Na poslední chvíli: Velikonoční ušáci 3x jinak
Zapomeňte na dlouhé a složité velikonoční přípravy. Sladké a krásné dobroty se dají připravit i rychle a bez nervů.
Na velikonočních sladkostech je krásné nejen to, že jsou dobré, ale že se většinou dají použít zároveň i jako dekorace na sváteční stůl. Jenže když chcete upéct něco speciálního, často se neobejdete bez speciální formy (třeba na beránka). Ukážeme vám, že když šikovně poskládáte i obyčejný korpus na dort, můžou vzniknout krásné (ušaté) dobroty.
Spící zajíček
Foto: Jenny Steffens
Co budete potřebovat:
Na korpus:
• 4 vejce
• 200 g moučkového cukru
• 12 lžic horké vody
• 200 g polohrubé mouky
• 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
• 100 g mletého kokosu
• špetku soli
Na krém:
• 350 g Lučiny
• 4 lžíce změklého másla
• 1–1 a 1/2 hrnku moučkového cukru (podle chuti)
• špetku soli
1. Žloutky vyšlehejte s cukrem a horkou vodou do pěny. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a mletý kokos a nakonec opatrně zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.
2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané kulaté dortové formy a pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Korpus je propečený, když špejle, kterou zapíchnete do středu těsta, zůstane po vytažení suchá a čistá. Upečený korpus vyklopte z formy na podložku vrchní stranou dolů a nechte dobře vychladnout.
3. Mezitím si připravte podložku – například z tvrdého kartonu, který obalíte kouskem papíru na pečení. Všechny suroviny na krém vyšlehejte elektrickým šlehačem dohladka.
4. Korpus rozkrojte na dvě poloviny.Jednu potřete na plošší straně krémem a přiklopte druhou polovinou. Připravenou podložku potřete trochou krému, aby na ní korpus dobře držel, a postavte na ni slepené půlky korpusu.
5. Ostrým nožem seřízněte vršek korpusu tak, abyste vytvořili hlavičku. Z odkrojeného kousku část odřízněte a přilepte zajíčkovi jako ocásek.
6. Potřete celého zajíčka zbylým krémem (můžete nejdříve natřít jednu vrstvu, nechat zajíčka vychladit a pak ho potřít další vrstvou krému).
7. Nakonec zajíčka hustě posypte strouhaným kokosem a přidejte i uši vyrobené z pevnějšího papíru a růžový papírový čumáček (stačí ho přilepit troškou krému).
Položte zajíčka i s podložkou na podnos nebo talíř a naaranžujte kolem něj něco zeleného a pár vajíček. A jestli nechcete, aby o Velikonocích spal, udělejte mu ještě oči ze dvou rozinek nebo mandlí v tmavé čokoládě.
Kakaový ze dvou korpusů
Foto: odelices.com
Na tohoto zajíčka budete potřebovat dva kakaové nebo čokoládové kulaté dortové korpusy. Můžete je upéct třeba podle tohoto receptu. Na další postup se podívejte ve fotogalerii:
S ocáskem nahoru
Foto: bettycrocker.com
Základ tohoto zajíčka je poskládaný ze tří muffinů, jednoho půlkulatého korpusu (těsto se peče ve speciální formě nebo ve vhodné kulaté míse) a dvou bonbonů marshmallow. Muffiny i korpus si můžete upéct třeba z klasického piškotového těsta nebo z těsta na bábovku. Dále budete potřebovat krém, kterým všechny díly spojíte k sobě a zajíčka pak celého i potřete (může být bílý nebo lehce obarvený červenou či růžovou potravinářskou barvou na světle růžovo). Dále strouhaný kokos (bílý nebo opět lehce obarvený práškovou potravinářskou barvou na světle růžovo) a kousek růžového marcipánu na ozdobení. A nakonec dvě uši vystřižené z pevnějšího papíru.
Na celý postup se podívejte ve fotogalerii: