Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Mrkev pro zdravé oči? Ale kdepak!

Mrkev je ohromně chutná a zdravá zelenina, která je v mnoha směrech prospěšná lidskému organismu. Ale to, že zlepšuje náš zrak, je velmi rozšířený a oblíbený mýtus.
Vydáno: 04.04.2016
S dobrým zrakem až do stáří vám mrkev sice nepomůže, ale je skvělá v mnoha jiných směrech
S dobrým zrakem až do stáří vám mrkev sice nepomůže, ale je skvělá v mnoha jiných směrech Autor: Thinkstock a neovize.cz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kolikrát v životě jste už slyšeli ono známé  „papej mrkvičku, ať máš zdravé oči a dobře vidíš“? Mrkev je sice významným zdrojem provitamínu A, který zlepšuje stav pleti a vyživuje sítnici. Ale určitě nevyřeší žádné oční problémy. Abyste si uchovalli dobré vidění, chroupat mrkev tedy bohužel nestačí.  „Hodně lidí se mylně domnívá, že když bude jíst hodně mrkve, brýle nebude potřebovat. S dioptrickými vadami oka však konzumace mrkve vůbec nesouvisí. Mrkev je bohatá na vitamín A (podobně jako mléko, sýr nebo vajíčka), který vyživuje sítnici. Nepřímo tak pomáhá kvalitnímu vnímání zrakového vjemu na sítnici. Podobnou službu nám poskytují i další zraková barviva (flavonoidy, zeaxantin a lutein nacházející se v zelené listové zelenině a kukuřici). Také nenasycené Omega 3 mastné kyseliny v rybím oleji,“ vysvětluje Doc. Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize. A dodává: „Bohužel to nefunguje tak, že když člověk zchroupe každý večer jednu nebo dvě mrkve, udrží si ostrý zrak až do stáří. O zrak se musíme starat ve spolupráci s očním lékařem a na pravidelné prohlídky chodit alespoň jednou ročně.“

7 zeleninových šťáv proti 7 neduhům

Čerstvé šťávy z ovoce, takzvané freshe, jsou velmi oblíbené. Ještě lepší jsou ale ty zeleninové, které dokonce nám pomáhají řešit různé neduhy. Dá se říci, že mají léčivé účinky. Jejich kombinace pomáhají tělu využít všechny nutriční výhody, poskytují bohatou a vyváženou stravu a zmírňují příznaky většiny chorob. Fytochemikálie a vitamíny obsažené v zeleninových šťávách také pomáhají chránit před některými chronickými onemocněními. Jen je třeba drink vypít ideálně do čtvrt hodiny po tom, co byl připraven. Za více než půl hodiny už nebude tak dobrý a může klesnout i jeho nutriční hodnota.To samé platí i v případě, že šťávu použijete třeba jako zábal na vlasy.

Mrkvovou šťávou účinně na cholesterol

šťáva mrkev

Přítomnost draslíku a hořčíku v mrkvové šťávě pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň také normalizuje vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Proto by lidé s diabetem a vysokým krevním tlakem měli konzumovat mrkvové šťávy pravidelně.

 

 

 

 

 

V čem tedy mrkev dobrá JE?

Herbář z roku 1899 uvádí, že mrkev „se přidává do náhražky kávy cichorie, připravuje se z ní sirup užívaný proti kašli a jiným neduhům prsním. Požívati mrkev radí se ženám těhotným; účinkuje prý na pud pohlavní. Dítky, které mají škrkavky, ať na lačný žaludek jedí mrkev. Vředy rozežírající léčí se náplastí, jež záleží z tlučené nati mrkvové a medu“.

Mrkev je výborným pomocníkem v boji proti zánětům a toxinům. Jedna porce mrkvového salátu denně pomáhá tělu přirozeně nastartovat detoxikační proces. Vědecké výzkumy už v 70. letech minulého století potvrdily, že jedna středně velká mrkev denně pomáhá zmírňovat zánětlivé procesy, upravovat hladinu hormonů a činnost jater. Syrová mrkev je bohatá na obsah unikátních druhů vlákniny, která pomáhá tělu lépe se zbavovat toxinů.

Mrkev funguje také jako přírodní solárium. Když z ní chcete vytěžit co nejvíce betakarotenu a lépe se opálit, tepelně ji zpracujte. Při chroupání syrové mrkve se nám do těla vstřebají pouze 3%, vařená či dušená mrkev na oleji ze sebe uvolní až 39% betakarotenu.

 

Oslavte s mrkví její svátek

Věděli jste, že 4. dubna mají svátek nejen všechny Ivany, Isidorové a Platónové, ale i mrkev? Mezinárodní den mrkve vznikl v roce 2012 a společně s Českou republikou jej uznávají také ve Francii, Itálii, Švédsku, Rusku, Austrálii, Velké Británii a Japonsku. V podstatě po celém světě se tak na začátku apríla konají do oranžova zbarvené párty, happeningy a mejdany na oslavu této oblíbené kořenové zeleniny. V České republice se ročně vypěstuje na 100 000 tun mrkve – to už je dobrý základ pro pořádný karotkový mejdan!

