Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Sýrová seznamka: Tyto druhy musíte vyzkoušet

Jsou krémové, tvrdé, měkké, polotvrdé, s modrou či bílou plísní a čerstvé. Ještě báječněji chutnají s vínem, fíky, jen tak, nebo s křupavou francouzskou bagetou. Pokud jejich kouzlu propadnete, můžeme vám garantovat, že tomu už nebude jinak.
Vydáno: 06.10.2017
Sýrová seznamka: Tyto druhy musíte vyzkoušet
Autor: istock.com Sýrová seznamka: Tyto druhy musíte vyzkoušet
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

„Někdo mlsá sladké, jiný si užívá slané dobroty. Můj případ je ten druhý. Proto si místo do cukrárny zajdu do sýrárny, koupím si několik druhů oblíbených sýrů, piniové oříšky, sušené rajčata, luxusní máslo, co chutná opravdu autenticky a vím, že pro své chuťové pohárky jsem udělala maximum.“

Čedar: Luxusní chuť původem z Anglie

Vyrábí se zde již od roku 1170 a potěší své fanoušky delikátní ořechovou chutí, avšak na pultech překvapí různými přísady jako jsou bylinky či koření. Čedar často nachází své uplatnění v teplé kuchyni, a to především z toho důvodu, že se skvěle rozpouští. Oblíbené jsou pikantní toasty s čedarovou krustou, oblíbené sušenky, nebo třeba zapékané těstoviny či brambory s uzeným masem a zeleninou. Sýr původně pochází z vesničky jménem Cheddar, avšak dnes se s jeho výrobou setkáme po celém světě. Pokud tento sýr milujete, máte stejné chutě jako sám Jindřich II. Hodí se k němu jak portské víno, tak i ryzlink vlašský.

Kozí sýry: Jemné i ty pikantní

Rozhodnete-li se pro delikátní a zdravou alternativu sýru, tak ten z kozího mléka vás dozajista nezklame. Jeho čerstvá varianta se hodí na žitný chléb či jako krém do slaných palačinek. Chuťově se snoubí jak s brusinkami, tak třeba s červenou řepou. Bez vína vám sýr nechutná tak plně jako s ním? Nalijte si skleničku růžového vína nebo toho lehčího bílého s ovocným podtextem.

PŘEČTĚTE SI: VÍNO A SÝRY - VÍTE, JAK JE DOKONALE ZKOMBINOVAT?

Dobrota ze Švýcarska: Zkrátka a dobře raclette

Jedná se nejenom o stejnojmenný polotvrdý sýr s charakteristickou slaností, ale i pokrm symbolizující seškrábaný roztavený sýr podávající se s bramborami vařených ve slupce. Vlivem působením tepla chutná snad ještě delikátněji. Dnes se tento sýr hojně objevuje také ve Francii.

Řízný Roquefort

Tento oblíbený plísňový sýr z ovčího mléka vás tradičně zavedete do Francie, do stejnojmenné vesničky, kde se vyrábí. Po dobu tří měsíců zraje ve vápencové jeskyni. My v redakci ho nejraději kombinujeme se sladkými hruškami a než si na něj pochutnáme, ho necháme dosáhnout na pokojovou teplotu.

Italské sýry zbožňuje celý svět

Když se chuť Itálie snoubí se sýry, zasvěcené jistě napadne jako první lahodná plnotučná krémová gorgonzola se zelenomodrou ušlechtilou plísní. Uzrálá varianta božsky chutná s intenzivním červeným vínem, kdežto ta čerstvá, mladší, vynikne také s vínem bílým.

Připravte si z gorgonzoly dresink, studenou omáčku, nebo ji prokombinujte se špenátem a naplňte jimi gnocchi. Prima tip: Známý z Itálie připravuje neskutečně delikátní rizoto, kde se snoubí tento druh sýru s červenou řepou a exotickým kardamomem. Pokud však skutečně zbožňujete gorgonzolu, objednejte si v pizzerii italskou verzi čtyř sýrové pizzy alias quattro formaggi, kde nenajdete hermelín ani českou nivu. Místo rajčatového základu však volte ten smetanový.

A v italské kuchyni ještě chvíli zůstaneme. Nenajde se snad nikdo, kdo by neznal tvrdý sýr jménem parmazán zrající až tři roky, nebo originální mozzarellu z buvolího mléka.

Za originální ementál si připlatíte

Patří do kategorie tvrdých kravských sýrů původem ze Švýcarska. Díky tomu, že jeho výrobě předchází složitý proces, cena není zrovna nízká. Za ten tradiční opravdu neplatí ten, jež je označen jako sýr ementálového typu, i když má tolik charakteristická oka. Jeho aroma je jemné a chuť mírně nasládlá. Milovníci výrazné a plné chuti nejčastěji sahají po jeho verzi s nejdelší dobou zrání - tu vystihuje označení premier cru.

Přečtěte si také:

Eidam v chutných podobách

Dobroty s eidamem: K obědu i k večeři, k vínu i pivu

Autor: LZ

Článek je zařazen v: sýr, sýry, gorgonzola, parmazán, čedar, Roquefort, raclette, kozí sýry
Reklama