Tip na rychlou večeři: Kuřecí placičky Waldorf
Co pořád vařit, když přijdete z práce? Známá a úspěšná foodblogerka a autorka několika kuchařských knih Jana Florentýna Zatloukalová to vyřešila za vás!
Jana Florentýna Zatloukalová má čtyři děti, takže otázku: Co uvařit? řeší denodenně.
„Nedovedu už přesně říct, co mě k téhle kombinaci vedlo, prostě jsem se přistihla, jak v míse spojuji dohromady věci, které jsem předtím posbírala po kuchyni a v lednici. Ne nadarmo se tvrdí, že co dozrává v přírodě ve stejnou dobu, jde na talíři velmi dobře dohromady," říká Florentýna o svém receptu, který dostal název podle známého salátu Waldorf, do kterého se také přidávají jablka a celer.
Zkuste ho, uvidíte, že neprohloupíte! A další tipy najdete už zítra na stáncích v novém čísle časopisu Prima FRESH!
Kuřecí placičky Waldorf
Co budete potřebovat na 4 porce:
- 800 g kuřecích prsou
- šťávu z 1/2 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1 středně velkou bulvu celeru
- 1 velké jablko nebo 2 malá
- 100 g tvrdého sýra
- 3 vejce
- 50 g hladké mouky
- 200–300 ml rostlinného oleje na smažení
1. Kuřecí maso opláchněte, zbavte ho nejedlých částí (chrupavek a zbytků kostí, případně i malých šlach) a podélně nakrájejte na 1–1,5cm plátky. Příčně je překrájejte na stejně velké kostičky a vhoďte do mísy. Zakápněte citronem a olivovým olejem, osolte, dobře promíchejte a nechte zatím odpočívat.
2. Z celeru odřízněte spodní i horní část. Postavte ho na prkénko zarovnanou spodní částí dolů a postupně kolem dokola okrájejte hnědou zvrásněnou slupku až na bílou dřeň. Opláchněte, rozčtvrťte a nastrouhejte nahrubo. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a také nastrouhejte nahrubo. Nakonec na stejném struhadle nastrouhejte i sýr.
3. Nastrouhané suroviny přidejte ke kuřecímu masu, zalijte rozšlehanými vejci, zasypte moukou a promíchejte na kompaktní hmotu.
4. Rozehřejte velkou, pokud možno nepřilnavou pánev s takovým množstvím oleje, aby dosahoval do výšky necelého centimetru. Do horkého oleje vlijte lžíci připravené směsi a rozetřete ji do pánve jako placičku velkou 6–8 cm. Obrácenou stranou lžíce zamáčkněte všechny vyčnívající kousky masa a uhlaďte. Tímto způsobem vytvořte v pánvi 5–6 placiček nebo kolik se jich vejde. Smažte na středním stupni 2 až 3 minuty z každé strany dozlatova. Otáčejte jemně a opatrně, ať křehké placičky neroztrháte. Zpevní, teprve až je řádně dosmažíte.
5. Usmažené placičky odkládejte do tepla na talíř vyložený několika vrstvami papírových utěrek. Podávejte teplé, klidně za doprovodu nějakého salátu, nejlépe se sladkokyselou zálivkou z medu, bílého vinného octa a oleje. Ač se to nezdá, po pečivu se nejspíš nikdo ptát nebude.