A jak tedy uctít oblíbenou kořenovou zeleninu? Tou nejlepší variantou je samozřejmě dobré jídlo. Jak jinak, než z mrkve. Máme pro vás pár tipů:

Na žádné oslavě by neměl chybět dort. V tomto případě mrkvový. Kdo ho ještě neochutnal, měl by to udělat, protože je neuvěřitelně šťavnatý a opravdu výborný. Sladkou korunu mu dodává poleva z krémového sýra. Podívejte se, co se dá ze sladkého mrkvového těsta vyrobit:

 

Jestli se vám nechce dělat celý velký dort, zkuste jednoporcová balení v podobě košíčků. Jsou šikovné do ruky a jako zákusek ke kávě nepřekonatelné:

Mrkvové košíčky

_MG_74851 mrkvové košíčky_Fotor Foto:                                                                                                                Foto: Johana Pošová

Co budete potřebovat:

• 400 g krupicového cukru

• 1 a 1/3 hrnku jemného rostlinného oleje

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• 3 hodně velká vejce

• 260 g hladké mouky

• 2 lžičky mleté skořice

• 2 lžičky jedlé sody

• 1 a 1/2 lžičky soli

• 3 hrnky nastrouhané mrkve

• 1 hrnek rozinek

• 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Na polevu:

• 300 g krémového sýra pokojové teploty

• 250 g másla pokojové teploty

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• 500 g moučkového cukru

 

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Cukr, olej a vanilku ušlehejte pádlovým nástavcem v robotu. Po jednom zašlehejte vejce. Do jiné mísy prosejte mouku, skořici, sodu a sůl. Motor robotu nechte běžet a k cukrové směsi vmíchejte polovinu moučné směsi. Pak ke zbylé mouce přidejte nastrouhanou mrkev, rozinky a ořechy, dobře promíchejte a spojte s těstem. Příliš ho už nešlehejte.

2. Důlky formy na muffiny vyložte papírovými košíčky (dávka by měla stačit na 22 košíčků) a naplňte je těstem. Pečte 10 minut při 200 °C, pak snižte teplotu trouby na 180 °C a košíčky pečte ještě 35 minut, nebo až po vpichu špejle zůstane špejle čistá, bez drobečků. Upečené košíčky nechte vychladnout na mřížce.

3. Na polevu utřete tvaroh, máslo a vanilku, nejlépe pádlovým nástavcem v robotu, pak zatřete cukr a utřete dohladka. Vychladlé košíčky hojně ozdobte polevou.

A co dalšího můžete z mrkve připravit? Tady je pár tipů:

s

Spoustu dalších (a nejen mrkvových) jarních receptů najdete v novém vydání časopisu Prima FRESH:

Jarní koleda s Prima FRESH

Užijte si jarní koledu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

 

Mohlo by vás taky zajímat:

 

6 slupek z ovoce a zeleniny, které je lepší sníst než vyhodit

Ovocné nebo zeleninové slupky většinou vyhazujeme a sníme jen šťavnatou dužinu. Ale věděli jste, že většina živin v ovoci či zelenině je právě ve slupce či kůrce? Tím, že se jich zbavujeme, ochuzujeme náš organismus o cenné látky. Ačkoli to mnoho lidí dělá, některé druhy ovoce nebo zeleniny vůbec nemusíte zbavovat slupky. Stačí je důkladně omýt teplou vodou, někdy i kartáčkem, případně kupovat chemicky neošetřené plody (to platí hlavně u citrusů).

Které slupky je lepší sníst než vyhodit?

Banánové slupky

Banánové slupky

Slupka z banánů má překvapivě hodně živin. Obsahuje vitamin B6 a B12, hořčík a draslík. Dokonce v ní najdete více vlákniny než v samotném plodu banánu! Vláknina pomáhá při procesu trávení a podporuje činnost srdce. Banánové slupky také obsahují tryptofan. Tato sloučenina zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. A za co je zodpovědný serotonin? Za dobrou náladu a zabraňování stresu, čili je pro nás nepostradatelný. Tento hormon také snižuje riziko výskytu deprese, protože příznivě ovlivňuje naši náladu.

 

A jak dále využít slupky z banánu? Třeba ve vašem oblíbeném smoothie! Stačí je jen několik minut povařit ve vodě a „přimixovat“ do chutného nápoje.

 

Zdravé jídlo = zdravý rozum!

Jezte hodně ovoce a zeleniny! Vyhne se vám demence a deprese

 

 

 

 

Článek je zařazen v: mrkev, oči, mrkvový dort
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama