kysané zelí a přilijte i část nálevu. Pokud je moc kyselý, použijte ho raději méně, dolijte vroucí vodou tak, aby bylo vše ponořené (zhruba 0,75–1 l), zamíchejte, přiklopte a vařte na mírném stupni, až brambory změknou.
3. Vmíchejte zakysanou smetanu, dolaďte chuť cukrem, solí, pepřem a případně i nálevem ze zelí a podávejte.
PRIMA TIP: Pokud je polévka moc řídká, rozmíchejte ve 100 ml mléka 2 lžičky hladké mouky, vlijte tzv. zátřepku do polévky, promíchejte a povařte 3 minuty do zhoustnutí.
Prostonárodní kuchařka Květy Fialové
Květa Fialová a Martin Slunečko
Herečka Květa Fialová ráda a velmi dobře vařila pro svou rodinu i kolegy a její lásku k prostému domácímu jídlu od srdce se rozhodl zvěčnit televizní režisér Martin Slunečko. „Knihu jsme připravovali víc než rok a to nejen s Květou, ale i s její dcerou Zuzanou Hášovou. Podařilo se jí ze Slovenska přivézt původní domácí kuchařku po Květině mamince.“ Nápadité recepty vycházející z prostých českých jídel, kuchyně její slovenské maminky i fantazie Květy Fialové doplňují její komentáře, vzpomínky na rodinu i herecké kolegy a fotografie z rodinného alba. Jídla nafotila přední česká divadelní a kulinární fotografka Alena Hrbková.
Vydalo nakladatelství Eat Cetera.