V hlavní roli zelená: Newyorský obědový detox salát
Salát nemusí být jen jídlo, které je sice zdravé, ale moc vás nezasytí. Takzvané obědové saláty jsou jiné. Nekručí po nich v břiše, nabízejí spoustu různých kombinací a jsou hotové během chvilky.
Vyzkoušejte perfektně vyvážený salát, který vašemu tělu pomůže mu s jarní očistou, kterou si po zimě určitě žádá, a dodá mu potřebné látky pro restart.
Díky jablkům a ořechům vám možná trošku bude připomínat salát Waldorf. Newyorský detox salát je ale rafinovanější a zdravější.
Newyorský obědový detox salát
Co budete potřebovat:
- 2 křupavá červená jablka (např. červený delicius či reneta)
- šťávu z 1/2 citronu
- 1 lžíci tekutého medu
- 150 g kuliček hroznů bez peciček, rozpůlených
- 4 jarní cibulky nakrájené na tenké šikmé plátky
- 2 řapíky celeru nakrájené na tenké šikmé plátky
- 1 malý římský salát (jen srdíčko), propláchnutý a natrhaný na kousky
- 300 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa bez kůže natrhaného na kousky
- 1–2 lžíce opražených rozdrcených vlašských ořechů
- snítky bylinek na ozdobu
Na zálivku:
- 200 g bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 lžíci jablečného octa
- 1 lžíci dijonské hořčice
- sůl a čerstvě umletý černý pepř
- případně nadrobno nasekané bylinky
Postup:
1. Omytá jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky silné 1,5 cm. Promíchejte je ve velké míse s citronovou šťávou a medem. Přidejte kuličky vína, nakrájený celer, cibulku, salát a kousky kuřete a promíchejte.
2. Na zálivku promíchejte jogurt, česnek, ocet, hořčici a nasekané bylinky. Zálivku osolte a opepřete. Přelijte salát v míse a dobře promíchejte. Posypte nasekanými ořechy, případně bylinkami a podávejte.