Oslaďte si MDŽ: Bratislavské rohlíčky s ořechovou náplní vás nadchnou!
Stačí se jednou zakousnout a zamilujete se.
Rohlíčky z kynutého těsta patří k našemu pekařskému repertoáru, stejně jako k francouzskému croissanty. Varianta připisovaná slovenskému hlavnímu městu je svátečně plná senzační oříškové nádivky – doslova mistrovský kousek, který si ale klidně můžete vychutnávat, i když žádný svátek neslavíte.
Co budete potřebovat (na 10–12 porcí):
Na těsto:
- 30 g droždí
- 300 ml mléka
- 200 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky + 2 vejce
- 500 g hladké mouky + na pomoučení válu
- špetku soli
Na nádivku:
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 6 lžic smetany nebo mléka
- 60 g piškotových drobků
- 40 g medu
- 1 vanilkový cukr
- cukr podle chuti
Kromě toho:
- žloutek na potření
- tuk na vymazání plechu
- moučkový cukr na posypání
1. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a necháme stát na teplém místě. Změklé máslo s cukrem umícháme do pěny, přidáme žloutky, vejce a mícháme ještě asi čtvrt hodiny. Pak zapracujeme mouku se solí, přidáme mléko s droždím a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.
2. V misce promícháme všechny přísady na nádivku.
3. Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál, rozdělíme na dva díly a každý rozválíme na plát. Nakrájíme ho na čtverce, na každý dáme trochu nádivky a stočíme od jednoho cípu směrem k protilehlému a vytvarujeme do rohlíku. Naplněné rohlíčky přeneseme na vymazaný plech, necháme nakynout, pak je potřeme rozšlehaným žloutkem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova.
4. Před podáváním rohlíčky pocukrujeme.
Pečete, vaříte a jíte rádi? Pak by vám nemělo uniknout nové vydání časopisu Prima FRESH, věnované, jak jinak, jaru a svátkům jara – Velikonocům. Najdete v něm 70 receptů na sladké i slané speciality, které rozhodně stojí za vyzkoušení.