Prima FRESH Festival v Pardubicích: K ochutnání nabídne zebru, koktejly v kostičkách i jahodovou rtěnku
Snědli byste někdy žábu? Tahle vůbec nevypadá špatně - žabí stehýnka v tempuře z medvědího česneku na okurkovém salátu se zakysanou smetanou s červenou řepou Zdroj: archiv
Chtěli byste ochutnat něco exotického nebo opravdu nezvyklého? Pak máte jedinečnou příležitost na pardubickém Prima FRESH Festivalu, který se koná o tomto víkendu 20. a 21. června 2015 na dostihovém závodišti.
Kromě drsného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, který již sklidil v Plzni a v Praze, kde se festival také konal, velký úspěch, se můžete těšit i na mistra extrémní a molekulární kuchyně u nás – šéfkuchaře Petra Koukolíčka.
Petr Koukolíček se představí v sobotním programu od 19 do 20 hodin při kuchařském workshopu a v areálu festivalu bude mít také dvě netradiční restaurace. „Na pódiu zkombinuji extrémní catering, který je novinkou letošního ročníku festivalu, s moderní molekulární gastronomií. Připravím sous vide medailonek z krajty královské s teriyaki prachem, kuličkou z wasabi a soba nudlemi. Další pochutinou bude krokodýlí filet se zelenou kari pastou na jedlých kouřících kamenech. Tečku nakonec obstará nitro espuma z černých fazolí s čokoládou připravenou při –19 stupních Celsia a jahodová rtěnka, jež je opravdu z jahod a dá se sníst. Prostě si budu pohrávat se smysly ochutnávajících,“ říká k připravovanému workshopu Petr Koukolíček.
Vypadá to jako had... a je to had! Filet z krajty na špízku v teriyaki marinádě a batátové pyré
Zdravé maso? Zebra, krokodýl, žába...
Nabídka jeho restaurací na Prima FRESH Festivalu nebude o nic nudnější. Jedna z nich bude zaměřena na exotickou kuchyni, především africkou a asijskou. „Návštěvníci budou moci ochutnat maso z krokodýla, krajty, žáby nebo zebry. Budeme podávat například roastbeef ze zebry na africkém chlebu ozdobený jedlými květy. Zebří maso je téměř bez tuku, jemné a velice zdravé. Krokodýl je něco mezi kuřetem a rybou, had se také blíží k rybě či krabovi a žabí maso je vůbec nejjemnější maso, které znám,“ představuje základní položky svého menu avantgardní šéfkuchař a dodává: „Toto jsou delikatesy, které opravdu jen tak neochutnáte. Na Prima FRESH Festivalu budou mít lidé mimořádnou příležitost.“
Že by amarouny? Vlastně ano, ale chutnají výborně, jako váš oblíbený drink
Amarouny a kouřící drinky
Druhá z Koukolíčkových restaurací nabídne molekulární nebo také techno-emocionální gastronomii. Tato kuchyně vytváří pokrmy a nápoje z tradičních surovin naprosto netradičními způsoby, které se hodí spíše do chemické laboratoře. V podstatě jde o vytváření nových skupenství, která chutnají jako dobře známé pokrmy. Návštěvníci si na FRESH Festivalu pochutnají na vyhlášených koktejlech v kostičkách, jinak také amarounech, piňa colada zase bude mít podobu pěny. A hlavně děti nadchnou nealkoholické kouřící drinky.
Kouřící nápoje jsou jako z kuchyně alchymisty
FRESH Festival se poprvé konal v roce 2011 v Plzni pod značkou Apetit Festival. V letošním roce se díky spolupráci s TV Prima přejmenoval na Prima FRESH Festival, v Pardubicích již jde o třetí ročník. Návštěvníci pardubického dostihového závodiště si užijí workshopy a kulinářské show se známými osobnosti či šéfkuchaři a třináct špičkových restaurací se se svými degustačními menu utká o titul Východočeská restaurace roku 2015. Návštěvníci budou rozhodovat i o nejoblíbenějším pěnivém moku a zvolí si Pivo FRESH Festivalu Pardubice 2015.
Chcete vědět, jak chutnají jedlé kameny?
Prima FRESH Festival se bude konat v Pardubicích na dostihovém závodišti v sobotu 20. června od 10 do 21 hodin a v neděli 21. června od 10.30 do 18 hodin. Vstupné na každý den je 50 korun.
Více informací najdete na stránkách festivalu.
POZOR, POZOR! Pro všechny milovníky dobrého jídla právě vyšlo další číslo časopisu Prima FRESH. Přečtěte si, jaké delikatesy v něm najdete:
Podobné články
Mohlo by vás taky zajímat: