zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Tajemství výroby gumových medvídků: Asi vás přejde chuť

Dali byste si jich pár?
Autor: Thinkstock Dali byste si jich pár?
anna kopečková , Vydáno: 14.09.2016
Možná je taky v dobré víře dáváte svým dětem, protože jsou přece z želatiny…

reklama

Je těžké tomuto sladkému lákadlu odolat. I když všichni víme, že je v nich cukr, pořád jsou to bonbony, které tak nějak považujeme za menší zlo než ostatní cukrovinky. Mnozí si dokonce myslí, že jsou dietní, protože neobsahují žádný tuk. Není tedy divu, že průměrný Čech jich sní ročně kolem půldruhého kilogramu.

Jenže odkud se vlastně ta želatina bere? To, že pochází ze zvířat, ví většina z nás a stejně nám to chuť na medvídky nezkazí. Koneckonců, želatinu si můžeme koupit v každém obchodě ve formě prášku nebo plátků a ani jedno nijak nechutně nevypadá. Jedna věc je ale tohle všechno vědět a druhá vidět to na vlastní oči. Belgická filmařka Alina Kneepkens natočila jeden takový krátký film o tom, jak želatinové bonbony vlastně vznikají. Není to moc hezký pohled a po jeho shlédnutí asi každého chuť na dalšího medvídka rychle přejde. Celý film běží pozpátku. Začíná ukázkou finálního produktu – lákavého sáčku s bonbony. Postupně můžeme vidět všechny fáze výroby, včetně toho, jak želatina vzniká. Podívejte se sami:

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Jak se vyrábí gumoví medvídci

Někdy je lepší určité věci nevidět, že? Pravda je, že želatina je považována za jakýsi elixír mládí, protože má blahodárný vliv na chrupavky, kosti, nehty, vlasy i kůži. Je to v podstatě protein, který se získává z kolagenu obsaženého ve šlachách, tkáních a vazech zvířat, tedy z jatečního odpadu. A konkrétně na výrobu medvídků a jiných želatinových bonbonů se používá prasečí kůže. Jinak to bohužel nejde.

Než ale úplně odsoudíte všechny želatinové bonbony, měli byste vědět, že ne všechny se vyrábějí stejně. Místo želatiny se do některých bonbonů přidává agar, který je rostlinného původu (získává se z mořských řas žijících v hloubce asi 80 metrů), nebo pektin, který se získává hlavně z citrusů a jablek. Potěšující je i to, že řada výrobců dnes místo umělých barviv používá do bonbonů ovocné, zeleninové a rostlinné extrakty a koncentráty z řepy, kopřiv, špenátu, černého rybízu, jablek a podobně. Je ale potřeba pečlivě číst složení každého výrobku.

-ak-

 

Otestujte se: Jak moc jste závislí na cukru?

Vy a cukr, jak jste na tom? Milujete ho, vyhýbáte se mu, nemůžete mu odolat nebo bez něj klidně můžete žít? Odpovězte na pár následujících otázek sestavených za pomoci zkušeného dietologa a hned se dozvíte, jaká je pravda.

Otázka č.1

Otázka 1

Jak často jíte sladká jídla nebo pijete sladké nápoje (včetně těch slazených umělými sladidly)?

 

A) Jednou nebo dvakrát do měsíce. Moc si na sladké nepotrpím.

 

B) Párkrát za týden si dám něco sladkého.

 

C) Dávám si sladké každý den, několikrát.

 

 

Dezerty k snídani: 4 sladké a zdravé recepty, po kterých nepřiberete

Dezerty k snídani Foto:

Máte rádi sladké dezerty? Tak si je dejte. K snídani! Je i vědecky dokázáno, že když chcete hubnout a zároveň vás honí mlsná, je nejlepší doba, kdy si dát něco sladkého, právě ráno. V tu dobu pracuje metabolismus naplno, takže sladký hřích dokáže celkem rychle spálit. Jasně, zdravá snídaně by měla obsahovat spoustu bílkovin a zdravých sacharidů. Ale proč je do sebe nedostat v delikatesní formě?

Máme pro vás dobroty, které vás po ránu nabijí zdravou energií a spoustou bílkovin. A hlavně si skvěle pochutnáte!

Karamelizovaný ananas s jogurtem

karamelizovaný ananas s jogurtem

Miska téhle laskominy vám dodá 7 gramů bílkovin a dvě třetiny doporučené denní dávky vitamínu C.

 

Co budete potřebovat (na 4 porce):

• 1 lžíci kokosového oleje

• 1 lžíci hnědého cukru

• 2 hrnky čerstvého nakrájeného ananasu

• 1/2 lžičky mleté skořice

• 2 hrnky dobrého bílého jogurtu s nižším obsahem tuku

• 2 lžíce medu (lze vynechat)

• 4 lžíce strouhaného kokosu

 

1. V pánvi rozehřejte kokosový olej nebo máslo, přisypte cukr a povařte 5 minut, až vznikne karamel.

2. Přidejte kousky ananasu a skořici, promíchejte a povařte dalších asi 5 minut, dokud ananas nezměkne. Odstavte z ohně a nechte lehce vychladnout.

3.Jogurt rozdělte do čtyř misek, přidejte ananas a každou porci pokapejte medem a posypte kokosem.

 

1 porce obsahuje: 194 kcal, 5.2 g tuku, 33.2 g sacharidů, 7 g bílkovin

 

 

Jsou i horší věci, než sladké bonbóny

Potraviny, které podle zubařů nejvíc škodí vašim zubům. A nejsou to jen sladkosti!

reklama

Související témata: gumoví medvídci , želatina , želatinové bonbony , agar

reklama

Přečtěte si také

reklama