Skandinávské pečení: Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi
Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Chlebový dort pochází z jižního Dánska a ne všichni Dánové ho znají, protože se jí povětšinou jen v Jutsku. Přestože se na první pohled může zdát neobvyklý, kombinace šlehačky, třešní a chlebového těsta s kakaem a mandlemi je opravdu skvělá.
Fika označuje ve švédštině setkání u šálku kávy nebo čaje s něčím dobrým k zakousnutí. Během dne si Švédové obvykle udělají dvě takové přestávky a popovídají si s rodinou a přáteli. Slovo hygge vzniklo v Norsku, ale používá se hlavně v Dánsku a znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“.
Ochutnejte trochu neobvyklý dort, který vás určitě mile překvapí a přispěje k dokonalé rodinné pohodě.
Co budete potřebovat na 8–10 porcí:
Na těsto:
- 5 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky kypřicího prášku
- pár kapek vanilkového extraktu nebo dřeň z 1 vanilky
- 100 g mletých mandlí
- 150 g několik dní starého žitného chleba
- sůl
- máslo na vymazání
Na krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- pár kapek likéru Amaretto nebo mandlového extraktu + na potření
- 100 g kvalitního višňového džemu
- 300 g čerstvých třešní bez pecek
- čokoládové hobliny na ozdobu
Postup:
1. Tři kulaté rozevírací formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
2. Na těsto vyšlehejte nejprve ve větší míse žloutky s cukrem do pěny. V jiné míse smíchejte kakao, škrob, kypřicí prášek a špetku soli a prosejte je ke žloutkům. Přidejte vanilku, zamíchejte, vsypte mleté mandle a rozdrobený chléb a promíchejte.
3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho pomocí špachtle zapracujte do těsta. Rozdělte ho do připravených forem, uhlaďte povrch a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte zhruba 20–25 minut do mírného ztmavnutí. Těsto příliš nevyběhne, ale to je v pořádku. Vyjměte a nechte zchladnout.
4. Na krém vyšlehejte smetanu s cukrem a kapkou likéru na tuhou šlehačku. Korpusy uvolněte z forem a každý potřete trochou Amaretta a džemem. Rozdělte na ně šlehačku, dva díly poklaďte třešněmi a spojte, horní vrstvu posypte čokoládovými hoblinami.
FIKA & HYGGE
Brontë Aurell
Když se autorka kuchařky Brontë Aurell přestěhovala z Dánska do Velké Británie, kde pracovala ve finanční sféře, chyběl jí způsob života ve stylu fika a hygge. A tak se v roce 2007 rozhodla se svým švédským manželem Jonasem otevřít v centru Londýna kavárnu a obchod ScandiKitchen. Napsala již čtyři knížky, z toho dvě kuchařky a v této s podtitulem Skandinávské pečení pro chvíle pohody představuje přes 60 receptů na koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie. Najdete v ní i zajímavé recepty na chleby a drobné pečivo.
Nakladatelství Omega.
Léto začíná a my pro vás máme víc než 75 receptů, s kterými si ho skvěle užijete. Najdete je v novém čísle časopisu Prima FRESH, které vychází už zítra!
Podobné články
Mohlo by vás taky zajímat: