Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Perfektní grilovaná kukuřice: 4 rady, jak na to

Jestli si myslíte, že kukuřice se musí před grilováním předvařit, aby nebyla tvrdá, ukážeme vám, že to jde i bez vaření.
Vydáno: 22.08.2015
Dáte si taky jednu?
Autor: Thinkstock Dáte si taky jednu?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Rada č. 1: Nepodceňujte nákup

Není kukuřice jako kukuřice. Tu na poli nechte pro zvířata. Vy potřebujete kukuřici sladkou, takzvanou cukrovou, a co nejčerstvější, takže nejlépe přímo od nějakého farmáře. Jakmile se totiž kukuřice utrhne, začne se cukr v ní obsažený přeměňovat na škrob a kukuřice tím pádem postupně ztrácí svou sladkou chuť. Neměla by taky být přezrálá, protože pak bude samozřejmě i po opečení na grilu tvrdá. Obalové listy by měly být zelené (ne suché) a štětinky světle žluté až světle hnědé. Odolejte při nákupu nutkání odhrnout slupky a podívat se dovnitř. Stačí, když přes obalové slupky přejedete rukou – měli byste cítit pevný a baculatý vnitřek bez nerovností.

Rada č. 2: Loupat nebo neloupat?

Záleží jen na vás, jestli klasy před grilováním oloupete nebo ne. Pokud chcete grilovat kukuřici neoloupanou, odhrňte opatrně obalové listy dolů, odstraňte štětinky a listy opět vraťte zpátky, aby byl do nich klas dobře zabalený. Pak klasy ponořte na 10–15 minut do studené vody se lžičkou soli. Před grilováním z klasů oklepejte vodu a osušte je. Listy během grilování sice zčernají, ale neshoří a kukuřice získá lehce uzenou příchuť. Grilujete-li kukuřici oloupanou, potřete ji předtím olejem (máslo má tendenci se připalovat) a případně osolte.

Rada č. 3: Grilujte pozvolna

Gril by neměl být moc rozpálený, stačí střední teplota, aby se klasy nepřipalovaly a nezčernaly. Rozložte je na mřížku grilu a zvolna opékejte za častého otáčení – oloupané klasy asi 10 minut, neoloupané o 5 minut déle.

Rada č. 4. Nezapomeňte ji dochutit

Dobré je kukuřici nakonec alespoň trochu osolit, případně i opepřit. Kdo chce, může přidat máslo.

A ti kreativnější možná zkusí i něco dalšího:

 

grilled-corn-cilantro_300 Foto:

 

Mexická kukuřice s koriandrem

Před grilováním potřete oloupané klasy směsí olivového oleje, soli a pepře (na dva klasy počítejte 1 lžíci oleje, 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře). Do mísy nasypte 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru, přidejte lžičku limetkové šťávy a ogrilované klasy nakrájené na špalíčky, promíchejte a podávejte s nakrájenou limetkou na dochucení.

 

 

 

grilled-corn-harissa Foto:

 

S ostrým dipem

Před grilováním potřete oloupané klasy troškou řepkového oleje, osolte a opepřete. V misce smíchejte 1/2 hrnku řeckého bílého jogurtu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci harissy, dochuťte trochou soli a pepře a podávejte ke grilované kukuřici.

 

 

 

 

grilled-corn Foto:

 

Sweet and Salty

Potřete opečené klasy sójovou omáčkou smíchanou s medem a posypte nasucho opraženými sezamovými semínky.

                                                                                                                                                      Mohlo by vám taky chutnat:

Dáte si?

Víkendové kuře 3x jinak

Dáte si originál nebo nějakou vylepšenou ovocnou verzi?

Už máte nalito? Co třeba MOJITO?

Lehké kuřecí maso a spousta zeleniny!

Vzhůru ke grilům: 4 elegantní a voňavé recepty

Článek je zařazen v: grilovaná kukuřice, kukuřice na grilu
Reklama